Overlay
elegantan i luksuzan

Art deco je veliki trend, no vratio nam se pomalo promijenjen: provjerili smo kako ga unijeti u interijere, ovo je pet pravila koja trebate poštovati

26. rujna 2020. - 10:53

Niste mogli ne primijetiti: art deco se vratio. Na velika vrata. Pozlaćena, naravno. No ponešto ga ipak razlikuje od art decoa s početka prošlog stoljeća.

Nakon godina minimalizma, ludorija tipa shabby chic i obožavanja mid-century stylea, sve više jača trend sofisticiranog, skladnog i maštovitog art decoa. Aktualne kolekcije namještaja i vrhunski projekti preuređenja sad redom nose pečat stila proslavljenog prije otprilike stotinu godina. Lude dvadesete su se vratile, baš na vrijeme.

Ovaj stil u arhitekturi i uređenju interijera odlikuje obilje boja, no najčešće su prigušene, s povremenim žarkim naglascima i mnoštvom filigranski finih ornamenata u zlatu, a oko vesele simetrija i zakrivljene linije namještaja i ukrasa.

Stotinu godina nakon što je bio na vrhuncu, ovaj se osebujni stil vraća ponešto promijenjen, kao da se putujući kroz vrijeme očešao o mid-century modern i pop-art.

No neke su osnovne odrednice još uvijek (ili bolje reći ponovno) tu. Čiste linije, geometrijski oblici, ponavljanje, zlatni i mesingani završni slojevi, baršun, oble linije i lukovi još su mu osnovni elementi, samo su osvježeni zabavnim, suvremenim detaljima, prvenstveno floralnima. Nadajmo se ipak da sve neće prijeći u kič...

Kako vam se to ne bi dogodilo, kad želite u svoj prostor unijeti elemente art decoa, prisjetite se veličanstvene estetike kultnih zdanja iz prve četvrtine prošlog stoljeća, poput luksuznih hotela sa spiralnim stubištima, okruglim zrcalima i staklenim, kuglastim svjetiljkama. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

1. Držite se geometrijskih uzoraka, to ćete najlakše postići tapetima – zidnim i klasičnim.

2. Dajte prednost kvalitetnim materijalima kao što su koža, staklo, mramor, puno drvo...

3. Postignite dramatičan efekt uz pomoć kontrasta u bojama i teksturi.

4. Obilno koristite ogledala, metalne detalje i druge reflektirajuće površine.

5. Birajte ukrase s daškom glamura i klonite se kičastih, jeftinih predmeta.

18. travanj 2024 13:18