Overlay
pripremite kokice

Osam filmskih poslastica: ovo su filmovi kojima se veselimo u 2022! Vjerujemo da bi se i vama mogli svidjeti, probrali smo različite žanrove...

Piše Marija Mlačić
Foto Depositphotos
13. ožujka 2022. - 12:16

Prošle smo godine s uzbuđenjem čekali ponovno otvaranje kinodvorana i prikazivanje filmova čije su se premijere odgađale tijekom pandemije. Moramo priznati, ostali smo pomalo razočarani. Među svim tim dugoočekivanim radovima bilo je malo onih koji su nam se urezali u pamćenje, a najbolja nam je naposljetku bila (ne samo zbog slabe konkurencije) "Zbornica", hrvatske redateljice Sonje Tarokić. Nadamo se da će domaća kinematografija i ove godine iznenaditi dobrim naslovima, ali isto tako radujemo se i boljoj općenitoj ponudi. Ovo je osam žanrovski raznorodnih filmova koji će svoje premijere imati u 2022., a imamo dojam da bi vas mogli razveseliti. 

A Hero – Asghar Farhadi

Prvi put predstavljen na Cannesu, gdje je osvojio Grand Prix, "A Hero" je odmah osvojio kritiku, a ubrzo ga možemo očekivati u kinima da dočeka i sud publike, koja je do sada uvijek dobro prihvaćala Farhadijeve intimističke prikaze života ljudi različitih klasa u Iranu. Film prati muškarca tijekom dvogodišnjeg otpusta iz zatvora, tijekom kojeg pokušava nagovoriti čovjeka koji mu je posudio novac da povuče svoju tužbu i tako ga oslobodi kazne, ali stvari ne završe onako kako je planirao. 

Knives Out 2 – Rian Johnson

Prvi dio filma koji je izišao prije tri godine pokazao se kao prava uspješnica pa ne čudi što su se producenti odlučili za nastavak, koji je za krimiće više nego prikladan. Riječ je o komediji u kojoj na tradiciji ekranizacija knjiga Agathe Christie detektiv dolazi u dom kako bi razriješio ubojstvo vremešnog bogataša, a baš svi članovi njegove ekscentrične obitelji imaju motiv da ga požele vidjeti mrtvog. Iako se film prvenstveno duhovito poigrava s takvim žanrom, zapravo je poprilično nepredvidljiv. O drugom dijelu, koji treba izići ove godine, ne znamo puno osim da će detektiva opet glumiti Daniel Craig i da neće imati veze s njegovim prošlim slučajem.

Belle – Mamoru Hosoda

Na filmskom festivalu u Cannesu ovaj animirani film publika je nagradila s najduljim ovacijama od čak 14 minuta. Riječ je o znanstvenofantastičnom crtiću koji se slobodno oslanja na originalnu priču "Ljepotica i zvijer" u modernoj inačici sve popularnijeg svijeta virtualne realnosti. Introvertirana djevojka, koja zbog traume iz djetinjstva ne može pjevati, osmišljava svoj avatar u svijetu "U" gdje postaje zvijezda, ali jedan od njezinih koncerata uništava "The Dragon", kojem se njezini fanovi odlučuju osvetiti. "Belle", kako je djevojka sebi dala nadimak, osjeti neobičnu poveznicu sa svojim protivnikom i njihovi putevi se isprepleću.

The Worst Person in The World – Joachim Trier

Ovaj film je posljednji dio redateljeve "Oslo trilogije", a kritika ga je već proglasila najuspješnijim od njegovih dosadašnjih radova. Radnja prati studenticu medicine koja se odlučuje prekinuti studiji i baviti psihologijom, da bi vrlo brzo nakon toga odlučila postati fotografkinja, zatim... Paralelno s pronalaskom idealne karijere za sebe ona se suočava i s brojnim izazovima u svom ljubavnom životu, pa bismo, iako je riječ o četiri godine njezina života koje daleko premašuju doba adolescencije, mogli reći da je riječ o nekoj vrsti "comming of age drame". 

White Noise – Noah Baumbach

Baumbach se prometnuo u jednog od najpoznatijih američkih nezavisnih redatelja, a mi se njegovim laganim zabavnim filmovima uvijek rado vraćamo u trenucima kada se želimo opustiti. Nakon "Marriage Storyja", koji je osvojio publiku i kritiku, ponovno se udružio s Adamom Driverom, koji će ovaj put igrati sveučilišnog profesora povijesti, dok će njegovu suprugu glumiti Greta Gerwig, s kojom je redatelj inače u braku i kojoj je dao uloge u većini svojih filmova. 

Legally Blonde 3 – Jamie Suk

Kako je to objasnio Jim Halpert iz serije "Office", film "Plavuša s Harvarda" ultimativni je guilty pleasure, ali mi moramo reći da je on i malo više od toga. Iako je riječ o komediji koja se temelji na svim mogućim stereotipima, ona to radi na neopisivo šarmantan način, tako da se nikad nismo osobito sramili kad bismo isticali koliko nam je draga. Prošlo je više od 20 godina otkako smo gledali Reese Wetherspoon u toj ulozi i sada ne možemo dočekati da vidimo što nas očekuje u novom, trećem nastavku, posebno zato što ona u posljednje vrijeme pomno bira uloge i u njima briljira.

The Batman – Matt Reeves

Čak i oni koji nisu ljubitelji akcije i superherojske tematike, da ne spominjemo one koji jesu, imaju puno razloga za veseliti se najnovijem Batmanu. Za početak tu je genijalan cast. Protagonista glumi Robert Pattinson, koji se pokazao kao maestralan glumac igrajući jednako dobro u blockbusterima kao i u arthouse filmovima kao što su "Svjetionik" ili "Good Time", a ostala glumačka podjela je jednako promišljena – Paul Dano, Colin Farrell, Jeffrey Wright i, naravno, Zoe Kravitz, da nabrojimo one u ključnim ulogama. Film se najavljuje kao najmračniji Batman do sada, a iako nas ponekad zna iritirati upumpavanja predubokih poruka u ovakvu tematiku kao što je slučaj kod "Jokera", od Batmana ipak očekujemo puno i imamo dojam da se nećemo razočarati.

Elvis – Baz Luhrmann

Posljednjih godina biografske drame o životima preminulih glazbenika izbacuju se ko na traci. Lani smo gledali dosta slabo ostvarenje – "Respect" o Arethi Franklin i nešto bolji "The United States vs. Billie Holiday", a ove godine nas očekuje biopic o Whitney Houston. Među afroameričkim divama svoje mjesto pod suncem našao je i Elvis Presley, a kralja rock and rolla ovaj će put odigrati genijalni Tom Hanks, a Luhrmann je poznat po odličnom korištenju glazbe u svome radu pa smo sigurni da se imamo čemu veseliti.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 09:09