StoryEditorOCM
ŽupanijaHOROR NA MATURALCU

‘Ma kakav norovirus?! Sin mi je rekao što su jeli, bilo im je čudno, a pola sata kasnije - bolovi i povraćanje‘

Piše Ivana Krnić/Jutarnji list
2. listopada 2024. - 14:18

Čak 28 učenika OŠ Vodice, koji su bili na maturalnom putovanju u Zagorju, završilo je u utorak u dnevnoj bolnici OB-a Varaždin nakon što su se počeli žaliti na bolove u trbuhu i povraćanje. Djeca su otpuštena iz bolnice u srijedu ujutro i svi zajedno su se autobusima zaputili svojim kućama

Ravnatelj OB-a Varaždin, Damir Poljak, za Jutarnji list je potvrdio da su obradili veći broj djece.

- U našu dnevnu bolnicu zaprimljeno je 28 djece koja su povraćala. Dobili su infuzije, a zadnje dijete je otpušteno u srijedu ujutro - rekao je Poljak i dodao da je kod jednog djeteta utvrđeno da se radi o norovirusu.

I iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždin tvrde da je riječ o norovirusu. Naime, voditeljica epidemioloških djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Katica Čusek Adamić, izjavila je da su na pedijatrijski odjel OB-a Varaždin zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji.

- Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom. U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom, dokazan je norovirus, tako da se u djece radi o infekciji norovirusom ​- istaknula je Čusek Adamić i zaključila da se daljnje postupanje i obrada usmjerava prema toj etiologiji.

Da su se djeca razboljela, javili su roditelji lokalnom portalu, a oni su uvjereni da su se djeca otrovala hranom.

I Jutarnji list je stupio u kontakt s roditeljem djeteta koje, srećom, nije zaraženo.

- Dijete mi je na tom maturalcu i jučer sam s njim razgovarao do jedan ujutro. Smješteni su u hotelu Trakošćan. Sin mi je rekao da su djeca koja su povraćala jela hrenovke, koje su bile čudne bijele boje, jaja i salamu. Nakon pola sata ili sat kolektivno su se počeli žaliti na bolove i krenuli povraćati - kaže otac djeteta koje je bilo prisutno (podaci poznati redakciji).

Nadalje, otac kaže da ne vjeruje u norovirus jer je nemoguće da su svi bili odlično i nitko se nije žalio ni na što, a onda, pola sata nakon jela, kreće drama.

- Više od 20 ih je počelo povraćati u isto vrijeme, a malo poslije još nekolicina njih - kaže ljutiti otac i dodaje da će se djeca testirati i kada dođu kućama kako bi provjerili navode.

Djeci je naprasno prekinut maturalac na koji su krenuli, prema riječima oca učenika koji je bio na putovanju, 30. rujna ujutro, a trebali su se vratiti sinoć kasno navečer.

- Srijedu su trebali provesti u obilasku Zagreba i imati slobodno vrijeme u jednom zagrebačkom trgovačkom centru, no krenuli su odmah prema Vodicama - kaže nam i zaključuje kako "nema šanse da je norovirus jer se sva djeca ne druže skupa, neka uopće nisu bila u kontaktu".

Zatražili smo mišljenje još jednog epidemiologa iz drugog Zavoda za javno zdravstvo da nam načelno kaže je li moguće da 28 djece istodobno dobije simptome.

- Činjenica je da je norovirus jako zarazan i da se može razboljeti jako puno ljudi. On se širi i aerosolom i ne dolazi iz hrane. No, iako je jako zarazan, moram reći, iz iskustva, da je vrlo neobično da toliko učenika istodobno dobije simptome - kaže naš poznati epidemiolog.

Neobično mu je i to da se već utvrdilo da je riječ o norovirusu.

- Postoje brzi testovi, ali smatram da se trebao analizirati i objekt u kojem su djeca jela. Bilo je potrebno uzeti hranu, briseve zaposlenicima, a takvi nalazi ne mogu biti gotovi u manje od 24 sata - kaže epidemiolog. Ponavlja da je "velik broj oboljelih od norovirusa uobičajen, ali je neobično da 28 učenika ima simptome istodobno".

Upit smo poslali i Hotelu Trakošćan, ali nam do objave ovog teksta nisu odgovorili, piše Jutarnji list

02. listopad 2024 14:18