StoryEditorOCM
ŠibenikDVA MILIJUNA EURA

Na šibenskim otocima uredit će se potupožarni putevi, a u Žirju i vatrogasni dom s fotonaponskom elektranom na krovu

Piše Zdravko Pilić
25. lipnja 2024. - 13:35

Izgradnjom dodatne protupožarne infrastrukture na šibenskim otocima Kapriju, Zlarinu i Žirju te opremanjem vatrogasnih društava vozilima-cisternama povećat će se otpornost i prilagodba otočnih zajednica na posljedice globalnog zatopljenja i klimatske promjene s kojima je u korelaciji povećana opasnost od požara, odnosno smanjiti izloženost riziku od šumskih požara i pridonijeti smanjenju šteta koje nakon požara nastaju u okolišu i gospodarstvu, najavljuje ovih dana Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, koji je ujedno i načelnik stožera CZ grada Šibenika.

Konkretno, gradska uprava će, pretežito EU sredstvima, završiti radove na izgradnji zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Žirje i opremiti je potrebnim namještajem, a na njezinu krovu postaviti fotonaponsku elektranu. Izgradit će protupožarne puteve na Kapriju, Zlarinu i Žirju i uz njih postaviti informativno-edukacijske tekstualne ploče, te opremiti postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava s 2 vatrogasna vozila – cisterne.

image


Na fotografiji: Danijel Mileta, zamjenik gradonacelnika Šibenika
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Zbog neizgrađenih ili zapuštenih protupožarnih puteva, krševitog terena i vegetacije u kojoj dominira alepski bor s visokim udjelom zapaljivosti i gorivosti, otoci šibenskog arhipelaga spadaju u područje veoma visoke izloženosti riziku od požara. Učinkovitost zemljanih vatrogasnih snaga radi male mreže protupožarnih puteva je veoma niska. U najvećem broju slučajeva, bez pomoći zračnih vatrogasnih snaga, požare na otocima šibenskog arhipelaga nije moguće brzo ugasiti, a materijalne štete koje nastaju nakon požara su goleme i ostavljaju snažan i dugotrajan negativan utjecaj na okoliš i klimu – kazao je Mileta, sumirajući detaljno sve potrebne predradnje.

- Za potrebe gradnje protupožarnih puteva na otocima Kapriju, Zlarinu i Žirju izrađeni su idejni, a potom i glavni projekti za koje sukladno odredbama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu već je za realizaciju dostatno ishodovati potvrde javnopravnih tijela na prethodno izdane posebne uvjete istih tijela, što smo i napravili. Za zgradu DVD-a Žirje je izrađen glavni projekt i izdano rješenje o uvjetima gradnje, te izrađen troškovnik građevinsko-obrtničkih radova, strojarskih instalacija i elektroinstalacija – kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

image

DVD Zlarin

Mario Gregov/

Sve u svemu, ovaj projekt, pod radnim nazivom ‘Razvoj i unaprjeđenje sustava vatrogastva na otocima Kapriju, Zlarinu i Žirju’ vrijedan je 1,94 milijuna eura, uz 85 posto bespovratne potpore iz Integriranog teritorijalnog programa za otoke. Partneri gradu Šibeniku na njegovom provođenju su Javna vatrogasna postrojba Šibenik i Dobrovoljna vatrogasna društva Zlarin i Žirje. Očekuje se da cijeli projekt bude okončan u sljedeće tri godine.

 

OTOK ZLARIN

Kako bi se postigla bolja zaštita i očuvanje otočnog prostora i postojeće bioraznolikosti na otoku Zlarinu s 293 stanovnika će se kroz šumu, koja je u Prostornom planu Grada Šibenika određena kao šuma posebne namjene, izgraditi protupožarni putevi duljine 2.245 metara, a površine 9.155 m2. Pod šumama posebne namjene podrazumijevaju se šume koje su izuzete iz redovitog gospodarenja i stavljene su pod zaštitu kao osobita prirodna vrijednost. Do uvala Vodena i Magarna će se uz protupožarne puteve postavljati informativno-edukacijske ploče sa sadržajem koji upućuje na važnost očuvanja šume i njezine zaštite.

image

Na fotografiji: Detalj Zlarina. Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

 

OTOK KAPRIJE

Protupožarni put na otoku Kapriju s 186 stanovnika je na dionici Vela Nozdra – Sveti Petar duljine 857 metara, površine 2.471 m2, i prolazi kroz područje koje je gusto premreženo suhozidima. Umijeće suhozidne gradnje upisano je 2018. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Informacijske ploče s edukativnim sadržajem koji valoriziraju ovaj oblik tradicijske kulturne baštine doprinijet će turističkoj valorizacija otoka Kaprija, u blizini kojeg se nalazi otok Bavljenac čiju površinu od samo 0,14 km2 prekriva oko 23 kilometra suhozida koje su u poljoprivredne svrhe podigli stanovnici otoka Kaprija.

image

Otok Kaprije

 

OTOK ŽIRJE

Na otoku Žirju s 147 stanovnika dovršit će se radovi na izgradnji zgrade DVD-a Žirje, a po završetku radova na krov će se postaviti i fotonaponska elektrana. Zgrada je površine 555 m2 i vlasništvo je DVD-a Žirje. Protupožarni put na dionici Bok – Kruševica prolazi kroz područje koje je u Prostornom planu Grada Šibenika određeno kao vrijedno obradivo tlo i ima veliki značaj za revitalizaciju gospodarskih, prvenstveno poljoprivrednih aktivnosti ovog pučinskog otoka, na kojem, uz druge poznate oblike turizma, ima potencijala i za razvoj agroturizma. Izgrađeni protupožarni put u dužini oko 1.970 metara, površine 9.756 m2, otvorit će mogućnost ponovnog korištenja zapuštenih i trenutno nedostupnih poljoprivrednih površina i doprinijeti očuvanju bioraznolikosti. To područje je plodno polje koje je u prošlosti predstavljalo značajan otočni resurs i u kojem se, zahvaljujući povoljnim uvjetima tla i klime, udomaćila samorodna sorta šljive (žirajska zelena šljiva) koju otočani žele očuvati i zaštititi kao otočnu posebnost.

image

Otok Žirje

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

 

25. lipanj 2024 13:36