StoryEditorOCM

Vendee GlobePripreme za veliki izazov: Kako zadržati snagu uma na otvorenom moru u 80 dana?

Piše M.I.
19. listopada 2024. - 11:31

Svake četiri godine kada se održava čuvena samačka regata oko svijeta Vendée Globe, raste interes jedriličara za sudjelovanjem u ovom iznimno teškom izazovu.

Uskoro, 10. studenog iz luke Les Sables-d’Olonne startat će 40 samaca koji su prethodno prošli kvalifikacijske regate i stekli pravo na sudjelovanje. Među njima je 26 francuskih jedriličara, te još 14 sudionika iz 11 drugih zemalja, a među svima njima i šest žena. Svi oni pred sobom imaju 45 tisuća kilometara morskog bespuća, ali i veliki test jedriličarskih vještina, izdržljivosti, a prvenstveno mentalne snage jer kako ploviti posve sam oko svijeta u 80 i više dana, boriti se s nedostatkom sna, svježe hrane, odolijevati najopasnijim morima na svijetu i zadržati snagu uma?

O tom psihološkom izazovu piše portal sail-world.com. Razgovarali su s Sébastienom Marssetom, 39-godišnjim francuskim skiperom koji će po prvi put će sudjelovati u Vendée Globe-u na svojoj IMOCA-i.

"Ah, to je suočavanje sa samim sobom", rekao je bez oklijevanja. "To je suočavanje s vlastitom slabošću. Da, mislim da je to najveći izazov. Manevriranje brodom je jedna stvar, ali ja znam kako upravljati njim. Ali u ovoj utrci dogodit će se stvari koje ne mogu predvidjeti - doći će kao iznenađenje - i stvarno ne znam kako ću reagirati na njih jer nikada nisam proveo toliko vremena sam na moru", kazao je ovaj skiper kojeg za novi izazov priprema sportska psihologinja.

"Ne znam što će mi Vendée Globe donijeti - trajat će oko 90 dana i želim ploviti dan za danom, pa što bude".

Psihologinja Anje-Marijcke Van Boxtel, koja je radila s pobjedničkim 11th Hour Racing Teamom tijekom posljednje Ocean Race utrke, ima savjet za samce na regati oko svijeta:

"Psihološka priprema u ovom području apsolutno je neophodna. Potrebno je graditi samopouzdanje i namjestiti osobni kompas učinkovitog i neučinkovitog ponašanja. Jedriličar mora kontroliratu vlastiti um u stresnim situacijama, pod adrenalinom i emocijama. Kada znate što vas pokreće u situacijama i kada prepoznate vlastite emocije i obrasce mišljenja i ponašanja, u mogućnosti ste ih bolje regulirati."

Van Boxtel kaže da je suočavanje s emocijama ključna vještina te da treba biti spreman na ekstremne reakcije u krizi ili iznenadnim problemima, suočiti se s njima jer će u protivnom oni upravljati vama.

"Priznajte da je strah zdrava emocija koja vam pomaže preživjeti", rekla je. "Zato dopustite sebi da budete uplašeni ponekad, uvjerite se da je to normalna reakcija na vrlo opasno okruženje".

Veliki izazov biti će i nedostatak sna, pa jediličari moraju imati svoj ritam odmora kako bi mogli normalno funkcionirati. Tu je i onaj element uspjeha i neuspjeha. Jedan dan možete rangirati visoko, a onda pasti jako nisko zbog raznoraznih razloga. Upravljanje vlastitim emocijama je ključno za održanje samopouzdanja i ustrajnost, kažu psiholozi.

Uz mentalne treninge, jedriličari se i fizički pripremaju za dugotrajan boravak na moru. Brodovi jesu postali brzi zahvaljujući tehnologiji i dizajnu, ali i jači i neudobniji što traži puno fizičke energije. Stoga sudionici regate imaju čitav tim oko sebe koji ih svakodnevno priprema za oceanske izazove, od kondicionog trenera, nutricioniste, stručnjaka za akupunkturu, jedriličarskog trenera, pa do psihoterepeuta, sve kako bi izdržali najveći test u svom životu - boravak na otvorenom moru u tri mjeseca.

19. listopad 2024 11:33