StoryEditorOCM
ŽupanijaUsred ekskurzije

Ravnateljica vodičke škole čiji su učenici završili u bolnici ispričala što se dogodilo: ‘Zvali su me učitelji...‘

Piše Marija Lončar/Dalmacija SD
2. listopada 2024. - 12:53

Školska ekskurzija za 86 učenika osmih razreda OŠ Vodice završila je ranije negoli je trebala, jer je čak 28 vodičkih osmaša jučer i tijekom noći završilo u bolnici u Varaždinu zbog mučnine i povraćanja. Potvrdila je to ravnateljica vodičke osnovne škole Ivana Mikulandra koja je kazala kako su djeca nakon pružene liječničke pomoći zajedno sa svojim učiteljima te ostalim učenicima koji nisu imali te tegobe, jutros krenuli doma u Vodice. 

-Prvo se jučer ujutro, dakle drugog dana ekskurzije, jedan učenik žalio na mučninu, a vrlo brzo javilo se još učenika, ukupno njih 17, koji su se imali mučninu i povraćali su. Svi oni bili su iz istog autobusa. Oko 16 sati zvali su me učitelji da su s učenicima u varaždinskoj bolnici. Od njih 17 neki su dobili infuziju, ali ne svi. Kasnije, navečer, javilo se još 11 učenika koji su također odvedeni u bolnicu i tamo su pregledani, ali oni nisu bili hospitalizirani. Prema otpusnim pismima koje imam navodi se da su imali povraćanje i mučninu. Nadam se da su sada svi dobro - rekla nam je Mikulandra.

Dodaje kako su djeca otišla na ekskurziju u ponedjeljak ujutro te su nakon što su obišli Karlovac i Oroslavlje bili smješteni u hotelu Trakokošćan u Trakošćanu. No, mučnina i povraćanje koje sadažnjim informacijama iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo upućuju na zarazu ddjece noronavirusom koji uzrokuje probavne smetnje i bolove, a najšešće se širi hranom i vodom. Zbog toga su osmaši iz Vodica morali skratiti svoju ekskurziju, pa su umjesto obilaska ZAgreba i tamošenjeg Tehničkog muzeja morali kući.

Da su vodički osmaši završili u Općoj bolnici Varaždin za Jutarnji list potvrdio je i ravnatelj bolnice Damir Poljak koji je kazao kako je kod jednog djeteta utvrđeno da se radi norovirusu te su u tijeku izvidi je li kod svih bila riječ o virusu ili o trovanju hranom.

Iz varaždinskog ZJZ-a za Index su potvrdili kako sve upućuje na to da je riječ o zarazi norovirusom.

- U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom dokazan je norovirus, tako da se radi o norovirusnoj infekciji u djece. Daljnje postupanje i obrada usmjerava se prema ovoj etiologiji - rekli su iz varaždinskog ZJZ-a.

02. listopad 2024 13:04