StoryEditorOCM
IzložbeTišinu molim

Kolektiv Kvadar organizira novu izložbu u suradnji sa Zlarin Street Music festivalom

Piše Šibenski.hr
1. srpnja 2024. - 10:54

Kolektiv KVADAR organizira novu izložbu u suradnji sa Zlarin Street Music festivalom u srpnju. Riječ je o izložbi umjetnice Kristine Novosel, pod nazivom Tišinu molim. Otvorenje izložbe biti će 18. srpnja, u 18 sati, u sportskoj dvorani Osnovne škole Fausta Vrančića Šibenik, područni odjel Zlarin. Izložbu je moguće pogledati za vrijeme trajanja festivala, do 21. srpnja.

KVADAR je studentski umjetnički kolektiv koji djeluje u okviru Udruge studenata Akademije dramske umjetnosti – F420. Kolektiv nastoji spojiti studente umjetničkih akademije i kolege studente FFZG-a. Kvadar je prvenstveno zamišljen kao event na kojem će studenti Akademije likovne umjetnosti imati priliku izložiti svoje radove i to u prostorima netipitičnima za izlaganje. Osmišljen u obliku pop-up galerije, u svakom izdanju na novoj lokaciji, u novom prostoru, Kvadar umjetnost izvlači iz ustaljenih galerijskih prostora, te je približava široj publici. Kolektiv KVADAR čine studenti povijesti umjetnosti: Nela Drach, Ela Junaković, Tin Marušić i Emma Sabljić, te student produkcije Tibor Vukelić.

Prve dvije izložbe u organizaciji kolektiva KVADAR bile su održane u prvoj polovici 2024. godine. Prva izložba se održala u veljači, u jednoj trešnjevačkoj garaži, koja je pretvorena u privremeni izložbeni prostor. Riječ je o suradnji kolektiva s umjetnicom i studenticom Astrid Jakšić, koja je izlagala svoje mnogobrojne autoportrete. Uz to, Jakšić je na otvorenju održala performans slikanja autoportreta uživo, a time mnogima pokazala umjetnički proces, koji je često skriven.

Druga izložba, koju su organizirali u svibnju, bila je u suradnji s Petrom Pavetić Kranjčec, umjetnicom i studenticom animacije. Ova se izložba također održala u garaži, ovoga puta u Donjeg gradu. Naziv izložbe POV: školjke, kao i plakat koji je napravila studentica dizajna Laura Ljubić, zavarao je mnoge posjetitelje koji su mislili da se radi o morskoj temi. Stigavši na izložbu mnogi su se začudili i nasmijali kad su shvatili da je umjetnica izložila fotografije WC školjki i jednu ready-made skulpturu.

Na prijašnjim je izložbama KVADAR, zajedno s umjetnicama, ostvario veliki uspjeh. O njima je za Jutarnji list pisala Patricija Kiš, koja kaže: “Mnoštvo je ljudi prije neki dan u redu čekalo da pogleda izložbu koja se otvorila u garaži u dvorištu privatne kuće na zagrebačkoj Trešnjevci, a komentar je jednog posjetitelja bio: "Otvara li se ovo Meštrović", aludirajući na velike gužve na gornjogradskom prostoru.”1 Studenti iz KVADRA su joj otkrili da su jako zadovoljni atmosferom na otvorenju: "Došlo je mnogo ljudi, sigurno njih par stotina. Očekivali smo dosta posjetitelja, ali ne možda toliko. Stvarno smo jako zadovoljni odazivom i količinom podrške. Čini nam se da je ljudima možda nedostajalo ovako nešto na sceni. Atmosfera je bila opuštena i ugodna, što možda ponekad i nedostaje na otvorenjima.”

U ovom izdanju imat ćete priliku vidjeti radove umjetnice Kristine Novosel, studentice 3. godine prijediplomskog studija Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Novosel je na akademiji pod menstorstvom prof. dr. art. Mirjane Vodopije. Dosada je izlagala na na izložbi ALU perspektiva/The Best of HDLU i 9. hrvatskom trijenalu grafike, na kojem je dobila posebno priznanje Odbora za nagrade. Među brojnim drugima sudjeluje u projektu Matrice: Apsurd, u sklopu kojeg je izlagala na izložbi u zagrebačkom SC-u. U svojim radovima, pretežno se izražava putem medija crteža, grafike, fotografije i instalacije.

Izložba pod nazivom Tišinu molim, tematizira život s tinitusom i način na koji tinitus utječe na slobodan tok misli. Umjetnica koncept rada bazira na vlastitom iskustvu života s konstantnim visokofrekvencijskim podražajem. Naime, zvučnom instalacijom će dočarati zvuk od 13.000 Hz koji svakodnevno čuje i koji joj ometa praćenje toka misli. Osim zvučne instalacije u izložbenom prostoru, umjetnica će radovima obilježiti cijelo područje otoka i time umjetnost proširiti van galerije. Tema rada Kristine Novosel, odlično se nadovezuje na kontekst glazbenog festivala.

 

03. srpanj 2024 10:59