StoryEditorOCM

za čišći jadranRonioci planiraju na Visu ukloniti gotovo deset tona otpada, u Stobreču iz podmorja prikupljeno oko 450 kilograma željeza, stakla, plastike...

20. lipnja 2021. - 10:12

Volonterska ronilačka ekološka akcija Think Green otvorena je u subotu u Visu gdje će tri dana 60 ronioca čistiti podmorje, a plan im je ukloniti gotovo deset tona otpada, priopćio je u subotu organizator.

Riječ je o 22. akciji Think Green koju organizira Ronilački klub "Roniti se mora" iz Zagreba u partnerstvu  s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National geographic Hrvatska i CIOS grupom.

Ronioci iz zagrebačkog kluba će uz pomoć Udruge podvodnih aktivnosti (UPA ) Rostrum - Split i Ronilačkog kluba Roniti se mora - Šibenik počistiti gradsku rivu, luku i plažu u Visu gdje će od 19. do 21. lipnja još jednom podignuti svoju zastavu Think Green,

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

image

 
Srđan Vrančić/Cropix

U Stobreču iz podmorja prikupljeno oko 450 kilograma otpada

U akciji "Čisto more, puno srce - ronjenjem protiv morskog otpada" u subotu je na plažama u Stobreču prikupljeno oko 450 kilograma otpada iz podmorja na dubini i do osam metara, izvijestio je Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade koji je organizirao akciju.

"To su plaže koje su tijekom ljeta pune kupača te smo današnjim čišćenjem morskog podmorja od raznih bačenih predmeta, poput željeza, stakla i plastike dali svoj doprinos da se oni osjećaju što udobnije," rekao je Hini predsjednik Ronilačkog kluba Ćiro Ugrin.

Dodao je da je u akciji čišćenja podmorja na površini od oko dva hektara sudjelovalo 15 ronioca iz kluba te dvojica ronioca iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji im je partner u akciji.

Većinu otpada prikupljenog u čišćenju podmorja u Stobreču bacilo je lokalno pučanstvo, a dio otpada nanijele su na to mjesto i morske struje, kazao je Ugrin.

Projekt je sufinancirala s 40.000 kuna Splitsko-dalmatinska županija.

Provedena akcija je u skladu s važećim Protokolom za provedbu akcija čišćenja  morskog okoliša  i obalnog područja od morskog otpada  na području Republike Hrvatske i ciljem praćenja  vrsta otpada koji  se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora.

image

 
Srđan Vrančić/Cropix
18. travanj 2024 17:05