StoryEditorOCM
Crna kronikanepravomoćno

Mladić koji je pregazio i ubio osječkog glumca osuđen na 7,5 godina zatvora: na sudu se rasplakao i tražio oprost od njegove obitelji

Piše Hina
8. svibnja 2020. - 13:00
23-godišnji Branislav Smiljanić na pješačkom prijelazu je nanio pregazio Aleksandra Bogdanovića, a potom je otišao s mjesta nesreće i nije mu pružio pomoćIvan Perić/HANZA MEDIA

Na 7,5 godina zatvora u petak je nepravomoćno osuđen 23-godišnji Branislav Smiljanić koji je u prosincu automobilom na pješačkom prijelazu nanio smrtonosne ozljede glumcu osječkog HNK-a Aleksandru Bogdanoviću, a potom je otišao s mjesta nesreće i nije mu pružio pomoć.

S obzirom da je osuđen na više od pet godina zatvora sudsko vijeće osječkog Županijskog suda Smiljaniću je produljilo istražni zatvor, a vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru uračunato mu je u kaznu.

Smiljanić je optužen da je 21. prosinca 2019. u Osijeku izazvao prometnu nesreću, svjestan da nema potrebno znanje i vještine, a ni važeću vozačku dozvolu te da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu.
Vozio prebrzo bez položenog vozačkog ispita

Optužen je da je vozio brzinom od oko 64 kilometra na sat, što je 14 kilometara brže od ograničenja na tom dijelu ceste te da je dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića, prednjim dijelom vozila udario 45-godišnjeg Bogdanovića, koji je prelazio preko vidno obilježenog pješačkog prijelaza.

Potom se udaljio s mjesta nesreće, bez da je ozlijeđenom Bogdanoviću pružio pomoć i bez da je obavijestio Hitnu pomoć ili policiju. Glumac Bogdanović je u nesreći zadobio višestruke teške ozljede od kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, umro 25. prosinca 2019. u KBC Osijek.

Sud je zaključio kako nije sporno da se nesreća dogodila kao što je bilo opisano u optužnici, a odbacio je tvrdnje obrane da je i Bogdanović kao pješak bio dužan provjeriti može li na siguran način preći pješački prijelaz, smatrajući da takve tvrdnje ne mogu opravdati optuženog, jer je njegova vožnja bila višestruko nepropisna.

Kao olakotne okolnost sud je uzeo u obzir Smiljanićevo priznanje krivnje, njegovu mladost, korektno držanje na raspravi i ispriku Bogdanovićevoj obitelji.

Otegotnim okolnostima sud smatra količinu prekršenih zakonskih odredbi i činjenicu da je već dva puta prekšrajno kažnjavan, zbog vožnje bez vozačke dozvole, što očito nije polučilo svrhu, jer je nastavio voziti što je dovelo do ovoga tragičnog događaja.
Obitelj i prijatelji poginulog nezadovoljni kaznom

Bogdanovićeva supruga Sena Krupić u izjavi novinarima ocijenila je kako činjenica da Smiljanić nije dobio maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora nije dobra poruka društvu i mladim ljudima, koji voze na ovakav način. Smatra kako bi poruka društvu trebala biti maksimalna kazna, kako se takva devijantna ponašanja više ne bi ponavljala.
Prvostupanjskom presudom nije bio zadovoljan ni glumac osječkog HNK-a Miroslav Čabraja, koji je ocijenio kako je sustav moralnih vrijednosti u društvu potpuno poremećen, o čemu svjedoči tvrdnja obrane da se ovakva nesreća svakome mogla dogoditi.

"Ne znam kako se svakome može dogoditi da sjedne u auto bez vozačke dozvole i ne pruži pomoć umiriućem čovjeku", dodao je Čabraja.

Na ročištu u četvrtak Smiljanić je priznao krivnju, a iznoseći obranu, kazao je kako uslijed mraka i kiše nije na vrijeme uspio vidjeti Bogdanovića da bi mogao zakočiti, a da je nakon što ga je udario vozilom bio uplašen i u šoku te da nije znao što da radi.
Izrazio je neopisivo žaljenje jer je upropastio život supruzi preminulog i njegovoj djeci te Bogdanovićevu obitelj zamolio da mu oproste, ako ikako mogu.

18. travanj 2024 18:57