Overlay
‘HAWKEYE‘

Osvetnik s lukom i strijelom: streličar Clint pogađa metu sa serijom u kojoj mu pomoćnica postaje njegova mlada ženska inačica, možda i nasljednica

Piše Marko Njegić
11. veljače 2022. - 16:24

"Hawkeye" s Jeremyjem Rennerom u titularnoj ulozi četvrta je uzastopna Marvelova igrana serija, nakon "WandaVision", "The Falcon and The Winter Soldier" i "Loki", koja je premijeru imala na Disney+, a posljednju, šestu epizodu emitirala je nekih mjesec dana prije početka "Reachera".

Od sve četiri Marvelove serije približnih kvalitativnih dometa, "Hawkeye" možda nije najposebniji ("WandaVision"), ali je, osobno, ponajdraži.

Serija je neopterećena da pokuša napraviti nešto novo unutar superjunačkih (TV) projekata s većim ("WandaVision") ili manjim kreativnim uspjehom (multiverzumski "Loki" ipak nije "Spider-Man: Put bez povratka").

U neku ruku "Hawkeye" i nije superjunačka serija, više akcijskojunačka. Jer, Hawkeye, pravim imenom Clint Barton, nije superjunak: on je najordinarniji Osvetnik, obiteljski čovjek sa slušnim aparatićem koji nema neke moći, samo luk i strijelu te znanje iz borilačkih vještina.

Pa ipak, kao takav je svejedno nekima "favourite Avenger", primjerice 22-godišnjoj Kate Bishop (oskarovska nominentica Hailee Steinfeld; "Čovjek zvan hrabrost", "3 dana za ubojstvo", "Na putu do zvijezda 2", "Bumblebee", "Dickinson") kojoj je pokazao da "biti heroj nije samo za one koji lete i pucaju lasere iz ruku" pa je ona upisala streličarstvo i na putu je da postane njegova (mlada) ženska verzija, možda i buduća nasljednica.

"Trebam luk i strijelu", govori Kate mami Eleanor (Vera Farmiga) nakon što posvjedoči Hawkeyeovu junačenju tijekom svemirskog napada na New York iz prvih "Osvetnika", insertiranom na početak serije, tijekom kojeg će stradati njezin otac (Brian d'Arcy James).

Da se "Hawkeye" ne mora obligatorno uklopiti u MCU/Marvel Cinematic Universe, podsjećati na "Avengerse" i služiti kao svojevrsni nastavak na film "Black Widow" s ukazanjem Florence Pugh u ulozi ubojite Yelene, Natashine (Scarlett Johansson) sestre i nove "blackwidowske" atentatorice, serija gotovo da ne bi uopće djelovala kao superherojski materijal.

Međutim, kako Hawkeyeov "low key" brend "nije lako prodati", "marvelovske" poveznice su neminovne (pojava meganegativca Wilsona Fiska/Kingpina u tumačenju Vincenta D'Onoifrija kao "link" prema "Daredevilu" u šestoj epizodi). Srećom, poveznice su i minimalne, za razliku od drugih MCU projekata.

Tako, "Hawkeye" najviše pogađa pravu metu kao pošten pokušaj akcića stare škole, i to blagdanskog "buddy" tipa koju je i nanišanio iz strijele, kako se čini.

Kate i Hawkeye postaju slučajni "buddy" partneri i njihova dodavanja su zabavna ("Budi oprezna... Ja sam rođena oprezna!", "Dobro da te zovu HawkEYE, ne HawkEAR").

A kako se serija odvija u predbožićno vrijeme s akcijskim scenama na klizalištu, gledanjem "Divnog života" na TV-u, kićenjem bora itd., ugođaj je blizak blagdanskim akcijama sa ili bez potpisa Shanea Blacka, poput "Smrtonosnog oružja", "Umri muški 2" i "Paklenog poljupca".

Nije "Hawkeye" ni blizu razine tih klasika, ali je mini-premija iz sfere akcijskog TV-a i mogao bi biti nešto (is)trajniji od dosadašnjih (ne samo) Marvelovih serija, tj. potencijalno se gledati i idućih Božića.

SERIJA: Hawkeye; akcija; SAD, 2021. KREATOR: Jonathan Igla ULOGE: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld OCJENA: *** ½

25. travanj 2024 23:46