StoryEditorOCM

Zastrašujuća scena u Splitu, dječak riskira ozbiljan pad, a stariji čovjek mirno gleda; pa upišite ga u sport

Piše P. S.
8. listopada 2024. - 13:54

Kakva scena usred Splita. Dječak se penje po bedemu barem pet - šest metara u visinu, bez ikakvih osigurača, a stariji čovjek koji je s njim u društvu stoji i mirno gleda. Riječ je o odlomljenom dijelu bedema pokraj parka Đardin.

Dječak se uspeo na bedem bez očitog razloga i spustio natrag riskirajući tako pad i teške ozljede.

Nije neobično da se djeca penju po stablima, zidićima, ali ova je scena doista bila zastrašujuća. Jedan pogrešan korak i maloljetnik je mogao sletjeti.

image

Dječak na stjeni

P. S./
image

Dječak na stjeni

P. S./

Ako je nekome već do penjanja s nešto većom dozom adrenalina, postoje odgovarajući sportovi koji će zadovoljiti takvu potrebu.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje, nego se oprema koristi za sprječavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma smisao sportskog penjanja je svladavanje što težih detalja stijene "slobodnom stilom". 

Sportsko penjanje prakticira se na sportsko penjačkim smjerovima, karakterističnim prvenstveno svojom malom dužinom (8 - 50 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime športski smjerovi (kao i športsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 13:55