StoryEditorOCM
ŽupanijaPopravak štete

Turisti se na COVID-19 mogu testirati u posebnoj ambulanti namijenjenoj za njih, koja je započela s radom u Šibeniku

Piše Branimir Periša
25. kolovoza 2020. - 08:36
Gosti, kojih još uvijek ima, više neće trebati stajati satima u redovima za testiranje na COVID-19Nikolina Vuković Stipanicčev/Cropix

Ivana Lušić iz TZ Šibensko-kninske županije bit će u iduće vrijeme vrlo tražena osoba.
Lušić je, naime, zadužena da u kontaktu sa stranim gostima i njihovim domaćinima iz svih segmenata turističkog smještaja dade informacije o načinu, vremenu i mjestu testiranja na COVID-19 prije njihova odlaska kućama. Turisti se mogu testirati u posebnoj ambulanti namijenjenoj za njih, koja je započela s radom u Šibeniku.

Epidemiološki tim za strane goste, kao posebna turistička usluga, formiran je odlukom Stožera CZ Šibensko-kninske županije potkraj prošlog tjedna, a sufinancira ga županijski TZ, koji također preuzima koordinaciju te usluge. Prilikom naručivanja testiranja, važno je prijaviti se barem 24 sata ranije (mob. 385 9873 7404, e-mail: ivana.lusic@dalmatiasibenik.hr), a nalazi će biti gotovi za dan ili dva, napomenuto je u odluci Stožera CZ. Adresa posebne turističke ambulante namjerno nije navedena, da se spriječe mogući nesporazumi i posjeti bez prethodne obvezne najave županijskoj Turističkoj zajednici.

Odnosi se to najviše na turiste iz zemalja koje su Hrvatsku u cjelini ili samo neke županije uvrstile na "crvenu listu", te na granici treba predočiti valjani test na COVID-19, a ako ga osoba nema, propisana je obvezna karantena.

Odluka da se organizira posebni epidemiološki tim za strane goste donesena je žurno, nakon što je Njemačka na "crvenu listu" selektivno uvrstila Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Na taj način TZ Županije u suradnji s mjerodavnim institucijama nastoji ublažiti posljedice te odluke njemačkih vlasti. Drugim riječima, brojnim njemačkim gostima koji unatoč svemu žele ovdje ljetovati nije prepreka cijena testiranja od 850 kuna, nego kompliciranost provođenja testiranja - objašnjava Željana Šikić.

Nitko na odmoru ne želi gubiti vrijeme provodeći ga u redu pred COVID-punktovima za testiranje pa je Šikić uvjerena da će s uvođenjem posebne turističke usluge u eri korone pridobiti goste kojima je jednostavnija procedura testiranja uvjet za buking. To potvrđuju i hotelijeri i ostali iz turističke branše.

- Kao očekivana reakcija, uslijedio im je, nažalost, znatan broj otkaza već ugovorenih predbilježbi za ljetovanje s njemačkog tržišta, no to ne znači da je sve izgubljeno - dodala je Šikić.

Turistička zajednica preuzela je na sebe najveći dio procedure koju gost treba ispuniti da bi se testirao, a obavijest o terminu stiže mu na osobni mail.

Bez obzira na to što su za ljetovanje kod nas u rujnu i listopadu zainteresirani gosti iz drugih država, a nautika je tek na polovici radne sezone i odvija se s jednakim učincima kao lani, odluka Njemačke ipak je udarac srednjodalmatinskom turizmu. Njemački gosti na području Šibensko-kniske županije čine sam vrh emitivnog tržišta i s 20 posto najzastupljeniji su turisti. U kolovozu su ostvarili 180 tisuća noćenja, što je čak 90 posto lanjskog rezultata.

- Njemačkoj se tu ništa ne može prigovoriti. Odluku su donijeli prema vlastitim epidemiološkim kriterijima i ne odnosi se na cijelu zemlju, nego je selektivna i korektno određena, za što smo se uostalom i zalagali. Liste nisu konačno definirane, nego se mogu i korigirati, pa ako u nas padne broj inficiranih koronavirusom, više nećemo biti u crvenoj zoni - podsjeća Željana Šikić.

24. travanj 2024 05:14