Overlay
svježe i lagano

Bokun slatkog za imunitet: dobili smo upute za odličan desert od Šibenke čije zdrave, holističke i bezglutenske recepte prati preko 30 tisuća ljudi

Piše SD
Foto Helena Jakoliš
3. travnja 2021. - 17:04

Helena Jakoliš farmaceutska je tehničarka i holistička nutricionistica, koja je, suočena s teškom zdravstvenom situacijom, svoje mjesto pronašla među redovima zdravih namirnica, gdje je stala u zaštitu imuniteta i očuvanje zdravlja. Na svom blogu ˝Zdravo i slasno bez glutena˝ te u FB grupi pod nazivom "Bezglutenski recepti", koja okuplja 33.000 članova, kao i kroz tri popularne knjige o zdravoj prehrani i zdravlju crijeva, dijeli lekcije naučene temeljem osobnog iskustva borbe s celijakijom, kroničnom lajmskom boreliozom i nizom drugih dijagnoza, a sve kroz finu spizu.

- Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. S obzirom na to da mi nutricionisti nisu uspjeli pomoći, počelo je moje traganje za receptima, kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno - otkriva nam ova Šibenčanka, pozivajući na razumijevanja nastanka i uzroka eventualnih zdravstvenih tegoba te rješavanje problema u srži, odnosno u crijevima, gdje, kako kaže, započinju sve bolesti.

Za sve kojima je zdravlje na prvome mjestu pripremila je slastan desert, u kojemu ćete moći uživati bez brige o posljedicama.

Osvježavajuće sirove tortice s mrkvom i limunom

Sastojci za podlogu:

- 2 šalice oraha

- 1 šalica kokosovih ljuskica

- 2 naribane srednje mrkve

- 1 žličica cejlonskog cimeta

- 12 - 14 natopljenih pa očišćenih svježih datulja

Sastojci za kremu:

- 1 ¾ šalice natopljenih indijskih oraščića na dva sata

- 1/2 šalice gustog punomasnog kokosova mlijeka

- sok 1 domaćeg neprskanog limuna, 2 žlice ribane neprskane limunove korice

- 1/2 žličice kurkume

- 1/2 šalice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosova ulja

- 4 žlice meda ili javorova sirupa (prilagodite sami sebi)

Priprema:

Za podlogu u multipraktiku sameljite orašaste plodove s kokosovim ljuskicama do fine brašnaste smjese. Dodajte ostale sastojke i miješajte do ljepljive smjese koja se drži zajedno. Uzmite silikonski kalup za muffine i u svaki dio stavite po dvije žlice smjese. Nakon što ste napunili kalup, odložite ga u hladnjak. Za to vrijeme pripremite kremu od limuna.

Za kremu od limuna potopite indijske oraščiće u vodi s prstohvatom soli. Nakon dva sata isperite i ocijedite oraščiće te ih prebacite u blender pa dodajte kokosovo mlijeko, sok od limuna i koricu, kurkumu i sladilo. Miješajte do fine kremaste smjese, a na kraju dodajte rastopljeno i ohlađeno kokosovo mlijeko pa opet promiješajte. Kremu izlijte u silikonske kalupe, na donji dio, i stavite u zamrzivač da se tijekom noći stisne. Uslast!

19. travanj 2024 10:32