StoryEditorOCM
SplitOBITELJSKO NASILJE

Splićanku optužilo da je vikala na kćer da očisti kuću ili će je dati u dom, ova sve svalila na baku: ‘Ona manipulira‘

Piše Mario Matana
18. listopada 2024. - 18:59

Ili donedavno policija, tužilaštvo i sudovi nisu ozbiljno shvaćali prekršaje iz domene obiteljskih odnosa (nasilja, preciznije) pa nije bilo previše takvih predmeta, ili je na stvari povećanje takvih slučajeva među stanovništvom. A možda i mediji nisu previše obraćali pažnju...

Kako bilo, zaredale su presude na splitskom Prekršajnom sudu. Imamo istina i jednu oslobađajuću, ali i ozbiljne kazne.

Optužbe da je u obiteljskom stanu počinila psihičko nasilje u obitelji prema svojoj maloljetnoj kćerki, oslobođena je njena majka. Prema optužnom prijedlogu policije, žena je vikala na kćer i prijeteći govorila ‘ustaj se i ajde pomesti po stanu, ajde više, sve ja moram, ne mogu ja to više trpiti, poslat ću te u dom, jesi me čula?!‘

image
Shutterstock

Tijekom postupka međutim nije utvrđeno tako nešto – žena je u svojoj obrani kazala da se ništa takvoga nije dogodilo, da su mirno ručali i da je sve prošlo u redu, a da su se njena djeca iznenadila kada je došla policija...

Smatra da je svemu kriva njena majka koja je pozvala policiju, iako upravo ona manipulira svojom unukom, a njoj govori kako bi djevojku trebalo poslati u dom! Kako maloljetnicu ni policija po dovedbenom nalogu nije uspjela pronaći, tako je donesena oslobađajuća presuda.

Bivšoj govorio ‘štraco‘

Na novčanu kaznu od 800 eura (dobro, kako je proveo noć u zatvoru, mora platiti 40 eura manje) osuđen je pak 28-godišnjak iz Splita. Naizgled ‘obična‘ svađa u dvorištu stambene zgrade loše je završila za njega – presudom je proglašen kriv zbog ponovljenog psihičkog nasilja u obitelji koje je počinio prema bivšoj izvanbračnoj partnerici. Verbalno je napao riječima ‘štraco, glupačo, popušila si najviše ku.... u Splitu!‘ što je kod žene prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost.

Kako ovo nije prva njegova slična eskapada, tako je sud i odredio zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja bivše izvanbračne supruge. Ne smije joj prilaziti na udaljenost manju od sto metara, zaštitna mjera se izrekla na rok od tri mjeseca.

image

Obiteljsko nasilje, ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix

Najozbiljniju sankciju dobila je 61-godišnjakinja koja je ovog ljeta i fizički napala majku – udarila je otvorenim dlanom po lijevoj strani leđa, a zatim počupala rukama kosu stare žene – međutim i tu je u pitanju bilo ponovljeno nasilje u obitelji.

Iako je optužena priznala sve (majku s kojom stanuje napala je u alkoholiziranom stanju, u obrani je dodala da joj je žao zbog svega, ali i da je s majkom inače u dobrim odnosima), na koncu je osuđena na 30 dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 20:11