StoryEditorOCM

ronioci u akcijiIz podmorja Lastova izvučeno nevjerojatnih pet tona otpada, među njima čak i ogromni, limeni kontejner za smeće!

Piše Sandra Barčot
22. lipnja 2021. - 11:29

Neumorni su oni koji još uvijek smatraju kako je Jadransko more, tek jedna velika kanta za sve vrste otpada, no srećom još su uporniji ronioci koje to smeće i vade s morskog dna. Pa je u četverodnevnoj eko-akciji u podmorja Lastova, izvučeno nevjerojatnih pet tona otpada svih vrsta, među njima čak i ogromni, limeni kontejner za smeće.

Dok ponajviše „ljubitelji prirode” u more preferiraju bacati automobilske gume, plastiku svih vrsta, akumulatore, staklene boce, konzerve, limenke, dijelove starih brodica, iskorištene plastične kante...

Puno toga se, osim morske flore i faune, tako nađe na dnu mora!

Pa Hrvatska ratna mornarica, koja organizira svoje brodove i ronioce, ali i svoje bivše članove, veterane, svako malo provodi eko-akcije čišćenje dna mora, te tako i Lastovskog otočja.

image
Netko pametan je i kontejner za smeće bacio u more
HRM

- U ovoj opsežnoj ekološkoj akciji, koju je Park prirode Lastovsko otočje proveo u suradnji s roniocima Ronilačkog kluba Nautilus, Udruge veterana HRM i Hrvatske ratne mornarice, izvadili smo preko pet tona različitog otpada. Barkasa HRM-a je osiguravala opskrbu visokotlačnim zrakom za preko 20 ronioca, dok su ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje Miro Maričević i glavna voditeljica Parka Alexandra Carol Horvat, osigurali brodice za prihvat i prevoženje izvađenog otpada. Kao i uvijek „čistačima morskog dna” pridružili su se i mještani, među njima i bivši ravnatelj Parka Kristo Jovanović. Temeljito su očišćene uvale Borova, Mrčara, Velji i Mali Lago, Skrivena luka, Ubli, te šire područje potkopa Kremena i Sito – doznajemo od organizatora još jednog pokušaja očuvanja našeg lijepog Jadranskog mora.

Jer tijekom ronjenja, bez obzira na odbačeno smeće, morsko dno još uvijek „skriva” svoje stanovnike pa su ronioci imali i susrete bliske vrste sa jastozima, hobotnicama ali i sa zaštićenim morskim pužem Tritonom koji se u dubinama lastovskog podmorja još uvijek uspješno skriva od izlova.

image
Zaštićeni puž Triton
HRM
20. travanj 2024 05:48