Overlay
‘NINE PERFECT STRANGERS‘

Izgubljeni u gomili: Nicole Kidman i druge zvijezde činili su ovu seriju jednom od najočekivanijih, no velika očekivanja na koncu baš i nisu ispunjena

Piše Marko Njegić
1. listopada 2021. - 22:17

Zvučni casting Huluove osmodijelne serije "Nine Perfect Strangers" ili "Devet potpunih neznanaca" nadmašuje i Amazonov "Solos".

Tamo smo imali Helen Mirren, Morgana Freemana, Anne Hathaway, Anthonyja Mackieja, Constance Wu i Dana Stevensa, ali oni uglavnom nisu dijelili kadar.

Ovdje, pak, imamo Nicole Kidman, Melissu McCarthy, Michaela Shannona, Reginu Hall, Lukea Evansa, Bobbyja Cannavalea i zvijezdu u usponu Samaru Weaving ("Spremni ili ne", "Guns Akimbo") koji se gužvaju pred kamerom.

Dobili smo, dakle, najjači televizijski ansambl godine u seriji koja bi izazivala pažnju takoreći i da u njoj samo glumi oskarovka Kidman.

Najveća glumica na prijelazu devedesetih u novi milenij ("Oči širom zatvorene", "Moulin Rouge"...) posljednjih je godina postala zaštitno žensko lice takozvane prestižne televizije zahvaljujući ulogama u popularnim serijama "Male laži" i "Slom" koje kombinira paralelno s filmskima ("Ubojstvo svetog jelena", "Uništiteljica", "One su bombe"...).

A "Nine Pefect Strangers" je, usput, njezina nova suradnja s kreatorom serije "Big Little Lies" i "The Undoing" Davidom E. Kelleyjem, k tome također, kao "Male laži", snimljena prema bestselerskom predlošku spisateljice Liane Moriarty, onome iz 2018. godine.

Dobar pedigre činio je "Devet potpunih stranaca" jednom od najočekivanijih serija ljeta, ako ne i godine, koja je prve tri epizode emitirala 18. kolovoza i nastavila u jednotjednom ritmu do posljednje osme, prikazane 22. rujna. No, velika očekivanja baš i nisu ispunjena, barem ne ovom gledatelju.

Glumci i likovi znaju se izgubiti u gužvi pred kamerom jer inače pouzdani redatelj Jonathan Levine ("Svi dečki vole Mandy Lane", "Topla tijela", "Zavedi me ako možeš") nije dokučio kako glumački i karakterno najbolje ili najravnomjernije tretirati zvjezdanu ekipu, ali i ritmički zadržati početni misteriozno-trilerski momentum serije s "catchy" premisom.

Naime, "devet potpunih neznanaca" dolazi na desetodnevni transformativni "namaste" odmor od stresa u luksuznim "welness" toplicama "Tranquillum" pod vodstvom tajnovite Mashe (Kidman) sa skrivenim motivima.

Naslov serije sugerira trilerski misterij tipa Agatha Christie i "Deset malih crnaca", a "Nine Perfect Strangers" se tako i pozicionirao u najavama, pa i prvoj epizodi, kad se jedna od neznankinja, Jessica Chandler (Weaving), pitala u stilu "što ako bude neki hitan slučaj i što ako se pojavi neki ubojica?", doznavši da su mobiteli u toplicama zabranjeni.

Osjećaj za misterij, triler, intrigu i tenziju ubrzo jenjava, neovisno o tome što se čini da Masha gostima stavlja lijekove u piće bez njihova znanja, podebljano ponavljajućim kadrovima pripremanja "smoothieja" u usporenom pokretu.

Tko čeka da će se nešto u tom smislu dogoditi, to baš i neće dočekati, ne računajući jednu košmarno-hororsku scenu s Jessicom i njezinim nosom kao rijetki izuzetak.

Gledatelj je ostavljen s glumcima (ističu se McCarthy, Shannon i Cannavale) i njihovom neujednačenom dinamikom u gledljivoj i zaboravljivoj seriji koja pokušava, ali ne uspijeva pomiriti katarzičnu dramu i satiru na račun bogatih i privilegiranih, barem ne kao znatno superiorniji "White Lotus" sa sličnom postavkom o strancima u egzotičnom "spa" resortu. Namaste.

SERIJA: Nine Perfect Strangers; misteriozni triler; SAD, 2021. KREATOR: David E. Kelley ULOGE: Nicole Kidman, Melissa McCarthy OCJENA: ** ½

15. travanj 2024 11:42