Overlay
morra keramika

Kupite njihovu keramiku i pomozite Ukrajini! Yana i Nastya ispričale su nam kako su pobjegle iz Harkiva i pokrenule akciju prikupljanja pomoći, podržimo ih!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Morra keramika
29. ožujka 2022. - 14:58

Rat u Ukrajini je uništio, prekinuo i zauvijek promijenio tolike živote i sudbine, da se čini pomalo neumjesnim isticati pojedine slučajeve, no ponekad jednostavno ne možemo odoljeti i ovo je jedna od tih priča. Dvije umjetnice iz Harkiva pobjegle su pred razaranjem i utočište našle u Hrvatskoj, preciznije u jednom zagrebačkom stanu koji im je ustupila mlada Splićanka velikog srca. Ista nas je spojila s umjetnicama koje su se prije nekoliko dana putem službenog Instagrama svog brenda Morra obratile javnosti s molbom za pomoć jer su, kako pišu, bježeći od agresije na svoju zemlju za sobom ostavile sve, uključujući radionicu u kojoj su posljednje dvije godine ručno izrađivale predmete od keramike. Uz pomoć naše posrednice, kratko smo popričali sa Yanom i Nastyom, a naš smo razgovor započeli neizbježnom molbom da nam opišu kako su uspjele iz ratnog vihora stići do Hrvatske.

Kako su nam ispričale, nekoliko dana prije nego je izbio rat Yana je poslovno otišla u Rim, što ju je, s jedne strane, spasilo od evakuacije sa samog žarišta sukoba, a s druge joj je omogućilo da, zahvaljujući neometanom pristupu internetu i informacijama, pomogne Nastyji i pudlici Kubi da tako brzo napuste zemlju koja se preko noći pretvorila u ratište.

image

Morra keramika

- Rat je počeo 24. veljače, cijela Ukrajina se probudila od zvukova eksplozija, a mi nismo bili iznimka. Kad je sve počelo, nismo imali osjećaj da je ovo rat, sve se činilo greškom, propustom u sustavu, ali nikako ratom. Unatoč tome, već smo se 25. veljače pokušali evakuirati vlakom, ali se pokazalo da je to nemoguće - bilo je jako puno ljudi na peronu, a gužva i neprestano bombardiranje doveli su ljude do panike. Nekoliko dana kasnije našli smo autobuse za evakuaciju, u kojima je bilo puno mjesta, jer je dan prije pucanja na jedan od takvih autobusa bilo mnogo mrtvih, pa su se svi bojali putovati na taj način. Ukrcali smo se u autobus 27. veljače, vozili se 25 sati bez prestanka do Lavova. Prenoćili smo u Lavovu i ujutro otišli na granicu između Ukrajine i Mađarske, prešli je u kasnim poslijepodnevnim satima i cijelu noć stigli u Budimpeštu. Išli smo vlakom iz Budimpešte za Zagreb, a naša radionica, u kojoj su peć, par stotina kilograma gline i puno tanjura ostali su za nama. Ništa nismo mogle spasiti jer poštanski uredni nisu radili, a sada je nemoguće išta izvlačiti jer traje aktivno granatiranje grada i okolice - pričaju nam cure.

image

Morra keramika

Yana je, dodaju, za sobom u Ukrajini ostavila obitelj, koja se iz Harkova sklonila u jedan u to vrijeme sigurniji grad, ali kako je sada u Ukrajini opasno posvuda, jako je zabrinuta za njih...

- Mi to sve proživljavamo s njima, svaki dan se zovemo i dopisujemo. Roditelji još ne žele napustiti Ukrajinu, baš poput mnogih naših prijatelja koji su ostali pomoći svojoj zemlji - dostavljaju humanitarnu pomoć, štite gradove kao dio teritorijalne obrane, ostaju u Ukrajini i neće otići. Mi smo otišle, ali nastavljamo pomagati ljudima u evakuaciji, već smo prikupili mnogo korisnih kontakata koji nam pomažu povezati ljude i volontere - pričaju nam Yana i Nastya koje su putem Etsy stranice svog brenda Morra pokrenule prodaju digitalnih tablica od čega većina sredstava ide za pomoć Ukrajincima.

image

Morra keramika



- Na našoj Etsy stranici pokrenuli smo prodaju digitalnih tablica kako bismo pomogle prikupiti pomoć koja je mnogima u ukrajini prijeko potrebna. Nekima možemo pomoći novcem, u nekim slučajevima platiti volontere, poslati donacije ukrajinskim oružanim snagama, poslati donacije centrima za prikupljanje humanitarne pomoći. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu. A kad obnovimo proizvodnju (u Hrvatskoj ili Ukrajini), svi koji su kupili digitalnu ploču dobit će pravu ploču iz posebne zbirke o ratu, koju još uvijek čuvamo u tajnosti - objašnjavaju nam umjetnice.

Inače, Yana i Nastya su se keramikom počele baviti prije dvije godine, a prije godinu i pol otvorile su vlastiti studio i počele surađivati ​​s trgovinama diljem Ukrajine.

- Obje smo feministkinje i željele smo učiniti nešto što će našu ljubav i poštovanje prema ženama i njihovom uspjehu približiti javnosti, ali nismo željele da to bude percipirano kao radikalno. Zato smo odabrale keramiku. Yana je prije nekoliko godina radila u keramičkoj radionici i poznavala tehnologiju proizvodnje. Volimo našu ideju, volimo pričati o ženama, volimo provocirati i dodirivati ​​tabu teme. Razgovaramo o ženskoj seksualnosti i divimo joj se. Jako smo inspirirani ljudima koji se zaljube u našu keramiku i shvaćamo da ono što radimo ima utjecaj na ljude - pričaju nam cure iz Morra keramike.

image

Morra keramika

Cure su odlučile nastaviti s radom u Hrvatskoj i, kako nam otkrivaju, aktivno rade na pronalaženju načina za to, gotovo svakodnevno kontaktiraju s ljudima koji bi im mogli pomoći da tu želju ostvare pa se nadaju da će u tome i uspjeti. Pitamo ih kako bismo im, osim kupovinom keramike, mogli pomoći, a odgovor je očekivan.

- Recite svim svojim prijateljima za nas, zapratite nas na Instagramu (priče, reposti), kupite nam materijale za rad, a ako netko ima priliku ponuditi nam mjesto za rad ili je možda keramičar i ne bi imao ništa protiv da nas ugosti u svom studiju, to bi bilo super - jednostavno će Yana i Nastya, kojima želimo svaku sreću u njihovom pothvatu.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

26. travanj 2024 10:42