Overlay
lijepi i ukusni

Detalji čine razliku: popularni keksići u izvedbi našeg omiljenog domaćeg blogera imaju zanimljiv dodatak koji recept podiže na sasvim novu razinu

Piše Stil
Foto Mile Butorac
4. prosinca 2021. - 18:41

Među keksićima na blagdanskom (ali i predblagdanskom!) stolu svakako bi se trebali naći i neodoljivi crinckle keksići ili "raspucanci". Vrlo čokoladni kolačići izgledom podsjećaju na šišarke i prizivaju ugođaj šume pod snijegom pa su savršen ukras, osim što su i jako ukusni.

Recepata je puno, međusobno se razlikuju ponajprije po omjerima, no osnovne su namirnice uvije iste. Ono čime ih možete učiniti baš svojima su dodaci poput začina, a baš tako radi i naš omiljeni bloger Mile Butorac, koji svojim crincke keksićima dodaje koricu naranče. Njegova nam se ideja sviđa, a kako smo upravo "užicali" recept odmah ćemo provjeriti je li u praksi dobra kao u teoriji. Isto preporučujemo i vama! Evo vam recept.

Čokoladni raspucanci

Sastojci

570 g čokolade

115 g maslaca

200 g brašna

6 g praška za pecivo

200 g mljevenih badema

6 jaja

200 g šećera

korica od 2 do 4 naranče

za uvaljavanje:

100 g kristal šećera

100 g šećera u prahu

* smjesa je dovoljna za oko 70 raspucanaca

Postupak

Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi.

Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.

U posebnoj posudi promiješati brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi.

U čokoladu dodati kremu od jaja. I postepeno dodavati smjesu od brašna i badema.

Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.

Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu.

Peći na 170° 5 – 10 minuta (7 minuta).

Tips&Tricks

Ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu – tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom s narančom.

Pratite Stil i na Instagramu!

25. studeni 2024 04:37