StoryEditorOCM

Zlarinska regataI s malo vitra dobro se plovilo Latinskin idrun na kureja: regatavalo je 20 tradicijskih brodova, a ‘Sirotica‘ opet potvrdila da je najbolja

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
31. srpnja 2023. - 11:14

Na Zlarinu je održana regata brodova na latinsko idro, imenom Latinskin idrun na kureja, iliti latinskim jedrom na koralje. Po lijepu i vrućem ljetnom vremenu uz najviše 7-8 čvorova vjetra iz zapada- jugozapada, dvadesetak tradicijskih brodova, a među njima nažalost ove godine tek jedan zlarinski, startalo je ispred rive i razišlo se regatnim poljem.

Premda nije bilo baš „nešto“ vjetra, gotovo svi brodovi završili su utrku a prvi brod regate bila je, inače stara favoritkinja, Sirotica, s Damirom Ćorkalom na timunu.

Drugi je brod registarske oznake TI 183698 kojim je timunio Emilio Lapov Padovan a treća je bila Zadrugarka kojom je upravljao Ante Bašić.

Od dvadesetak brodova na startu barem polovica bila je s otoka Murtera koji, očito je, ne posustaje u svojoj misiji da predvodi tradiciju održavanja regata na latinsko idro i cijelog tog pokreta očuvanja vrijednog i značajnog dijela maritimne baštine.

Sudeći prema kalendaru održavanja, nakon jezerske Lantine i zlarinske Latinskin idrun na kureja, slijede regate na Krapnju, Krapanjsko idro 6.8., zatim u Prvić Šepurini Burtiž,13.8., u Betini Regata za dušu i tilo 20.8., Tisnu, Idrun po kurentu 27.8. i- kao i uvijek završno i regata, odnosno uz blagdan sv. Mihovila Dani latinskog idra, u samom Murteru, 1. listopada.

 

28. travanj 2024 05:58