StoryEditorOCM
GlazbaIVO MIKULIČIN

S Oliverom i Arsenom doživio je mnoge anegdote, a onda im je posvetio pjesmu ‘Još boli ta praznina‘. Obitelji Dragojević i Dedić su prezadovoljne...

Piše šibenski.hr
1. svibnja 2021. - 19:17

Na CMC-u je nedavno prikazan spot pjesme "Još boli ta praznina" koji je snimila nova šibenska skupina "Dalmatinski bardi" i to u spomen na dvojicu dalmatinskih glazbenih velikana, Olivera Dragojevića i Arsena Dedića, a glazbeni uradak s okusom dalmatinske nostalgije izazvao je nemalo zanimanje javnosti.

- Pjesma je, ne krijem, prije svega, moj emotivni dug prema dvojici glazbenih prijatelja. Oliver je bio moj vršnjak, dok sam Arsena u pjesmi, sukladno našem iskrenom odnosu, nazvao svojim šibenskim bratom. Sve napisano, i stihovi i note, nastalo je na čistoj emotivnoj bazi. Bez ikakve primisli o gruboj komercijalizaciji. No, raduju me prvi komplimenti, koje sam doživio sa svih strana.

Prije svega, želim kazati da se nisam ni usudio pjesmu gurnuti u eter bez suglasnosti obitelji Dragojević i Dedić - izjavio nam je autor teksta i glazbe iz "Slobodne Dalmacije" Ivo Mikuličin.

- Jako je lipo. Super produkcija. Sve je super. Veliki pozdrav, To je poruka koju je autoru pjesme poslije preslušavanja snimke poslao Arsenov sin, Matija Dedić. Slično je reagirao i legendarni urednik "Croatia recordsa" i gitarist MI-ovaca Siniša Škarica s porukom "Emotivno i lipo".

Spot potpisuje prokušani Šibenčanin Željko Petreš, dok je aranžer brački Zagrepčanin Toni Eterović, koji je uvjeren da je, kako kaže, riječ o "pismetini" – dodao je Ivo Mikuličin.
Tko su "Dalmatinski bardi"!? To pitanje će vjerojatno postaviti oni, koji pedantno prate glazbenu scenu Dalmacije, pa i Lijepe naše. Riječ je o novom imenu, iza kojega se kriju prokušani "dalmatinski pivci".

Još je svježe sjećanje na utihnule betinske "Berekine" i njihove hitove poput "Šinjorine", a čiji je frontman bio Oliver Jakovčev Berekin. Oliver u novoj pjesmi "glumi" Olivera, dok stihove posvećene Arsenu izvodi Nenad Petković, prvi solist šibenskog ansambla "Bonaca", pamtljiv posebice po refrenu "Dalmacijo slušaj ovo! Ja te volim i gotovo". Kao treći, prateći glas pojavljuje se još jedan novinar. HRT-ova uzdanica i mladi bas klape Žirje Petar Mikuličin.

Slatke uspomene

- Meni se sviđa ime "Dalmatinski bardi". Da nisu u prvi plan stavljeni solisti, Oliver i ja. Petar jamačno neće biti i jedini član nove grupe. Vjerojatno ćemo posegnuti za još jednim ili dvojicom dalmatinskih glazbenika – zadovoljno nam je zborio Nenad Petković, koji je već godinama član zbora Zagrebačkog HNK, a koji se kani vratiti u Šibenik, grad svoje mladosti.

Oliver Jakovčev je, također, imao potrebu da nešto kaže.

- Šteta je što se pjesma "dogodila" u teškim uvjetima za nas glazbenike. No, valjda ćemo na ljeto stići odraditi koji nastup, promovirati zaista vrijednu skladbu - dodao je Oliver Berekin.
Naš kolega Ivo Mikuličin, kojega dalmatinski glazbenici i sportaši, jednostavno zovu Mikula imao je potrebu još dodati po koji detalj iz suradnje i prijateljstva s Oliverom i Arsenom.

- Arsen i ja smo se toliko otvarali jedan drugome da mi je Gabi Novak, kad sam objavio knjigu "Moj Šibenik dušu ima", iskreno kazala da joj pola stvari, koje sam napisao, suprug nikad nije pričao. Mislite li da me, unatoč prijateljstvu, mimoišao Arsenov cinizam!? Kad je jednom telefonski dobio mladu službenicu Josipu u Šibenskom kazalištu, te za tren utvrdio da je još nevjenčana, (polu)ozbiljno joj je kazao: ako se već misliš udati, nemoj se, Josipa, zajebati kao Zrinka, koja se udala za onog Mikulu!" Što se, pak, tiče Olivera, on me svaki put razoružavao stavom da ne želi nikakav honorar, na koncertima, koje ja organiziram. Jedino me u Londonu, gdje su on i Bonaca imali humanitarni koncert za djecu poginulih šibenskih branitelja, zapitao: hoće li moj honorarčić biti dovoljan za piće, koje popijem na šanku. Čujem da je skup viski u londonskim hotelima – sjeća se Ivo Mikuiičin.

Nova pjesma "Još boli ta praznina" trebala bi, kako doznajemo, biti i svojevrsni pečat na Mikulin opus, težak više od 200 pjesama i aranžmana, ili naslovna skladba na biografskom nosaču zvuka, što se priprema poslije 50 godina trajanja na dalmatinskoj, posebice klapskoj sceni. Na CD-u, što ga priprema Croatia records naći će se, osim klapa, i četiri dalmatinske pjevače legende. Već spomenuti Oliver Dragojević i Arsen Dedić, te Mišo Kovač i Tomislav Ivčić.

18. travanj 2024 05:00