StoryEditorOCM

PERJANICE INDUSTRIJEZadarski proizvođači ribe na 25. izdanju prestižnog sajma u španjolskom Vigu

Piše Zadarski.hr
3. listopada 2024. - 08:42

Na Međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2024 u španjolskom gradu Vigu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavlja se pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva. Ukupno 760 izlagača iz pedesetak zemalja, od 1. do 3. listopada izlaže na sajamskom kompleksu koji ove godine obuhvaća rekordnih 38.300 kvadrata. Očekuje se preko 27.000 posjetitelja i kupaca iz više od stotinu zemlja, javlja Hrvatska gospodarska komora.

Dvadeset i peto izdanje Conxemara okupilo je sve relevantne dionike u lancu ribarstva; ribare, prerađivače, trgovce, uvoznike, izvoznike i distributere, a među njima su i hrvatske tvrtke Arbacommerce, Jadran tuna, Mišlov, Orada Adriatic i Pelagos Net Farma.

- HGK nastup na ovom sajmu organizira u sklopu projekta Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi koji se financira EU sredstvima. Na ovaj način svojim članicama osiguravamo besplatan nastup na sajmovima ribarstva još od 2015. godine. Projekt predstavlja kontinuiranu podršku sektoru i prvenstveno je usmjeren na promociju proizvoda ribarstva na domaćem i inozemnim tržištima - istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Hrvatski sektor ribarstva 60 posto prihoda ostvaruje od prodaje na najzahtjevnijim izvoznim tržištima, što je rezultat stalnih ulaganja u najviše standarde proizvodnje. U proizvodnim procesima posebno se vodi računa o svježini i najvišoj kvaliteti proizvoda, sustavu sigurnosti hrane, održivosti, zahtjevima potrošača, pravima radnika, društvenoj odgovornosti i dobrobiti životinja. Isto tako, rezultat je to velikih napora koji se ulažu u promociju, između ostalog, upravo dugogodišnjim nastupima na ključnim sajmovima ribarstva, ističu iz HGK.

03. listopad 2024 08:42