Overlay
traži malo brige

Prozirni sukulent osvojio je društvene mreže, a ni sami mu nismo uspjeli odoljeti: obasjan suncem podsjeća na dragulje

Foto Shutterstock
15. srpnja 2020. - 10:22

Pretpostavljamo da ste do sada primijetili da su biljke dobile počasno mjesto na društvenim mrežama. Ako nas pitate, potpuno zasluženo.

Bilo da služe za ukrašavanje interijera, podizanje energije, istraživanje ili jednostavno upotpunjavanje postojeće kolekcije, biljke su postale sve češća tema raznoraznih razgovora, a među brojnim zanimljivim vrstama nekako su se posebno istaknuli sukulenti. Što zbog specifičnog izgleda, što zbog lakoće održavanja.

Kako se i sami smatramo 'biljkoljupcima', u stalnom prelistavanju i pretraživanju 'zelenog' bespuća interneta otkrili smo listu nadrealno zanimljivih sukulenata za koje smo na prvu pomislili da je riječ o biljkama koje izgledaju kao da ne pripadaju našem svijetu. Na podužoj listi, za oko nam je zapela Haworthia Cooperi, a ljubav na prvi pogled s ovim prozirnim sukulentom bit će vam jasna čim ga ugledate.

Haworthia Cooperi veličinom je manji sukulent, a prepoznat ćete ga po gusto nabijenim mesnatim plavo-zelenim listovima koji tvore oblik rozete. U prirodi ga nalazimo u čak trinaest varijacija, a mi smo za svoj osobni užitak nabavili tri vrste, među kojima i onu najpoznatiju - Dielsiana.

Kao i drugi sukulenti, ni ovaj tip ne traži previše vode pa ne morate strahovati da će mu se nešto loše dogoditi ako ga ostavite bez nadzora dok ste na odmoru. Međutim, dosljedan obrazac zalijevanja svakako će mu odgovarati, a vrijeme zalijevanja najlakše ćete provjeriti po suhoći zemlje.

Prilikom presađivanja ne zaboravite na vrh posude staviti malo pijeska za drenažu, budući da sukulenti dobro ne podnose vlažno tlo, pa ćete tako spriječiti njihovo truljenje. 

Sukulent Haworthia Cooperi prirodno raste u južnoj Africi i obožava malo višu temperaturu zraka i osunčana područja, ali ne i kada je dugo vremena na direktnom udaru sunca jer mu listovi tada pobijele. Idealno mjesto za držanje, ovih izgledom specifičnih sukulenata, je prozorska daska na kojoj biljka može dobiti 5-6 sati direktne svjetlosti, te ostatak dana biti u blagoj sjeni. 

Poželite li razmnožiti svoju Hawothiju, to ćete lako postići s vanjskim listovima biljke koji su pustili korijen. Nježno ih odvojite i presadite u drugu posudu ili, u bolje opremljenim biljnim trgovinama, potražite sjeme za sadnju.

image
Haworthia Cooperi
Privatni album
19. travanj 2024 09:29