StoryEditorOCM
Hajdukstari lisac

Može li Solun Hajduku biti kao Malmö? Ivan Katalinić: Grci su iskusniji, ali ne treba ih se plašiti

17. kolovoza 2023. - 10:10

Može li Solun Hajduku biti kao Malmö? 

Dvaput je Hajduk išao na jug Švedske a da se nije osigurao dobrom zalihom u prvoj utakmici i oba puta se vraćao kući – pjevajući. U ljeto 1997. stekao je 3:2 prednost, a u revanšu je prolaz potvrdio gostujućom pobjedom 2:0, tada je trener bio Luka Bonačić.

Pravo malo čudo ostvario je Hajduk godinu kasnije, opet na istog protivnika, sad je u Poljudu bilo samo 1:1, a trener je bio Ivan Katalinić.

Međutim, Hajduk je ostvario ono što sad zazivamo. Nakon remija kod kuće da se u gostima prođe dalje: Hajduk je opet slavio u Švedskoj, sada sa 2:1.

Kate, kako ste to uspjeli, bili ste unaprijed prežaljeni, podsjećamo danas 72-godišnjeg Ivana Katalinića:

- Nikad nisi otpisan. Bilo je bitno usaditi vjeru igračima da možemo. Iznenadili smo ih, poveli 2:0, nadigrali ih. Smanjili su na 1:2 kad je sve već bilo gotovo.

Sjećamo se, rekli ste prvotimcima da se prošetaju gradom, niste ih držali pod staklenim zvonom, neka izađu, neka budu opušteni. Iznenadili smo se, mi novinari u šetnji gradom, a igrači uz nas u šopingu?!

- Uvijek sam to prakticirao i u doba Lige prvaka 94/95... Ajmo na ručak u restoran, negdje vani, to smo u Varšavi uradili... Ne znam koliko je sad to moguće. Mora Leko naći načina da ih oslobodi pritiska. Sigurno će jutrom prije utakmice napraviti neke vježbe, a bilo bi lijepo kad bi mogli organizirat da izađu iz hotela i odrade makar kratku šetnju, pa neka ih policija čuva.

image
Jakov Prkić/Cropix

Vi ste stari lisac, iskusan trener koji zna čitat, prepoznavat događaje. Kako gledate na gostovanje u Solunu?

- Za proć dalje moraš dat gol! Ili igrat do kraja 0:0 pa doć do penala, ali to je već puno teže. Ja sam se uvijek držao one da je napad najbolja obrana. Bez napada nema pozitivnog rezultata. Ne smije se potpast pod utjecaj svega što se dešava već toliko dana. Nema veze što nije isti klub, radi se o Grčkoj i psihoza je posebna. Treba psihozu predriblat.

Što će odlučit, klasično je pitanje?

- Bolje raspoloženi pojedinci. Nadam se da su na našoj strani.

Znači, napad?

- Ma nikako se ne smije momčad uvući natrag u 16 metara, golmanu u prsi. Ako daš gol, prolaz je na vidiku!

Kako vam se PAOK čini?

- Izgledaju mi kao iskusnija ekipa, ali Hajduk je ipak u igri, šanse su fifty-fifty. Mora doć i taj dan da Hajduk potraje u Europi. Ima dobru momčad i ne treba se nikoga plašit – rekao nam je Katalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:50