Overlay
‘SEX EDUCATION 3‘

Dobar spolni odgoj: seksa ima kao i u prve dvije sezone hit-serije, a iako komedija još uvijek zna biti nedozrela, likovi u trećoj polako sazrijevaju

Piše Marko Njegić
23. rujna 2021. - 22:01

Dva su se pitanja nametala uoči nove, treće sezone britanske tinejdžerske hit-serije "Sex Education" ("Spolni odgoj") kreatorice Laurie Nunn, nastale u produkciji Netflixa.

Prvo pitanje: hoće li se u "Sex Education 3" pojaviti slavna Margot Robbie, zvijezda filmova "Vuk s Wall Streeta", "Fokus", "Ja, Tonya", "Birds Of Prey" i recentnog "Odreda otpisanih"?

Naime, internetom je unatrag godinu dana kružila "spojena" fotografija Robbie i zvijezde "Spolnog odgoja" EmmE Mackey (lik Maeve) koja joj nevjerojatno nalikuje u kombinaciji s Abbey Lee.

Kako je ispod njih dvije stajao natpis "Sex Education 3", fanovi su se ponadali da će Margot gostovati u trećoj sezoni serije, valjda kao starija sestra Maeve, premda nismo znali da postoji.

Drugo pitanje: hoće li Maeve i glavni muški lik "Spolnog odgoja" Otis (Asa Butterfield) napokon biti zajedno? Odgovor na prvo pitanje je negativan jer fotografski "teaser" je očito bio "fejk".

Međutim, odgovor na drugo pitanje nije tako strogo određen, na sreću obožavatelja koji ih priželjkuju vidjeti zajedno od prve sezone serije i "Sex Education 2" ih je naživcirao. Podsjetimo, druga sezona je završila tako da su Otis i Maeve spoznali što gaje jedno prema drugom.

Kad što, novi lik u Maevinu životu, Isaac (George Robinson), podmuklo je izbrisao glasovnu poruku na "sekretarici" u kojoj je Otis ispustio romantičnu dušu i priznao joj svoje osjećaje.

Treća sezona je sklona sličnim manipulacijama kako bi se prolongiralo "spajanje" Maeve i Otisa, ali one djeluju malčice prirodnije, manje prozirno sapuničaste.

Za početak, Otis se potajice seksa sa školskom ljepoticom Ruby (Mimi Keene) jer ona želi da njihov odnos ostane tajna zbog nesrazmjera "zgodna djevojka – žgoljo s brčićima", ali s vremenom će "službeno" stupiti u vezu.

Seksa ima kao i u prijašnje dvije sezone, pomiješanog s komedijom po uzoru na tinejdžersku (s)ekspresiju "Američke pite". Komedija još uvijek zna biti nedozrela (jedan lik će svoju nagost sakrivati iza koze, zahodski humor na ekskurziji), ali likovi polako sazrijevaju u "Spolnom odgoju 3", makar ne uspijevaju svi razbiti začarani krug žanrovske tipologije u kojem se nalaze.

"Hvala što si odrastao", Otisu kaže majka Jean (Gillian Anderson), autorica knjiga o seksu. Možda upravo zato, zbog zamjetne zrelosti i kontrolirane sapuničastosti, ali i nešto ujednačenije protočnosti, treća sezona je mali korak naprijed za hvalevrijednu mladenačku seriju u odnosu na drugu, ako ne i prvu, još uvijek najbolju i "najspontaniju".

Od prijašnjih sezona "Sex Education 3" preuzima mahom iskrenu kreatoričinu brigu za likove (kako glavne, tako i sporedne), sve bliže kraju srednje škole i početku svijeta odraslih, gdje su ljubav, seks i prijateljstvo još kompliciraniji.

A Otis i Maeve? Znači li poljubac na ekskurziji da napokon mogu biti zajedno, kako se pita i Mevina najbolja prijateljica Aimee (Aimee Lou Wood)?

Recimo samo da ih "Spolni odgoj 3" ne ostavlja u "goodbye", već u "see you soon" fazi. Vidimo se uskoro u četvrtoj sezoni.

SERIJA/FILM: Sex Education 3; tinejdžerska komedija; Velika Britanija, 2021. KREATOR: Laurie Nunn ULOGE: Asa Butterfield, Emma Mackey OCJENA: *** ½

17. travanj 2024 17:24