StoryEditorOCM
ŽupanijaKOLOVOZ 'ZAKRPAO' SRPANJU RUPU U ŽUPANIJI

U Šibeniku više noćenja nego lani, manje ih je u Tisnom i Primoštenu

Piše KATARINA RUDAN
6. rujna 2019. - 12:44

Brojke o dolascima i ostvarenim noćenjima domaćih i stranih turista u destinacijama na području Šibensko-kninske županije kazuju da će i ova turistička godina, kumulativno gledano, biti uspješna. Ništa lošija od lanjske, ali neko značajnije „obaranje“ rekorda u županjskoj Turističkoj zajednici ne očekuju. Naime, prema podacima eVisitora, od 1. siječnja do 28. kolovoza zabilježeno je ukupno 920.296 dolazaka domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili 5.953.685 noćenja. U odnosu na isto razdoblje lani zabilježeno je 3,2 posto više dolazaka te blagi rast noćenja od 0,65 posto.

- Kako se posljednjih dana u medijima može čuti i pročitati, u principu je kolovoz „izvukao“ sezonu, pa je tako i na našem području. Minusi u turističkom prometu na početku srpnja u odnosu na lanjski ne samo da su se poravnali u kolovozu, nego se promet i povećao. Na području naše županije u 28 dana kolovoza ostvareno je ukupno 293.977 dolazaka, što je 5% više nego u istom razdoblju lani te 2.255.024 noćenja ili 2,6 posto više. Kad je riječ o vrstama objekata u koje turisti dolaze, u samom kolovozu najveći rast zabilježen je u hotelima, i to u dolascima za sedam, te u noćenjima za 5,6 posto više. Trend rasta u kolovozu bilježe i kampovi, objekti u domaćinstvu, a najveći je u rast u seljačkim domaćinstvima. U kolovozu je on iznosio 15 posto u dolascima i čak 32 posto u noćenjima u odnosu na godinu prije - kazuje direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić. S obzirom na to da je dobra bukiranost smještajnih kapaciteta i u rujnu, Šikić očekuje daljnji rast turističkog prometa na razini županije.

Ruralni turizam je 'in'

- Neka drastična povećanja u srpnju i kolovozu nismo ni mogli očekivati jer je špica sezone uvijek puna, a smještajni kapaciteti diktiraju rast. Naša intencija je produljenje sezone, a već zadnjih nekoliko godina pokazalo se da su lipanj i rujan mjeseci u kojima možemo računati na rast prometa, kao i u ostalim mjesecima predsezone i posezone. Zanimljiv je podatak velikog rasta noćenja, od 20 posto, od 1. siječnja do 28. kolovoza u objektima u domaćinstvu u našem zaleđu. Dok su privatni iznajmljivači, odnosno objekti u domaćinstvu u priobalnom dijelu u tom razdoblju zabilježili blagi pad, ovi su rasli - govori Šikić.
Dodaje da su razlozi tomu kvaliteta smještaja, netaknuta priroda, seosko okruženje i mir, a do mora je desetak minuta ili najviše pola sata.

- Radi se o vrlo kvalitetnim objektima. Uglavnom su to luksuzne kuće za odmor s bazenima i pripadajućim sadržajima. U izravnoj komunikaciji s gostima koji su odsjeli u nekoj od seoskih vila u zaleđu doznali smo da njima takav oblik smještaja i odmora izuzetno odgovara. Ne smeta im što nemaju pogled na more niti im fali gradska gužva. Oni se zapravo na tim lokacijama u zaleđu odmaraju i opuštaju, "pune baterije" - dodaje Šikić.
Upravo zbog sve više turističkih kapaciteta na OPG-ovima, najveći rast noćenja u kolovozu, od čak 32 posto, ostvaren je na području Turističke zajednice Knin, a iz istog razloga na području drniškog TZ-a zabilježen je rast od gotovo 20 posto. Kad se radi o priobalnim destinacijama, Šibenik bilježi rast od dva posto, Vodice su ostale na istoj razini noćenja, dok su Tisno, Primošten i Tribunj zabilježili pad noćenja od četiri do pet posto, a ostale sredine su na razini kolovoza lani.
U ukupnoj strukturi gostiju najviše je domaćih, slijede Nijemci, iako ih je četiri postotka manje nego lani, potom Slovenci, Poljaci, Česi, Mađari i Austrijanci.

26. travanj 2024 03:38