Overlay
RAZNJEŽILE INSTAGRAM

Dvije malene Splićanke zvijezde su modnog editorijala s velikim značenjem: evo zašto su Rita i Antonela stale pred objektiv fotografa Ivana Gudića

Piše T.S.M.
Foto Ivan Gudić
21. ožujka 2022. - 17:54

Danas su mediji puni podsjetnika da je upravo 21. ožujka Svjetski dan osoba sa sindromom Down, koji se ovog datuma obilježava zbog simbolike brojeva 3 i 21 - kako bi se istaknula jedinstvenost triplikacije 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom. Svjetski dan osoba sa sindromom Down je posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe s tim sindromom. Dan će proći, no hoće li nestati predrasude koje im onemogućuju uključivanje u društvo? Teško je to pitanje, a odgovor je vjerojatno još i teži i zato je važno podsjećati se - ne samo prigodom obilježavanja Svjetskog dana - koliko je važna inkluzija za osobe sa sindromom Down, kao i sve druge koje su marginalizirane samo zato što su drukčije.

Jedan od onih koji ustrajno rade na osvještavanju ove potrebe je splitski fotograf Ivan Gudić, koji već nekoliko godina redovito organizira akcije podizanja svjesnosti važnosti inkluzije osoba s Downovim sindromom. Ove su godine zvijezde njegove kampanje malene Splićanke Rita i Antonela, a Ivan nam je otkrio detalje o editorijalu koji je raznježio društvene mreže. Kako nam je ispričao, još je njegova prva izložba, 2016. godine, bila posvećena udruzi osoba sa sindromom Down, a dvije godine kasnije dobio je i vrlo osoban razlog za senzibiliziranje javnosti...

- Nevjerojatno je kako se život posloži. Dvije godine nakon izložbe koju sam posvetio osobama s Downovim sindromom, jedna je od njih postala dio moje obitelji. Postao sam ujak djevojčice sa sindromom Down, danas vesele četverogodišnjakinje Rite, koju svake godine fotografiram na ovaj datum jer mi je namjera pokazati da Downov sindrom nije nikakva tabu tema i da su osobe s tim sindromom uistinu posebne. Svaki se put nakon objave fotografija mojoj sestri jave roditelji mališana s istim sindromom i tako se stvara krug podrške - ispričao nam je Ivan Gudić.

Uz Ritu je fotografirao i njenu godinu dana mlađu prijateljicu Antonelu, a cure su se super snašle u ulozi fotomodela, spremno pozirajući u odjeći modnog brenda Replay.

25. travanj 2024 16:59