StoryEditorOCM
Domaći nogometOko sokolovo

Skomina utvrdio kako je Slaven na Poljudu grubo oštećen: ‘Veliki previd!‘; Jeličić mu uzvratio: ‘A gdje ti ljetuješ?‘

Piše Frane Vulas
5. kolovoza 2024. - 20:50

Na kraju prve ovosezonske emisije „Studio HNL” u programu MAXSporta debitirao je kao sudački tv ekspert slavni bivši slovenski nogometni arbitar Damir Skomina. U vrijeme dok je bio aktivni sudac, Skomina je sudio i finale Lige prvaka 2019. godine Liverpool – Tottenham kada je svirao penal nakon samo 20 sekundi igre.

Najviše je na tapetu bila utakmica Hajduk – Slaven Belupo (2:1). Prvo je komentirao kazneni udarac za Hajduk. Voditeljica emisije Valentina Miletić pitala je Skominu može li se povući paralela sa sličnom situacijom s Eura kada nije sviran kazneni udarac za Njemačku u susretu sa Španjolskom.

- Mislim da ne možemo povući paralelu s tom utakmicom, kao prvo tada smo imali puno bolji snimak nego što ga imamo ovdje – poentirao je Skomina.

- Na Euru ili SP-u, u Ligi prvaka imamo utakmice koje se prate s 14 do 24 kamere tako da jasno vidimo svaku situaciju. Kada ovu situaciju gledamo kroz aspekt što se očekuje u nogometu to je sigurno za kazneni udarac, ali kod VAR-a je jako bitno da imamo jasnu i čistu snimku. Mi je u ovom slučaju nemamo – dodao je Slovenac.

Ipak, dao je za pravo u toj situaciji sucu Zdenku Lovriću.

- Jako je bitno držati se uputa i protokola. Da se razumijemo, za mene je ova situacija apsolutno više kazneni udarac. Pozicija ruka Balte nam daje... I sama reakcija je jako bitna. Jelić-Balta zna kako ga je lopta pogodila, u kojem mu je položaju bila ruka. Iz ove kamere nemamo jasan trenutak dodira lopte s rukom. Ne vidi se kada je točno došlo do dodira. Smatram da za ovu situaciju svijet sigurno očekuje kazneni udarac, ali ubuduće je jako bitno znati protokol VAR-a, da situacija mora biti jasna i čista (da bi se VAR aktivirao, nap.a.) - rekao je Skomina, pa elaborirao.

- VAR sudac jasno mora znati što pokazuje sucu. Jednom kada suca pozoveš za tebe je situacija čista. Tada je glavnom sucu jako teško reći ne. Da rezimiram: nogometni svijet u ovoj situaciji očekuje kazneni udarac, pa tako i ja – rekao je Skomina.

Komentirao je tu spornu situaciju i nogometni komentator Joško Jeličić.

- Damir je takav autoritet da je tu nemam što dodati. U moje vrijeme ovo se nije sviralo. Kada se događaju ovakve situacije, kada je otvorena ruka, čisti osjećaj ti daje za pravo da sviraš kazneni udarac – rekao je Jeličić.

U 45. minuti igrači Hajduka tražili su prekršaj na Moufija uoči gola Šakote, Slaven Belupa.

- Treba naglasiti da je sudac bio u super poziciji. Jasno vidi da je došlo do tako minimalnog kontakta kojeg je obrambeni igrač osjetio i pao. To je bio njegov rizik. Sudac je sasvim ispravno reagirao puštanjem akcije i gola – rekao je Skomina.

No, najviše se diskutiralo u javnosti o poništenom golu Slaven Belupa za 2:2 u 82. minuti susreta, a nakon dosuđenog prekršaja na igraču Hajduka Dominiku Prpiću.

- U profesionalnom nogometu, ligi s VAR-om ova se situacija nikako ne smije dogoditi. Uvijek smo ponavljali sucima, davali naputke od uvođenja VAR-a, da sačekaju akciju do kraja pa sviraju. Sudac je svirao prije gola i time je onemogućio da se VAR uključi. To je kardinalna pogreška. Drugo, jako je važno sačekati, vidjeti pa prosuditi. Ovako nonšalatno dosuditi, to se nekako davno tako sudilo. Danas kada imamo toliko kamera... U nekoj bivšoj ligi je to moglo proći kada si imao samo kamere s centra – čudio se Skomina.

- Te ruke na obrambenom igraču su premale da bismo to mogli označiti kao prekršaj. Kada bismo tako olako svirali prekršaje, gubimo suštinu. Taj gol je trebao biti priznat. Bilo bi 2:2 i mijenjao bi se tijek utakmice. Veliki previd suca. No, dogodilo se to i sucu finala Lige prvaka i SP-a na utakmici polufinala tog natjecanja Bayern-Real Madrid. Sudac uvijek mora biti pribran. Ovo nam je već u prvom kolu donijelo izjave trenera koje jako otežavaju daljnji tijek sezone – rekao je Skomina.

image

Damir Skomina

AFP

Uletio je u svom stilu Jeličić konstatacijom i pitanjem:

- Za mene nema dovoljnog kontakta, intenziteta. Htio sam Damira pitati dva pitanja. Bi li ti htio biti povjerenik za suce kod nas? A drugo pitanje je gdje ti ljetuješ? - izazvao je Jeličić smijeh kolega drugim pitanjem.

- Živim na Kopru, na moru, pa... - uzvratio je Skomina.

- Čisto da... - našalio se Jeličić.

- Dobro sam razumio pitanje, ali treba reći ono što vidiš. Dinamo i Hajduk su najveći klubovi u Hrvatskoj, ali ima vani i puno većih. Kada se na terenu postaviš da te ne zanima tko je tko imaš puno manje problema – pojasnio je Skomina.

Vejić je rekao da uvijek kaže ono što misli, pa će tako i ovaj put.

- Mislim da je Slaven oštećen. Po meni nije bio dovoljan intenzitet – rekao je Vejić.

Komentirali su i je li Hajdukov Ivan Rakitić zaslužio drugi žuti karton.

- Na osnovu ovog kadra koji je jedini koji imamo nema govora o drugom žutom. Drugi žuti mora biti nešto malo više od običnog žutog kartona. To za mene uopće nije dvojbena situacija, običan je to faul i ništa više – smatra Skomina.

Isključen je zato zbog drugog žutog kartona Lučić iz Slaven Belupa. Po Skomini opravdano.

- Suci imaju uputu kada je dugotrajno držanje... Čisti žuti karton, drugi žuti odnosno isključenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:18