StoryEditorOCM
SplitMEDITERAN

Ovu zanimljivu konferenciju ne smije propustiti ni jedan student, a besplatna je za sve građane. Imamo popis predavača

Piše Mia Uzinić
11. travnja 2024. - 12:20

Danas je na Filozofskom fakultetu u Splitu otvorena 18. konferencija "Mediteranski korijeni filozofije", čiji je ovogodišnji podnaslov "Mediteranski humanizam: o 500. obljetnici smrti Marka Marulića". Okupljenima u velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta se na početku obratio Mislav Kukoč, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije. 

image

Mislav Kukoč
 

Jakov Prkić/Cropix

– Prošlo je 18 godina od osnutka ovog simpozija koji organiziraju Hrvatsko filozofsko društvo i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Naša stalna tematska područja obuhvaćaju antičku, srednjovjekovnu i renesansnu filozofiju te interdisciplinarno promišljanje specifičnosti suvremenog mediteranskog kulturnog prostora. Ove godine posebnu pozornost posvećujemo velikanu hrvatskog, mediteranskog i europskog humanizma – Marku Maruliću. Njegovo literarno stvaralaštvo uključuje i niz filozofski poticajnih ideja – kazao je. 

image

Mislav Kukoč

Jakov Prkić/Cropix

Ivo Džinić, predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, istaknuo je da je ova manifestacija jedna od četiriju najvažnijih u godišnjem ciklusu rada i djelovanja. 

– Znamo da je upravo na Mediteranu niknula racionalna misao, filozofija i znanost. Poseban naglasak ove godine je na ocu hrvatske književnosti i obilježavanju 500. obljetnice njegove smrti. Kada više nema vizije i kreativnosti, onda se krenemo sjećati stare slave, ali ovdje nije tako. Obilježavamo ovu obljetnicu jer se radi o jednom od velikana od kojeg možemo izvući važne poruke koje se mogu primijeniti i na vrijeme u kojem danas živimo – poručio je. 

image

Ivo Džinić
 

Jakov Prkić/Cropix

Uvodni govor održao je i Ljudevit Hanžek, pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu.

– Sjećam se prvih "Mediteranskih korijena filozofije". Tada sam bio student druge godine fakulteta, a konferencija se održavala u palači Milesi. Dosta toga se promijenilo u ovih 17 godina, ali ovaj simpozij traje, što nije mala stvar za konferenciju. Smatram da je u toj trajnosti uslijed promjene sadržana filozofska poruka – istaknuo je. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Simpozij je proglasila otvorenim dekanica Ina Reić Ercegovac

– Ova konferencija je već postala zaštitni znak našeg fakulteta. Nadam se da ćete pronaći inspiraciju i motivaciju za sudjelovanje u žustrim raspravama koje su, kao što je rekao kolega Hanžek, pokretači razvoja filozofije. Mediteran i interdisciplinarnost su karakteristike ove konferencije, a ujedno su i među najvažnijim strateškim odrednicama našeg fakulteta – zaključila je. 

image

Ina Reić Ercegovac
 

Jakov Prkić/Cropix

Na simpoziju će biti predstavljene čak četiri publikacije, i to dvije Đinićeve knjige: "Dinamika razvoja kulture: tragedija – drama – ironija" i "Snaga mita: uz filozofiju Ernsta Cassirera". Također, planirano je i predstavljanje monografije Josipa Guća "Poticaji za bioetičko promišljanje odnosa kulture i prirode u djelu Nikole Viskovića" te treći zbornik radova "Filozofija i kultura Mediterana".

Današnje plenarno predavanje održao je Davor Balić. U izlaganju naslova "Marko Marulić: renesansni mislilac zaokupljen filozofima i filozofskim temama" istaknuo je Marulićevu upućenost u filozofska učenja tog vremena te naglasio njegovu zaokupljenost filozofskim, a posebice etičkim temama. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Konferencija se održava danas i sutra te je sudjelovanje i praćenje programa slobodno i besplatno za sve zainteresirane građane. Cjeloviti program konferencije možete pogledati ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:36