Overlay
Ravnopravnost

Svi smo mi super: tri male superjunakinje uče nas da svaka promjena kreće od nas samih i da smo svi jednaki, bez obzira na rasu, vjeru i spol

Piše Stil
Foto Shutterstock
8. ožujka 2021. - 08:35

Superman, Batman, Spiderman, Aquaman, Iron Man... sve sami "manovi" i tek poneka "girl" (Batgirl) i "woman" (Wonder, naravno). Nije pošteno, zar ne? Superjunaci su samo muškarci, a o superjunakinjama smo ponešto čuli tek nedavno, od kad je krenula iscrpna ekranizacija baš svakog stripa o ljudima s natprirodnim sposobnostima. No, onako na prvu, baš nam i ne padaju napamet, zar ne? Figurice gore spomenutih superjunakinja baš i nisu česte među igračkama, kao što ni kostimi superjunakinja ne dolaze u dječjim veličinama...

Pitanje rodne ravnopravnosti i shvaćanje žena kao slabijeg spola dodatno se osnažuje nedostatkom moćnih ženskih figura s kojima bi se djevojčice tijekom svog odrastanja mogle poistovjetiti. Igračaka, kostima i slikovnica o ženama koje kuhaju, čiste, peru i njeguju djecu, međutim, ima u izobilju. Uz iznimku poneke Barbi liječnice, znanstvenice, astronautkinje ili što li je već trenutno popularno u seriji "career dolls". No to su Barbice i to je sasvim drugi problem stoga se vratimo superjunakinjama jer tamo se sprema nešto zanimljivo.

Nova dječja knjiga 'Tajni klub dobrih srca' kroz priče triju superjunakinja podučava djecu i podsjeća odrasle kako svaka promjena kreće od nas samih. Priča ne staje samo na osobnoj promjeni, nego u suradnji s humanitarnom organizacijom Pencils of Promise pomaže izgraditi školu za djecu u zemljama u razvoju. Cilj mu je omogućiti što većem broju djece pristup edukaciji i svemu što im je potrebno da bi uspješno prošli kroz svoj put školovanja, a do sad je u Ghani, Laosu i Guatemali izgradila više od 530 škola.

'Tajni klub dobrih srca' projekt je brenda Kind Kind, a za ovu lijepu i vrijednu slikovnicu zaslužne su osnivačica i autorica Marijeta Duvnjak, autorica Sandra Čuljak, ilustratorica Valentina Supanz Marinić, projekt menadžerica Jelena Babić te art direktorica Mirna Ptiček.

Na ideju o slikovnici o tri djevojčice superjunakinje došla je Marijeta Duvnjak nakon što je, tražeći svojoj curici kostim za rođendansku zabavu s temom superjunaka shvatila da je izbor kostima superjunaka za djevojčice vrlo mali. Nije mogla prihvatiti činjenicu da je svijet uvjetovao djevojčice da budu princeze, dok je ulogu superjunaka ostavio dječacima pa je u buntu nastala ideja o tri djevojčice superjunakinje – Zuri, Phia i Kiri - čiji je cilj učiti djecu o ljubavi i dobroti prema planetu, ljudima, životinjama i samima sebi te prihvaćanju različitosti i činjenice da smo svi jednaki, bez obzira na rasu, vjeru i spol. 

Za slikovnicu je na Kickstarteru pokrenuta kampanja, poželimo joj uspjeh.

17. travanj 2024 11:56