StoryEditorOCM
Hajduknikad bolji

Brojevi sve govore, tu se sve vidi, a ovaj podatak čini cijelu priču o Livajinoj formi još impresivnijom

Piše K. M.
22. rujna 2024. - 17:20

Sedam kola je odigrao Hajduk u prvenstvu ove sezone i svih sedam bez poraza. Pet pobjeda, dva remija i gol razlika 12:5 trenutni je učinak ‘bijelih‘. 

Ne može se zaboraviti onaj kiks u Europi ponajviše zbog puta koji su ‘bijeli‘ imali prema ligaškom dijelu Konferencijske lige, no lakše se na to žmiri s ovakvim učinkom u prvenstvu. Hajduk je trenutno prvi nakon sedam odigranih kola, ispred Dinama protiv kojeg je slavio s 1:0 na Maksimiru, a još uvijek i ispred Rijeke koja bi trebala tek odigrati protiv Šibenika. 

Sjajan učinak ‘bijelih‘ produkt je igre momčadi Gennara Gattusa, a ponajviše impresivnog učinka Marka Livaje koji nas je već razmazio golovima i asistencijama u Hajduku. Da je najbolji igrač HNL-a od svog povratka u Hajduk bespredmetno je više i raspravljati jer brojke govore same za sebe. Kroz brojeve se sve vidi, a faktografski je to učinak od šest golova i pet asistencija u HNL-u tijekom ovih odigranih sedam kola.

Rekli smo već da su ‘bijeli‘ zabili ukupno 12 golova što bi značilo da Livaja nije sudjelovao samo kod jednog, a to je bilo posljednjoj utakmici Hajduka u slavlju 4:1 protiv Gorice.

Bila je to sjajna večer mladog Bruna Durdova koji je dva zgoditka zabio na asistencije Livaje, a zabio je i Marko s 11 metara dok je posljednji gol bio taj jedini kod kojeg nije sudjelovao direktno. Strijelac tog posljednjeg gola na susretu bio je Niko Sigur na asistenciju Ivana Rakitića, što otkriva taj impresivan podatak kad je u pitanju forma Livaje ove sezone.

O Livajinom angažmanu smo pisali više puta, ponajviše tijekom posljednjih priprema, a učinak nakon svega kaže da nije zabio samo protiv Lokomotive u ovih sedam kola. Najbolja sezona iza njega je ona prva cijela (2021./2022.) u kojoj je bio najbolji strijelac lige s 28 golova i šest asistencija u 34 nastupa. Sezonu iza te zabio je 19 golova i 13 puta asistirao te ponovo ponio titulu najbolje strijelca lige, a prošle sezone je zbog ozljede propustio niz utakmica pa je u 25 nastupa zabio deset golova i četiri puta asistirao. Usporedimo li ovaj start s prijašnjim sezonama nakon sedam odigranih utakmica u prvenstvu vidljivo je da trenutno Livaja ima najbolji ulazak u sezonu od povratka u Hajduk.

Trenutno je i prvi strijelac HNL-a, a najbliže po golovima mu je Sandro Kulenović s pet zgoditaka i bez asistencije, na trećem mjestu je Franjo Ivanović s tri gola i jednom asistencijom, a na četvrtom je Bruno Petković s dva gola i isto toliko asistencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 17:20