StoryEditorOCM
Hajdukdug je to put

Durdov ima potencijal za najveću razinu, tu je jedna važna karika za razvoj, a Hajduk mu tu priliku može osigurati

Piše Krešimir Milić
22. rujna 2024. - 19:06

Subotnja večer koji dan prije prvog dana jeseni 2024. godine upisana je na novu stranicu hajdučke povijesti. Možda se za deset i više godina neće u širem puku smatrati pretjerano važnom, ali ostat će bitna onim najzagriženijima i glavnim akterima zbog kojih će se pamtiti. Ne pretjerujemo kad to kažemo, jer sigurno ćemo u narednim godinama vaditi važan podatak iz te večeri i pobjede Hajduka protiv Gorice koji je u hajdučku faktografiju upisao 16-godišnji Bruno Durdov

Da budemo precizni, sa 16 godina, devet mjeseci i 10 dana Durdov je postao najmlađi Hajdukov strijelac u utakmicama HNL-a, a protiv Gorice nije zabio jedan, nego dva prekrasna zgoditka. Njegov igrački potencijal već je odavno prepoznat kao veliki Hajdukov zalog za budućnost. Vidljivo je to bilo i prostom oku, kako i ne bi trenerima i ostalom osoblju koje radi svakog dana s njim.

Vidjelo se to u mlađim kategorijama, pa na prošlim zimskim pripremama, isto i na posljednjim ljetnim posebice na pripremnoj utakmici s Fenerom, a što je najvažnije vidi to i Gennaro Gattuso. Igrači profila kakav je mladi Kaštelanin ne rađaju se i ne stvaraju često na ovim prostorima. Priznat ćete rijetkost su i baš zato za takvim tehničkim karakteristikama na krilnim pozicijama treneri često žude. Takvi su igrači su na cijeni i teško ih je dovesti, a Hajduk nakon godina traganja baš za tom deficitarnom pozicijom ima priliku razviti igrača za najveće nogometne razine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Možda zvuči pretjerano to kazati o igraču u još uvijek formativnim godinama, no pričamo tek o potencijalu da postane ono što svi priželjkuju da postane i do toga je dug put. Toga je svjestan i Gattuso koji je nakon utakmice bio pun riječi hvale za Durdova, ali i poslao upozorenje. 

- Možemo slobodno reći da je Durdov postao veliko ime u svijetu nogometa, ali mora ostati ozbiljan i profesionalan. Mora pedalirati, trčati i žrtvovati. Kod nas u Italiji se kaže: ‘željezo se kuje dok je vruće‘. Ukoliko on sad nakon ove odlične utakmice umisli da je veliki igrač to mu je greška života, ali zato sam tu ja. A ja znam udariti jako s leđa kad najmanje očekuje i trudit ću se da ostane profesionalan do kraja. Jedna utakmica u životu mladog igrača ne znači ništa. Treba mu još stotine utakmica da bi postao veliki igrač - bile su riječi Hajdukova trenera nakon utakmice koji se tijekom karijere, igračke i trenerske, susretao s nizom igrača potencijala koji ima Durdov i pratio njihov razvoj. Zbog tog iskustva Gattuso će biti i jedna od važnih karika u njegovom razvoju, možda se u budućnosti pokaže i najvažnijom, a da zna da je pred njim još dug put pokazao je i Durdov nakon utakmice.

image
Vojko Bašić/Cropix

Tri puta je dobivao ovacije stadiona, nakon golova i kad je izlazio iz igre, što je trenutak za koji svaki igrač živi. Imponiralo je to naravno i Durdovu koji je i nakon svega izjavom pokazao dozu zrelosti koju pokazuje i na terenu.

- Jako sam sretan sa svime, a sada treba zaboraviti što je bilo i nastaviti raditi još jače, bolje i rezultati će sami dolaziti. Nema opuštanja - rekao je iza utakmice zbog čega ne bi trebalo biti straha za daljnji razvoj. A ne bi ga trebalo biti i zbog svih preduvjeta koje Hajduk u ovom trenutku ima za otključati više razina potencijala koje Durdov ima. Tu su iskusni igrači bogatih karijera poput Ivana Rakitića, Marka Livaje i drugih od kojih ima što naučiti, trener nogometnog iskustva kojem u Hajduku ne može nitko parirati i koji zna to iskustvo kanalizirati, a na to sve bi trebala doći i ideja njegova dugoročnog razvoja na Poljudu od kojeg bi veliku korist imali klub i igrač. 

Svako drugačije planiranje, posebice ono kratkoročno u financijskom smislu gledajući kako prodati goli potencijal, može biti nova ista greška kakva se godinama ponavljala u Hajduku. Slikovito rečeno, bila bi velika šteta da ostane upisano samo na stranici, ako mogu biti zlatnim slovima ispisane stranice nove hajdučke povijesti o još jednom velikom imenu iskovanom na Poljudu.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 21:18