StoryEditorOCM

malo vitraPočela 79. Viška regata! Pogledajte kako je bilo na startu, stigla je flota od 170 brodova

Piše Sandra Barčot
13. listopada 2023. - 11:53

Startala je flota 79. Viške regate krstaša!

Nakon odgođenog starta koji je trebao biti u 9 sati ispred splitske gradske luke te planirano jedrenje prema 29 nautičkih milja udaljenom Visu, zbog manjka vjetra, sve je odgođeno do 11.15 sati.

- Evo nas, start je označen točno u 11.15 sati sa startne liniji ispred šoltanske uvale Livka. Bezvjetrica nas je potjerala iz akvatorija Splita, pa će posade sada jedriti skraćenu rutu za nekih 11-12 milja. Nismo baš sretni što se vjetra tiče, rekli bi jedrimo po bonaci, slabo je čvorova, ali raduje nas naznaka u daljini prema pučini jedne "štrike", brazde nadolazećeg juga - referira nam sa broda Regatnog odbora predsjednik Marko Mišura, u ime organizatora "fešte od vitra i idara" splitskog JK Labuda, pa pojašnjava dalje:

- Nadamo se vjetru od nekih 5-6 čvorova i po toj prognozi prvi brodovi bi mogli u ciljnu liniju ispred Visa biti oko 15 sati.

Flote je krenula, doduše baš i ne sa punim jedrima, no uvjeti na moru se u trenu promijene, pa sada svi gledaju kada će doći i to najavljivano jugo.

Uz jedan kuriozitet – na ovoj pomoćnoj startnoj liniji, nije bilo najvećeg i najbržeg broda regate "Maxi Jene MM" kormilara Miloša Radonjića iz kotorskog kluba Lahor.

Kako saznajemo, odustali su od trodnevne jedriličarske manifestacije od Splita do Visa i natrag, zbog iznenadnih neodgodivih poslova.

Šteta, jer su svi s pažnjom pratili regatavanje ove jurilice, koja je upisala i hat-trick pobjedu na Mrduji, slaveći na najstarijoj i najmasovnijom regati krstaša na našoj strani Jadrana po treći put prije 15 dana.

Uz epitet rekordera Mrdujske regate, kao najbrža jedrilica koja je zadanu rutu od 22 nautičke milje lani projedrila za samo dva sata i jednu minutu.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Ranije objavljeno:

Flota od 170 brodova, koja je jutro sa startom u 9 sati trebala zajedriti put Visa u sklopu prve etape 79. Viške regate krstaša, trebat će biti još strpljiva i sačekati novi trenutak za razviti jedra!

Naime, bog vjetra Eol, nije "pustio" previše čvorova "pogonskog goriva" za jedriličara, pa je odluka da se start odgađa iza 11 sati.

- I s promjenom startne linije! Kako pred splitskom gradskom lukom, gdje je već tradicionalno startna linija podno Sustipana, prebacujemo se na motore kroz Splitska vrata, ispred Šolte, točnije pred Livkom. I ne očekujem start prije 11 sati, čak bliže podne ćemo početi s procedurom starta. Čekamo vjetar - javlja nam događanja na moru Marko Mišura, predsjednik Regatnog odbora ove "muške" regate krstaša koja se održava u sklopu prvog Splitskog festivala jedrenja a u organizaciji JK Labuda.

Pa je tima skraćena i ruta, koja od Splita do Visa iznosi 29 milja, no sada će biti umanjena za nekih 11-12 milja, do cilja ispred viške luke.

image
Nikola Vilić/Cropix

Što se ostalih događanja u Visu tiče sve ostaje isto, nakon navigacije i prve etape, flota u subotu ima unutar viške luke regatu u trapez polju, a nedjelja je plan povratka put Splita, također sa planiranim startom u 9 sati.

Danas se ipak morala malo skratila regatna ruta, što su posade komentirale u zabavnom stilu – pa petak je 13!

A dok se čeka novi start, pogledajmo fotogaleriju sa događanja uoči same regate.

image

Promocija knijga dvojice jedriličara - Sania Delića i Lea Lemešića, uz organizatora Damira Skelina

JK Labud
image

Brodski marendin - okupio je mnogo kuhara u JK Labudu

JK Labud
image

Brodski marendin - publika u JK Labudu

JK Labud
image

Brodski marendin - u sklopu Viške regate

JK Labud
image

Brodski marendin - JK Labud

JK Labud
image

Brodski marendin - žiri

JK Labud
image

Brodski marendin - uoči regate se i degustiralo

JK Labud

Organizatori na čelu sa direktorom Viške regate kap. Antom Tonijem Mlikotom i idejnim začetnikom Splitskog festivala jedrenja Damirom Skelinom, u klupskim prostorijama prije sastanka skipera te preciznih uputu za jedrenje, organizirali su "feštu za sva osjetila".

Uz izložbu fotografija "‘Hrvatska tamo gdje jedra pričaju priče" splitske Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, organizirano je i degustiranje "brodske spize".

Preciznije "Morski marendin", natjecanje u pripremi brodske spize, gdje su kuharske posade odmjerile snage u prezentaciji kulinarskih umijeća.

S jednim uvjetom – jelo treba biti za na – žlicu!

A kako je puno toga bilo "lipo i slasno" na kraju imamo dva pobjednika – ragbijaše splitskog kluba Nada i košarkaškog veterana Željka Jerkova. Dok je treća pozicija u ovom "okršaju brodskih kuhača" pripala jedriličaru Leu Kuretu.

Teško je naime bilo stručnom žiriju odlučiti koje je jelo bolje, kompaktnije, ukusnije, brodskije, morskije, pa su prvo mjesto podijelili - ragbijaški bronzinić od 5 vrsta grahorica i pancetom, te košarkaška gregada od raže.

Tako je najteži dio – kušanje i ocjenjivanje – pripao žiriju kojim je predsjedavala Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u sastavu: Jovica Paliković, Želimir Dundić Dundo, dr. Nenad Ilić i Željko Ferić.

- Oduševljena sam prezentacijom i kvalitetom fenomenalne spize koju možete napraviti samo na brodu stoga me osobito veseli da ćemo prvoplasirana jela uvrstit u projekt "Dalmatinska marenda" koji će TZ Split predstavit idući vikend – najavila je Vladović, prva dama županijskog turizam, uoči uručivanja nagrade najboljima koje su osigurali Vina Matošević, Klaster ZORA, Solana Pag i Microgreens.hr.

Uz degustaciju jela, održane su i dvije promocije knjiga o jedrenju iskusnog dvojca morskih vukova, članova JK Labuda - Sania Delića koji je predstavio svoju "Eldoru" te Lea Lemešića i njegovo djelo "Sharedreams-Jedrima oko svijeta".

28. travanj 2024 16:37