StoryEditorOCM
ZagoraVATROGASCI SPAŠAVAJU

Cetinskom krajinom raširili se opasni kukci, njihov ubod može biti i smrtonosan: ‘Ne idite sami put hitne službe!‘

Piše SPLIT SD
23. kolovoza 2024. - 10:11

U Cetinskoj krajini su se razmnožili stršljenovi. Tako ŽVOC u svom redovnom jutarnjem biltenu izvještava kako su pripadnici DVD-a Sv. Jakov iz Dicma te JVP-a Sinj jučer imali čak tri intervencije uklanjanje gnijezda stršljenova.

Najprije su imali akciju u Dicmu, potom u Rudi, a onda na području Suhača. Očito je sezona ovih opasnih kukaca u punom jeku.

Nastavni zavod za javno zdravstvo objavio je korisne informacije o tome kako se zaštiti od stršljena, koji mogu biti opasni za ljudi, a u najtežim slučajevima izazvati i smrtnu reakciju. Stršljeni i ose pripadaju porodici osa (Vespidae). Leglicom, koja je preobražena u žalac, ubadaju plijen, ali i ljude. Stršljeni grade gnijezda u šupljim stablima, dupljama drveća, pod strehom, krovovima, u potkrovlju zgrada ili ventilacijskim sustavima, a gnijezdo je promjera 35-60 cm.

Prva pomoć kod uboda (prema CDC-u) u slučaju uboda pčele, ose ili stršljena:

- ostati s osobom kako bi bili sigurni da nema alergijske reakcije

- oprati mjesto uboda sapunom i vodom

- ukloniti žalac gazom

- nikada ne stiskati žalac ili koristiti pincetu

- na mjesto uboda staviti hladan oblog (led) kako bi se oteklina smanjila

- ne češati ubod jer to može povećati oteklinu, svrbež i rizik od infekcije.

U cilju smanjenja rizika od uboda stršljena, stanovnicima naselja gdje su primijećeni preporučujemo da:

- uklanjaju ostatke hrane iz okoliša i izbjegavaju konzumaciju hrane u vanjskom okolišu kako ne bi privlačili stršljene, ose, druge insekte i glodavce. Stršljene i ose posebno privlače slatke tekućine, ali i drugi prehrambeni proizvodi, a posebno je opasan ubod u ustima ili kada se insekt proguta prilikom jela.

- angažiraju ovlaštene izvođače DDD mjera radi uklanjanja gnijezda stršljena pogotovo kada su vjerojatno locirana na području naseljenog mjesta. Za navedeno mogu zatražiti pomoć nadležnog komunalnog redarstva jedinice lokalne samouprave koji mogu predložiti ili angažirati ovlaštenog izvođača DDD mjera. Ne preporučuje se da uklanjanje gnijezda ili trovanje dezinficijensima provode needucirane i neovlaštene osobe zbog rizika od uboda te osobe i drugih u neposrednom okruženju, kao i rizika primjene dezinsekcijskih otrova.

image

Stršljen skida koru stabla, koju će upotrijebiti za izgradnju gnijezda.

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Bolan i opasan ubod

Ubod stršljena neugodan je i bolan, a može biti i opasan po život. U susjednoj Srbiji muškarac je ovog ljeta umro nakon što ga je stršljen ubo u vrat, piše Večernji.

Liječnica Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže za N1 da kod uboda stršljena treba reagirati odmah, a oni koji su alergični trebali bi kod sebe imati epi-pen – injekciju koja u ovakvim situacijama spašava život. Stefanović objašnjava da se reakcije kod uboda opnokrilaca, kao što su pčele, ose i stršljenovi, mogu razviti izuzetno brzo, zbog čega je neophodno hitno reagirati. 

Ako je reakcija lokalna na mjestu uboda, dovoljan je hladan oblog i praćenje, međutim ako se osip počne širiti – neophodno je pozvati Hitnu pomoć. Liječnica savjetuje da put hitne službe ne krećete sami i da je dobro da osoba koja je ubodena ima pratnju i pomoć.

Stručnjaci kažu da stršljen napada samo kad se osjeti ugroženim.

- Pokušajte biti mirni, ako je stršljen uletio u sobu, otvorite prozor i on će izaći. Pazite da, ako počnete da mašete rukama, on to protumači kao napad na njega i uzvratit će - objašnjava Kristijan Ovari, biolog iz beogradskog Zoološkog vrta u emisiji "150 minuta", prenosi Jutarnji.

- Poznavao sam jednog stradalog, upalio je svjetlo u sobi, a to je stršljena iznerviralo i ubo ga je. Ako vam stršljen uđe u kuću, pogotovo noću, ugasite svjetlo... Bilo bi dobro da u kući imate sprej protiv insekata, ako ga nemate, može pomoći i dezodorans. Ne smijete ih tjerati rukama, mahati majicama i krpama, to će ih samo dodatno razbjesniti - kaže Arsenije Hadži Basur Zmaj, koji je angažiran na uklanjanju gnijezda stršljenova, prenosi Espreso.

- Ako u blizini kuće primijetite četiri-pet stršljena, nema igranja. To znači da je gnijezdo negdje u blizini i morate ih eliminirati što je prije moguće. Za prvu pomoć stršljene možete otjerati otopinom piva i četiri-pet žlica šećera, no to je samo privremeno rješenje. Dok se potpuno ne unište, nećete imati mira – kaže Zmaj.

image

Gnijezdo stršljena u dvorištu

Soeren Stache/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 22:10