Overlay
jack kerouac

Prije točno sto godina rođen je pisac čija je knjiga nadahnula cijelu generaciju, a i danas je aktualna. Ako još niste pročitali Na putu, ispravite to

Piše T.S.m.
Foto Scena iz filma "Na putu"/ AFP
12. ožujka 2022. - 12:21

Na današnji dan navršava se stotinu godina od rođenja Jacka Kerouaca, pisca među čijom je bogatom ostavštinom i roman  "Na putu"(On The Road) iz 1957., djelo koje je nadahnuo cijelu jednu generaciju, uključujući Boba Dylana, The Beatles, The Doors, Grateful Dead i Patti Smith, a i danas nas nastavlja inspirirati.

Autorica Kerouacove biografije "The Voice is All" (a jedno vrijeme i njegova djevojka) Joyce Johnson napisala je kako se pisac godinama mučio s pisanjem romana koji je začeo jedan književni pravac, da bi se riječi na kraju izlile iz njega poput bujice, u samo nekoliko tjedana. “Napisao ga je gotovo kao što bi netko napisao pjesmu, preplavljen idejom, u naletu mašte".

"Na putu” je postala Biblija supkulture čiji je naziv - beat generation - skovao upravo Kerouac još 1948.., opisujući marginalce koje sudbina nije mazila. "Zapravo je opisao ljude poput sebe. Vjerovao je da se od takvih ljudi može puno naučiti i da će oni na neki način formirati vrstu duhovnog pokreta koji će izvući svijet iz sjene atomske bombe. Bila je to vrlo poetična vizija.”, napisala je Johnson. Pojam je u širem smislu ušao u mainstream nakon članka koji je 1952. za the New York Times pod naslovom "Ovo je beat generacija" napisao John Clellon Holmes, zaključujući kako su mnogi mladi Amerikanci nesvjesno dijelili isti senzibilitet. “Američki san im se nije ostvario. Bilo je to razdoblje ogromnog konformizma, seksualne represije i mladi su se osjećali vrlo nezadovoljno.”, napisala je kasnije Johnson.

image
AFP

U to se vrijeme Kerouac borio sa slavom, opisavši to jezgrovito riječima: "Moj posao je pronađen, moj život je izgubljen.".

"Sve u životu bilo mu je njegovo pisanje, uopće nije imao želju biti kulturni heroj. Bio je pisac i želio je da se njegovo djelo cijeni kao književnost, a to mu u ono vrijeme nije bilo baš priznato" napisala je Johnson. 

Kerouac je, priosjetila se, bio "osjetljiv i vrlo krhak", pa su mu kritike poput one da je "Na putu napisala čimpanza pod temperaturom" bile vrlo bolne. ”Kako je popularnost romana rasla, njegova ideja iza beat generacije sve mu je više izmicala. Ono što je započelo člankom Clellona Holmesa raslo je usporedno s osjećajem tjeskobe među mladim Amerikancima, a taj je osjećaj dosego točku ključanja objavljivanjem knjige. Odjednom se pojavio snažan glas koji je prenio poruku koju su htjeli čuti", napisala je Johnson.

Kerouac je umro 1969. u 47. godini, a “Na putu" je opet, ili još uvijek, itekako aktualna. 

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 12:49