Overlay
nema više mukte

Kad će Netflix uvesti dodatnu naplatu za gledatelje koji dijele korisničke lozinke? Čini se da je taj dan jako blizu...

Piše Stil
Foto Afp
31. siječnja 2023. - 09:33

Sreća je veća kad se dijeli, a isto vrijedi za lozinku za Netflix. Odnosno, vrijedit će još kratko, jer streaming div će uskoro prijeći s prijetnje na djelo i ostvariti najavu o dodatnom naplaćivanju preplate svima koji svoje lozinke za pristup njihovom sadržaju dijele s drugima.

Najava je to koja je zgranula pretplatnike još prije nekoliko mjeseci, a čini se da je dan kad će to postati stvarnost bliži nego ikada. Sredinom siječnja Netflix je predstavio svoje izvješće o zaradi tvrtke i otkrio da će do kraja prvog tromjesečja ove godine započeti sa suzbijanjem dijeljenja lozinki. Korisnici koji s drugima dijele svoje lozinke mogli bi se, prema tome, s višim računima suočiti već do kraja ožujka.

“Dok uvodimo plaćeno dijeljenje, članovi u mnogim zemljama također će imati mogućnost dodatnog plaćanja ako žele dijeliti Netflix s ljudima s kojima ne žive. Kao što je slučaj danas, svi će članovi moći gledati dok putuju, bilo na TV-u ili mobilnom uređaju.”, stoji u izviješću objavljenom 19. siječnja.

image
Afp

Tijekom prošle godine, Neflix je eksperimentirao s ovom novom politikom u Argentini, Čileu, Peruu, Kostariki i Dominikanskoj Republici (jer je baš u tim zemljama dijeljenje lozinki bilo najčešće). Pretplatnici su morali platiti dodatnih 2,99 dolara svaki mjesec kako bi dodali ‘novo kućanstvo‘ svom planu pretplate i to tako što su korisnici, nakon što bi bilo registrirano da se više od dva tjedna prijavljuju na Netflix s druge lokacije, dobili obavijest da suim se računa "sekundarno kućanstvo".

Taktika im je upalila pa sada neki pretplatnici plaćaju više, dok su se drugi odlučili na pojedinačne pretplate. Neki su, očekivano,  odlučili odustati od pretplate jer u Netflixu tvrde kako bi "kratkoročni angažman mogao biti negativno pogođen", no čini se kako vjeruju da će pad broja pretplatnika biti privremen te da očekuju kao će se slično ponoviti i drugdje jer navode: "Vjerujemo da će obrazac biti sličan onome što smo vidjeli u Latinskoj Americi", ali vjeruju da će broj pretplatnika s vremenom ponovno narasti. 

Ostaje za vidjeti hoće li im se računica ostvariti.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 18:24