StoryEditorOCM
KošarkaRuši crne tradicije

Čovjek koji je Žute odveo do prvih pobjeda nad Partizanom i Zvezdom poslije 27 odnosno 12 godina: ‘Ovo je skalp, ali...‘

Piše Frane Vulas
6. listopada 2024. - 20:42

Nakon što je Split senzacionalno na Gripama rezultatom 85:78 svladao euroligaški sastav Crvene zvezde Meridianbet, branitelja naslova najbolje momčadi Admiral Bet ABA lige, trener „žutih” Slaven Rimac je za medije kazao:

- Čestitam igračima! Od početka su pokazali da vjeruju u pobjedu, da se mogu nositi sa stvarno kvalitetnim protivnikom. Žao mi je samo što nije bilo malo više publike. Vjerujem da bi navijači uživali u ovoj pobjedi. Makar i publika koja je došla je sigurno uživala i davala nam je potrebnu energiju u trenucima kada smo malo izgubili ritam – aludirao je Rimac na to što se susret poklapao s nogometnom utakmicom Hajduka i Šibenika pa su tribine bile malo praznije nego kad inače Zvezda gostuje u gradu pod Marjanom.

- Od prve minute smo stajali dobro, energetski smo bili na jako visokom nivou. A i treba biti iskren, kada igraš protiv euroligaša koji je svoju utakmicu u tom natjecanju igrao u petak puno više to ovisi o njima nego o nama. Osjetio se kod njih mentalni umor, pojedini bitni igrači nisu bili na svom nivou. Naravno da dio toga ide i na nas – rekao je strateg Splita.

No, ostao je Rimac s obje noge na zemlji. Neće dopustiti da momčad poleti.

- Velika je ovo pobjeda za nas, odličan poticaj za nastavak sezone. Pogotovo zbog toga što imamo jako težak raspored na početku sezone. Ovo nam pomaže i za samopouzdanje - naglasio je Rimac.

image
Paun Paunović/Cropix

Imala je Zvezda i osam razlike, ali Split nije odustajao, pokazao je karakter.

- Kod selekcije smo primarno tražili igrače s karakterom. Nemojmo zaboraviti nedostajao nam je i nominalno prvi centar Benson. Ne treba nam pretjerana euforija. Nismo mi različita momčad od one koju je prije sedam dana Budućnost razbila. Pristup je bio bolji. Osjetio sam to na momcima već protiv Dubrovnika (u petka u hrvatskoj Favbet Premijer ligi, nap.a.). Slijede nam teška gostovanja u regionalnoj ligi i domaćem prvenstvu (u subotu kod Cedevita Olimpije i u ponedjeljak kod Cedevite Junior, nap.a.). Trebamo se okrenuti tim susretima bez euforije, rana je faza sezone, ali raduje me da momčad može odgovoriti izazovima jedne ovako zahtjevne utakmice – rekao je Rimac.

Split je pod vašim vodstvom lani svladao Partizan prvi put u ABA ligi, prvi put inače nakon 27 godina, a Zvezdu ove sezone prvi put poslije 12 godina?

- Sretan sam poslije svake pobjede. Naravno da je ovo za svakog trenera kad stigneš euroligaša skalp, ali pokušavam ostati na zemlji i govorim svaki dan momcima da ćemo na kraju sezone vidjeti što smo napravili – rekao je Rimac.

image

Ioannis Sfairopoulos

Nikola Brboleža/Cropix

Trener gostiju Ioannis Sfairopoulos, bivši trener Olympiacosa i Maccabija, je kazao:

- Čestitam Splitu na pobjedi. Više su željeli pobjedu od nas. Nismo bili spremni za borbu protiv Splita. Nismo odigrali onako kako smo željeli, nismo igrali dobro ni u obrani ni u napadu.

Zvezda je u ovu sezonu ušla sa skorom 1-2. Pored Splita svladao ih je i novak u ligi Dubai.

- Moramo učiti iz ovog poraza. Moramo naučiti da kako god igrali u Euroligi moramo biti spremni za utakmice ABA lige – naglasio je grčki stručnjak čija je momčad na startu Eurolige slavila kod Parisa.

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:43