Overlay
za najbolje iskustvo

Najbolja ‘gaming‘ računala: kupujete li kompjuter zbog što boljeg uživanja u igranju, na par stvari trebate pripaziti, a ove opcije uzeti u obzir

Piše Stil
Foto Shutterstock
26. ožujka 2021. - 12:51

Život u potpunoj pa u djelomičnoj izolaciji napravio je od mnogih među nama ovisnike o igricama. Neki su to bili i otprije, no u ovakvim uvjetima postali su još zagriženiji. Sve u svemu, mnogi su u potrazi za novim gaming računalom, a prije kupovine na nekoliko bi stvari trebali obratiti pozornost.

Prije nego krenete sa sastavljanjem konfiguracije, odredite koliko ste spremni izdvojiti i budite realni oko toga što možete dobiti u tom cjenovnom rangu. Želite li igrati isključivo igrice poput CS:GO, League of Legends ili Fortnite, neće vam trebati više od četiri tisuće kuna, dok će vam za zahtjevnije igrice poput Call of Duty: Modern Warfare, Red Dead Redemption 2 ili Metro Exodus trebati nešto veći budžet

Pri odabiru komponenti, u obzir osim cijene i popularnosti treba uzeti njihovu kompstibilnost i izbalansiranost konfiguracije, savjetuje ekipa iz EFComp-a, tvrtke koja se bavi sklapanjem računala, s kojima smo kratko popričali.

Uspoređujete li procesore, uzmite u obzir kako, zbog razlike u njihovoj arhitekturi i načinu rada, možete direktno komparirati isključivo one iste generacije. Intelovi su procesori skuplji od AMD-ovih, ali u većini slučajeva bolji za igrice.

Matična ploča na gaming performanse utječe malo ili nimalo, a koju ćete seriju uzeti ovisit će o izboru procesora: ako je vaš odabir bio Intelov procesor, serija Z omogućit će vam overclocking (koji omogućuje ubrzanje rada računala), dok druge ne podržavaju tu mogućnost, a ako ste odabrali AMD-ov procesor i želite overclockirati, trebat će vam serija B ili X. Bitnija stavka je grafička kartica, a želite li provjeriti performanse nekeodređene, u internetski pretraživač ili  YouTube tražilicu upišite ime kartice i dodajte “benchmark” pa ćete doznati što vas zanima.

Treća najbitnija stavka u gamingu po pitanju FPS-a je radna memorija, a za novije igrice trebat će vam 16GB. Što se tiče pohrane, idealno bi bilo kombinirati obje vrste pohrane, na SSD-u instalirati operativni sustav, programe i nekolicinu omiljenih igrica, a na HDD-u ostale igrice, glazbu i slično.

Napajanje je bitna stavka kojoj se često ne pridaje dovoljno pažnje, a preporučljivo je da napajanje ima klasu efikasnosti od barem 80+ i da bude modularno. Kod odabira kućišta bitno je pripaziti da ima dobru prozračnosti i da ima suvremene portove, npr. USB 3.

Kupujete li prijenosno računalo, nemojte se odlučiti za procesor ispod osme generacije Intelovih Core procesora. Ako uzimate AMD, preporučljive su 5 ili 7 Ryzen serija, dok Ryzen 9 jamče moćnu radnu stanicu, ali i odličan gaming laptop. Donja granica memorije je 8 GB, a što se tiče SSD-a, preporučljiv je onaj od 512 GB, jer ima i bolje performanse i veću mogućnost pohrane kolekcije igara.

Najbitnija stavka ipak je grafička kartica, a minimum ispod kojeg ne bi trebalo ići je Nvidijina MX250 i integrirana AMD Vega 8 kartica na Ryzen 5 APU procesorima. Uskoro će na tom polju doći do nekih uzbudljivih ažuriranja: AMD i Nvidia najavili su svoju sljedeću generaciju mobilnih procesora i mobilnih grafičkih kartica - Ryzen 5000 seriju, odnosno GeForce RTX 3000 seriju - i već ih vidimo u premium gaming prijenosnim računalima. Intelova serija Tiger Lake H također je na putu, iako očekujemo da ćemo ih češće vidjeti u modelima lakše težine. Zaslon QHD još je jedna značajka na koju treba obratiti pažnju kad je riječ o gaming prijenosnicima. Sve veći broj proizvođača izdaje konfiguracije s 1440p zaslonima, koji daju bolje iskustvo igranja od 1080p.

Sad kad je sve jasno, evo novih modela koji su trenutno najbolje ocijenjeni. The Verge je objavio listu najboljih gaming laptopa, a na vrhu joj se našao Asus ROG’s Zephyrus G15. S nešto više od četiri kilograma, Zephyrus G15 jedno je od najlakših 15-inčnih gaming prijenosnih računala. Pokreću ga vrhunski mobilni čipovi koje AMD i Nvidia nude, a uključuje i brzi zaslon od 165Hz QHD (1440p)pa bez problema može podnijeti najteže AAA naslove u QHD rezoluciji. Ploča također ima izvrsnu reprodukciju boja, a baterija može potrajati čak osam i pol sati. Zbog svega toga, The Verge ga proglašava najboljim gaming prijenosnim računalom koje se trenutno može kupiti, ali ujedno i jednim od najboljih prijenosnih računala koje možete kupiti. Detaljniju recenziju pročitajte ovdje.

The Verge također preporučuje Dellov G5 15 SE, koji nudi sjajno igračko iskustvo po prihvatljivijoj cijeni i prema njihovom mišljenju je najbolje igračko prijenosno računalo ispod 1.000 dolara. Iako se isporučuje samo sa zaslonom od 60Hz, zahvaljujući  AMD-ovom Ryzen 7 procesoru ovaj je laptop sposoban postići odlične performanse na svim vrstama zahtjevnih igara u izvornoj razlučivosti 1080p. Detaljniju recenziju naći ćete ovdje.

Pitate li VidiLab,  najbolji best-buy gaming laptop je Lenovo IdeaPad L340 81LK010DSC koji uz konkurentnu cijenu donosi kvalitetnu izradu, IPS ekran dobre kvalitete i pozadinski osvijetljenu tipkovnicu vrlo dobrih performansi. Spaja za gaming vrlo dobar i5 procesor devete generacije Intelove Core serije sa standardnih 8 GB radne memorije, SSD od 512 GB i Nvidia GeForce GTX 1650 grafičku karticu. 

25. travanj 2024 01:58