StoryEditorOCM
Košarka‘Skinuli‘ Zvezdu

Otkriće Žutih, David koji je srušio Golijata: ‘Bio sam nepoznat čak i rodbini i prijateljima. Ova momčad može puno!‘

Piše Frane Vulas
7. listopada 2024. - 12:13

Košarkaši Splita senzacionalno su na Gripama svladali euroligašku Crvenu zvezdu Meridianbet. U neočekivanom trijumfu u 3. kolu Admiral Bet ABA lige u pobjedi „žutih” 85:78 veliki obol dao je David Škara. Taj 29-godišnji hrvatskoj javnosti malo poznati Zadranin imao je učinak od 16 poena, sedam skokova i tri asistencije. No, čak 14 poena zabio je Škara u zadnjih 13 minuta susreta. Njegovo zakucavanje za 82:74 na 36 sekundi do kraja susreta bilo je znak da slavlje praktično može početi.

Škara je po dolasku na Gripe bio velika enigma, ali sve je očitije kako su sportski direktor Teo Čizmić i trener Slaven Rimac iz druge francuske lige (Champagne Basket) „iskopali” pravog igrača. Riječ je o 203 centimetra visokom krilnom centru rođenom u Zadru. Nakon mlađih kategorija u rodnom gradu, otišao je na studij u SAD. Potom je najveći dio europske karijere proveo u Francuskoj.

- Velika pobjeda! Hvala navijačima što su nas došli podržati usprkos tome što je Hajduk igrao u istu uru. Bila je ovo naša odlična predstava, samo smo se nadovezali na utakmicu protiv Dubrovnika od petka (u domaćoj Favbet Premijer ligi, nap.a.). Energija je bila na velikom nivou. Znali smo da ćemo uz podršku publike imati šanse za pobjedu ako ih držimo u egalu do kraja – rekao je Škara nakon pobjede nad momčadi čiji je budžet za momčad čak 20-22 milijuna eura.

image
Nikola Brboleža/Cropix

U jednom trenutku Zvezda je imala i osam koševa prednosti, bilo je 50:58. No, i u tim teškim trenucima pokazali ste karakter?

- Oni imaju veliku kvalitetu, euroligaška su momčad, ali mi smo vjerovali u sebe, da ih možemo iznenaditi. Imali smo samopouzdanje. Bez borbenosti, energije se protiv ovakve momčadi nema što tražiti – naglasio je Škara.

Zbog izostanka centra Amerikanca Barreta Bensona morao si dobar dio susreta igrati pod košem, centra, uz naravno Krešimira Ljubičića?

- Nema Zvezda nekog dominantnog centra što se tiče „low post” igre, tako da sam to uspio odraditi, neke taktičke zamisli trenera. Uspjeli smo sakriti nedostatak petice.

Čak 14 poena zabio si u zadnjih 13 minuta?

- U prvom poluvremenu mi je par zicera iskočilo iz obruča, ali ostao sam samopouzdan i nastavio sam napadati koš. Kroz energiju i podršku navijača, pomoć suigrača, i ja sam dobio dodatno samopouzdanje.

Koliko će vam ova pobjeda značiti za nastavak sezone?

- Definitivno će nam puno značiti za dizanje samopouzdanja. To sam i nekidan rekao kada smo svladali Dubrovnik da nam je bila potrebna dominantna pobjeda. Ovakva pobjeda protiv kvalitetno protivnika mnogo donosi i po pitanju individualnog, ali i momčadskog samopouzdanja – rekao je Škara.

image
Jakov Prkić/Cropix

Slijedi gostovanje kod Cedevita Olimpije u subotu?

- Svjesni smo tog rasporeda, ali ovo je pokazatelj da možemo uz ovakvu energiju parirati i jačim momčadima. Odmah potom nam slijedi i gostovanje kod Cedevite Junior u domaćem prvenstvu (u ponedjeljak, nap.a.). Odlična su momčad, pobijedili su Cibonu. Neće nam biti lako. Moramo se dobro pripremiti za ono što nam slijedi – rekao je Škara.

Koliko može ova momčad Splita?

- Može puno. Pokazali smo i u ovom susretu da možemo. Ali, tek je početak sezone i idemo polako.

Bio si nepoznanica većini hrvatske javnosti, zadnje četiri godine proveo si u Francuskoj?

- Bio sam nepoznat i svojoj rodbini i prijateljima! Zbog toga mi je i s te strane drago da sam došao na hrvatske parkete, pokazati se pred rodbinom, obitelji i prijateljima – naglasio je Škara.

Standings provided by Sofascore
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 12:14