StoryEditorOCM
ZagoraŠKOLSKE SPOMENICE

Nakon monografije o El Shattu vrgorski povjesničar predstavlja novu knjigu: ‘Ovom selu je već posvećeno par knjiga...‘

Piše Dijana Turić
17. rujna 2024. - 15:26
Vrgorski povjesničar i kroničar Branko Radonić će uz koautoricu Adrianu Turić Erceg predstaviti zajedničku knjiguAnte Čizmić/Cropix

Nakon što je kroz četiri mjeseca obišao pola Dalmacije predstavljajući svoju knjigu "El Shatt - Dalmatinci u pustinji", vrgorski povjesničar i kroničar Branko Radonić ponovno briljira pa će u organizaciji Mjesnog odbora Rašćane i Društva prijatelja vrgorske starine te uz autoricu Adrianu Turić Erceg 21. rujna u 18 sati u školi u Rašćanima predstaviti zajedničku knjigu ‘‘Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. - 1941.‘‘.

Ovo je Radonićeva četvrta povijesna knjiga, ujedno i četvrta u zadnje dvije godine, a šesta u izdanju Društva prijatelja vrgorske starine.

image

‘Kronaka‘ će biti lijepa nadopuna maloj biblioteci Rašćana, drži Branko Radonić

Branko Radonić/Facebook

- Malo je knjiga koje se bave poviješću naših sela. Rašćane imaju tu sreću da im je posvećeno par monografija, a "Kronaka" će biti lijepa nadopuna toj maloj biblioteci.

Adriana i ja smo autori knjige, ali da nije bilo Matka Bašića, potpredsjednika Društva i predsjednika MO Rašćane, Kronaka bi bila zauvijek izgubljena. On je odbačenu pronašao, shvatio njezinu vrijednost i donio mi da pogledam.

Ova knjiga sadrži pretisak rašćanske kronake, ali i važno poglavlje o 150 godina povijesti školskih spomenica/ljetopisa/kronika-kronaka u Hrvatskoj, inače školskih dokumenata čija je obveza pisanja ove godine ukinuta odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja - kazao je Branko Radonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 15:26