StoryEditorOCM

viška regataOkršaj ‘idra i vitra‘ ispred Visa: Scorpio i Code X odnijeli pobjedu, pogledajte fotogaleriju

Piše Sandra Barčot
14. listopada 2023. - 15:38

Po jugu od nekih pet čvorova odjedrena je regata unutar luke Vis, a sve u sklopu 79. izdanja Viške regate krstaša, manifestacije koja okuplja 170 posada u trajanju od tri dana.

Jer već tradicionalno organizatori ove "muške" regate, splitski Jedriličarski klub Labud, prvu etapu, i to navigaciju od Splita pa do Visa, "odrade" u petak, dok je subota rezervirana za regatavanje unutar viške luke, a nedjelja je po oraru povratak flote put Splita.

Pa svi, koji ne sudjeluju u subotnjem okršaju "idra i vitra", s posebnim guštom prate i to s kopna, kao prirodne jedinstvene pozornice što se događa na regatnom polju. Polju u trapez obliku budući se starta ispred viškog groblja, krene prema hotelu Tamaris na rivi, pa prema Kutu, i zatim put lokacije poznate kao Češka vila pa onda opet, nazad put groblja i svjetionika. Tako dva kruga i onda ukupno dva plova koja su iznjedrila dva pobjednika po skupinama.

Jedrilo je deset posada razvrstanih u dvije grupe, te je u prvoj slavio tim JK Marina Kaštela, "Scorpio" sa kormilarom Filipom Babićem.

U drugoj grupi primat je pripao ekipi sa sjevernoj Jadrana, iz kluba "Nerevin", Čavle i kormilaru Darku Hajdinjaku za "timunom" broda "Code X".

Koji su kao pobjednici zaslužili i prigodne nagrade domaćina na Visu, budući u organizaciji ove regate kojoj većina posada i zatvara godišnju sezonu jedrenja, "labudašima" pripomažu i Višani, od Grada Visa, Turističke zajednice Visa, tvrtke Gradina, učenika i profesora domicilne Srednje škole Antuna Matijašević Karamaneo, a ove godine i goste iz Kaštela.

Svi oni su u petak dočekali umorne jedriličare, nakon iscrpljujućeg jedrenja po jesenskom no po jačini ljetnom suncu, sa malo čvorova u jedrima, pa im je itekako godio topli obrok. Od Višana koji su spremili svoj nadaleko poznati fažol na brujet, te kolača djelo učeničkih ruku, uz novitadu a to je sipa i bob, koje su spremili Kaštelani. U sklopu "Morskih puta Crljenka", kaštelanski vinari su s regatijerima došli i na Vis, prezentirati svoje vrhunsko vino, predak kalifornijskog Zinfandela, ali i rođak plavca malog, dobričića, stridibraga,... otočkih sorti koje sada imaju "bratimljenje" sa kopnenim.

image

Dodjela nagrada 79. Viška regata - regata unutar luke Vis

JK Labud

Pa uz tradicionalno jelo sipa i bob, koje je spremio prvak svijeta u kuhanju tog jela Željko Buotić Leše, jedriličari su nazdravili i Crljenkom, sve u "režiji" Klastera Zora, koji se pobrinuo i za nagrade pobjednicima. Buteljama vina naravno...

Koje sada čeka i povratak put Splita po starom rasporedu – nedjelja jutro start ispod Hosta točno u 9 sati!

- Najava je juga, pa nećemo biti prisiljeni kratiti zadanu rutu od 29 nautičkih milja, kao što smo morali zbog bezvjetrice pri dolasku iz Splita. Sada ćemo samo guštati u jedrenju, bez straha da neće biti vjetra – najavljuje Marko Mišura, predsjednik Regatnog odbora, zadužen da sve "štima" na moru, dok nam prvi čovjek regate, direktor Viške kap. Ante Toni Mlikota kaže:

- Prvi brod koji će proći ciljnu liniju podno splitskog Sustipana već uobičajeno dočekat ćemo na ACI-jevom mulu i uručiti mu pokal za najbrži brod regate u jedrenom vremenu. A svi ostali, prvoplasirani po skupinama, jer jedrimo i u OPEN i ORC razvrstanju, dobit će svoje nagrade na svečanom proglašenju pobjednika u 20 sati na našem klupskom platou u Uvali baluni. Nakon dodjele nagrada i poklona, slijedi i zabava uz rock-grupu Little sister.

Poziv je upućen svima, a sada samo treba ispratiti flotu koja čeka nedjelju i jedrenje prema Splitu, "tjerani" najavljenim jugom.

image

Dodjela nagrada 79. Viške regate - regata luka Vis
Višani i Kaštelani dočekali su jedriličare sa porcijama tradicionalnih jela

JK Labud

REZULTATI REGATE UNUTAR VIŠKE LUKE

PRVA GRUPA: 1. Scorpio (kormilar Filip Babić, klub JK Marina Kaštela), 2. Stravaganza (Niko Kmetović, JK Orsan-Dubrovnik), 3. Outsider (Vedran Kosović, Orsan).

DRUGA GRUPA: 1. Codde X (Darko Hajdinjak, Neverin-Čavle), 2. T8Sc (Robert Skomeršić, Plav-Krk), 3. Južni vjetar (Jadran Gamulin, Orsan).

image

Dodjela nagrada 79. Viške regate - regata luka Vis - dvoboji na trapez polju

JK Labud
image

Dodjela nagrada 79. Viške regate - regata luka Vis jedrilo se po jugu od 5 čvorova

JK Labud
image

Dodjela nagrada 79. Viške regate - regata luka Vis
viška kartolina

JK Labud
image

Dodjela nagrada 79. Viške regate - regata luka Vis
sve se budno prati s kopna

JK Labud
image

Jedrena su dva plova

JK Labud
image

Deset posada jedrilo je regatu

JK Labud
image
JK Labud
28. travanj 2024 01:11