StoryEditorOCM

JOŠ NEKOLIKO DANAZadarska županija dodjeljuje sredstva za marikulturu, maksimalno možete dobiti 4000 eura

Piše Zadarski.hr
23. kolovoza 2024. - 10:36

Upravi odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije svake godine dodjeljuje potpore iz područja marikulture čime se potiče razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije. Ove godine ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000 eura, a Javni poziv je u tijeku. Prijave su do 28. kolovoza 2024. godine.

Potpora se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikro poduzeća (manje od deset zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od dva milijuna eura) koje su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije, a i djelatnost se mora obavljati na području Zadarske županije.

image

Ilustracija

Josko Ponos/Cropix

Potpore se dodjeljuju za ti mjere: 

Prva mjera je predviđena za potpore za pripremu projektne dokumentacije u marikulturi, kao što su primjerice koncesije za uzgoj školjaka

Druga mjera je potpora namijenjena za razvoj marikulture, odnosno nabavu proizvedene dugotrajne imovine za obavljanje djelatnosti uzgoja akvatičnih organizama, projekte promidžbe i marketinške pripreme proizvoda marikulture, hidrografska izmjera područja na kojem se obavlja djelatnost marikulture (novo od 2023. godine), uvođenje sustava analiza opasnosti kontrolnih točaka u objekte uključene u uzgoj, stručno usavršavanje za stjecanje novih znanja i vještina za zanimanja u akvakulturi, organizaciju stručnih skupova, edukacija, radionica i znanstveno-istraživačkih projekata, organizaciju manifestacija i događaja čiji je cilj promidžba i trženje proizvoda marikulture te podizanja svijesti o njihovoj održivosti.

Treća mjera uključuje potpore za ulazak u sustave zaštite naziva prehrambenih proizvoda, kao što je primjerice novigradska dagnja, jer je cilj da što više proizvođača bude u tom sustavu.

Za mjeru jedan i dva prihvatljivo je financiranje do 50 posto ukupnih dokumentiranih troškova. Najveći pojedinačni iznos može iznositi do 4.000 eura po pojedinačnoj mjeri. Financiranje u Mjeri 3. je 100 posto i ograničeno na 700 eura po korisniku.

Tražitelj potpore može se prijaviti na sve tri mjere, a za koje je ukupan maksimalan iznos koji se može odobriti 4.000 eura.

U 2023. godini dodijeljeno je 10.607,48 eura (5 prijavitelja, 4 mjera 2 i 1 mjera 1); 2022. godine dodijeljeno je 6.286,07 eura (5 prijavitelja mjera 2); u 2021. godine dodijeljeno je oko 7.139,40 EUR-a (4 prijavitelja mjera 2); a 2020. godine dodijeljeno oko 4.750,20 EUR-a (5 prijavitelja mjera 2). 

image

Daniel Segarić, županijski proćelnik za poljoprivredu
 

Luka Gerlanc/

- Prijave traju još sedam dana, dovoljno za potencijalne prijavitelje da pripreme dokumentaciju – kaže Daniel Segarić, pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije.

- Ovim natječajem želimo potaknuti prvenstveno uzgoj školjaka na našem području. To nam je u fokusu s obzirom da nam je ostali dio marikulture više razvijen po čemu smo i poznati, dodaje pročelnik Segarić uz napomenu da se potpore dodjeljuju za tri mjere, a iznosi koji se izdvajaju za razvoj marikulture je u porastu..

- Iznose nastojimo povećavati iz godine u godinu, premda marikultura u smislu uzgoja školjaka nije toliko zahtjevna. Naime, radi se o malim poduzećima, odnosno obrtima, kojima svaki euro dobro dođe, i mi tako nastojimo osigurati uzgoj školjaka na našem području. Prema podacima Uprave za ribarstvo znamo da uzgojene količine paralelno rastu. Želja nam je da i uzgoj školjaka, kao i riba, doživi procvat. Kroz prostorno-plansku dokumentaciju ostvarili smo pretpostavke da se uzgoj može obavljati najviše u Novigradskom moru i podvelebitskom području. Na području Zadarske županije dominantan je uzgoj daganja, što se može vidjeti u ponudi trgovina i ribarnica na našem području. U manjim količinama uzgajaju se Jakobove kapice i kamenica. ali dagnje čine preko 90 posto. Želimo da naših proizvoda s područja Zadarske županije bude više u trgovačkim lancima po cijeloj Hrvatskoj. Odnosno da vijest dođe do svih naših uzgajivača te da potrošači kupuju proizvode s našeg područja – poručuje pročelnik Daniel Segarić.

03. listopad 2024 09:50