Overlay
‘The Flight Attendant 2‘

Komičarka koja je previše znala: let je i dalje uglavnom ugodan sa stjuardesom Cassie koju rad za CIA-u dovodi do nove misterije u 2. sezoni hit-serije

Piše Marko Njegić
30. travnja 2022. - 19:55

"The Flight Attendant" ili "Stjuardesa" bila je prilično ugodno iznenađenje, na tragu "Babuške", s jednako zanimljivom žanrovskom nadogradnjom crne komedije i ženskim likom, jednim od najzanimljivijih unutar moderne televizije posljednjih godina.

Površinski tipičan lik iz komedije, stjuardesa sklona alkoholu, partijanju i vezama za jednu noć Cassie Bowden (komičarka Kaley Cuoco; "Teorija velikog praska"), našla se u zapletu iz misteriozno-zavjereničkog trilera "hičkokovske" vrste kad se jednog jutra probudila pored mrtvog muškarca s kojim je provela noć.

Nakon toga, serija kreatora Stevea Yockeyja, snimljena prema istoimenu romanu Chrisa Bohjaliana, neujednačeno je, ali smiono miješala crni humor, "sitcomovsku" komediju, sapunicu, psihološku dramu i triler, omogućivši glumici Cuoco ulogu daleko iznad "The Big Bang Theory".

Prva sezona je, unatoč neravnomjernostima cjeline, na kraju uspjela biti fino karakterno zaokružena, stoga je bilo pitanje kako će se Cassieina priča nastaviti.

Nastavak je, srećom, razmjerno solidno posložen, iako djeluje mehaničkiji u odnosu na original, a ako druga sezona tek povremeno doseže visine prve, kamoli sjajnog recentnog filma o kaotičnoj stjuardesi "Zero Fucks Given" s Adele Exarchopoulos, let s Cassie je i dalje uglavnom ugodan.

Stjuardesa je sada godinu dana trijezna i čini se da je svoj život dovela u red, iako je glasovi u glavi podsjećaju na prošlost, mame da posegne za pićem i sugeriraju kako nije do kraja pobijedila demone u psihodeličnim, halucinantnim scenama koje "The Flight Attendant 2" na trenutke pretvaraju u "Russian Doll 2" (više verzija junakinje).

"Ja sam alkoholičarka, svi znate moju priču dosad", govori na početku serije Cassie koja u pauzama od svog matičnog posla radi kao doušnica za CIA-u.

Rad za CIA-u dovest će je do nove trilerske "žena koja je previše znala" misterije, kad dobije zadatak pratiti nekog tipa, a ovaj završi u hotelskoj sobi u zagrljaju plavuše s tetovažom na leđima nalik Cassieinoj, da bi potom njegovo auto bilo dignuto u zrak pred njezinim očima.

Eksplozija ostavlja Cassie s tinitusom (šum u ušima) i stresom zbog kojeg vapi za pićem dok pokušava otkriti tko je misteriozna plavuša nalik njoj, zbog čega se ta žena pretvara da je ona, zašto joj pokušava smjestiti umorstvo (pronašla plavu periku s krvi u koferu) i je li možda CIA uključena u zavjeru kad joj kažu da "ne zna što je vidjela".

Razlika u odnosu na prvu sezonu jest što Cassie razotkriva misteriju trijezna, a napetost proizlazi i iz toga hoće li ostati takva ili se vratiti starim autodestruktivnim izborima i alkoholičarskim navikama.

Postavka je dobra i šteta što se serija preopterećuje nekim podzapletima (npr. s prijateljicom Annie; Zosia Mamet) koji je prijete prizemljiti prije polijetanja i postizanja visine, umjesto da je isključivo fokusirana na Cassie.

No, "Stjuardesa 2" ima šarma i u najboljim trenucima može podsjetiti gledatelja zašto se uopće htio ukrcati na trilersko-komični let s Cassie i poletjeti s njom u (ne)poznato na nekoliko sati.

SERIJA: The Flight Attendant 2; komedija; SAD, 2022. KREATORI: Steve Yockey ULOGE: Kaley Cuoco, Zosia Mamet OCJENA: ***

19. travanj 2024 21:06