StoryEditorOCM
Splitpoznata faca

Splitski ugostitelj kreće u novi izazov, iako mu je restoran stalno pun: ‘Gosti su nam dali ideju što treba napraviti!‘

Piše Vijesti SD
7. listopada 2023. - 22:02

Supružnici Jelena i Danijell Nikolla, vlasnici poznatih splitskih restorana Corto Maltese i Professor Thrill, već nekoliko godina vode i restoran Pandora Greenbox, jedan od prvih venganskih restorana u Splitu. Zanimljivo je da se sva tri restorana nalaze u istoj ulici Obrov, u srcu Splita. Uvidjevši svojevrsnu ‘rupu‘ u ugostiteljskoj ponudi u Splitu, ali i iskoristivši poslovnu priliku da unajme prazan prostor u blizini Corta Maltese, odlučili su krenuti u novi poslovni pothvat veganskog restorana koji se do danas pretvorio u unosan biznis, a uskoro će postati poslovati i kao franšiza, donosi Lider.

– Vlasnici smo restorana Corto Maltese koji se nalazi u ulici Obrov koji je do tada uspješno radio četiri godine. Prostor preko puta Corta oslobodio se 2019. godine te smo ga odlučili unajmiti i otvoriti veganski restoran kako bismo upotpunili ponudu u samoj ulici, a i kako ne bismo stvorili sami sebi konkurenciju. Bio je to pun pogodak jer je tada u Splitu postojao samo jedan veganski restoran koji je radio do 18 sati. Uz malo istraživanja, shvatili smo da Split posjećuje veliki broj vegana, ali nemaju puno opcija jer se u Splitu tada u restoranima nije pridavalo puno pažnje veganima. Danas je priča puno drugačija, u Splitu dobro posluje šest veganskih restorana i svi klasični restorani nude barem jedno kompleksno vegansko jelo – priča Nikolla, koji smatra da se Split dobro pozicionira na veganskoj mapi.

– Mediteranskom šarmu pridružili smo poznate superfood namirnice, a uz originalan dizajn interijera i održivi sustav unutarnjeg dvorišta uspjeli smo se istaknuti na tržištu i postati game-changeri na gastro sceni. Sigurni smo kako budućnost, čak i u industriji hrane, može biti itekako svijetla i zelena – kaže Nikolla.

Posjetitelji su definitivno prepoznali, ali i nagradili njihov autentičan branding, storytelling i dizajn u kombinaciji s raznolikom ponudom zdravih plant-based proizvoda. To potvrđuju i poslovni prihodi Pandora Greenboxa koji su u 2022. godini iznosili 4,4 milijuna kuna, odnosno gotovo 600 tisuća eura.

Veliki interes

A da je Pandora Greenbox dobro prihvaćena kod gostiju potvrđuje i činjenica da vlasnike ujutro u redovima čekaju da otvore lokal. A upravo su gosti bili ti koji su im ‘stavili bubu u uho‘ po pitanju franšize, otkriva Nikolla, a u tom im je poslovnom potezu pomogao Andrija Čolak, vlasnik Surf‘n‘Friesa, najuspješnije hrvatske franšize.

– Učestalo pitanje ‘ima li ovog restorana još negdje?‘‘ i ‘je li ovo franšiza?‘ su nas potakli na razmišljanje u tom smjeru. Upravo su nas ta pitanja ponukala da prvo zaštitimo ime, dizajn interijera i logo, a nakon toga smo kontaktirali gospodina Andriju Čolaka koji nam je jako puno pomogao u pripremi franšiznog modela – dodaje Nikolla.

Iako za otvaranje franšize imaju dosta upita iz inozemstva, prvi će se franšizni restoran ipak otvoriti u Hrvatskoj.

– Imamo dosta upita iz svih krajeva Hrvatske i nekoliko iz Slovačke, Španjolske, Amerike i još nekih država. Za sada je to još uvijek na upitima i trebat ćemo biti strpljivi dok ne realiziramo prvi objekt, ali voljeli bismo da prvu franšizu realiziramo u Hrvatskoj – ističe Nikolla.

Pandora Greenbox može se pohvaliti i nagradama Gault&Millau za najbolji POP lokal u Hrvatskoj 2022. godine te BIG SEE Interior Design Award 2021. godine za najbolji interijer u kategoriji ugostiteljstva. No, iako im priznanja znače mnogo, osobito priznanja struke, Nikolla priznaje da im je najveće priznanje ipak pun restoran svaki dan, piše Lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 22:52