StoryEditorOCM

‘Sušac 100x2‘Fatamorgana II prva u cilju! Arapov i Mrduljaš slavili nakon 14 sati iscrpljućeg jedrenja

Piše Sandra Barčot
8. lipnja 2024. - 18:28

Punih 14 sati iscrpljujućeg jedrenja trebalo je posadi jedrilice "Fatamorgana 2” Mati Arapovu i Elku Mrduljašu, legendarnom Crnom,  iz splitskog Jedriličarskog kluba Mornar, da projedre ciljnu liniju kao prvi u 29. izdanju navigacijske regate "Sušac 100x2".

Ovo je jedreno, najbrže vrijeme nadmetanja koje je okupilo impresivni broj posada, preciznije „dvojaca”, njih 46 koji su u petak točno u podne startali ispred splitske gradske luke i zajedrili prema pučinskom otoku Sušcu na izazovnu utrku i sa vremenskim uvjetima i sa konkurencijom.

Te je na startu sve bilo obećavajuće, dosta maestrala koji je jačao ulaskom flote u Splitska vrata, a na izlasku bio i u pojačanju. Sve je teklo "glatko” i jedrenje do i oko Sušca, pa nazad, do opet onih „paklenih, vražjih” vrata, ulaska u Brački kanal.

Vodeći brodovi našli su se tada u kolopletu svega – i kurenta, i vjetra, bacalo ih je pred šoltanskom Livkom na sve strane, pa su neki imali okrenutu provu i nazad od cilja, prema Visu.

A u tom nadmudrivanju sa nestabilnim vremenskim uvjetima, koje je trajalo od 23.30 sati u petak do 2 sata ujutro u subotu, vodio se i okršaj dvije posade koje su i lani bile na prvim pozicijama: „Fatamorgana 2” duo Arapov-Mrduljaš i „Dubrovnik” Denis Vukas-Ivo Kvestić kluba "Orsan” iz Dubrovnika!

No ove godine su se okrenule karte, pa Dubrovčani nisu uspjeli, kao lani, prestići „mornarevce” kojima se tako piše najbrže jedreno vrijeme od 14 sati i 57 sekundi.

„Dubrovnik” je u cilj ušao kao drugi sa vremenom jedrenja od 14 sati, 12 minuta i 39 sekundi, dok je treći bio brod „Paula” dvojca Kolja Dumanić-Lajmana Jurčev iz zagrebačkog kluba „Sveti Nikola” sa realnim vremenom od 16 sati 21 minuta i 51 sekunda.

Četvrta pozicija, odnosno prolazak kroz cilj se piše još jednoj "orsanovoj” posadi na brodu „Outsider” Eugenu Miljanu i Igoru Šimunoviću sa ciljnim vremenom od 16:39,37 sati jedrenja.

Peta preko ciljne linije projedrila je posada "Mataran 32" s vremenom 18:11,41 sati u sastavu Tonči Stipanović-Marko Matić, iz kluba domaćina regate.

Dok je šesta pak posada "Mr. J” jedriličara Damira Desabote i Igora Holjara iz šibenskog "Vala” koji su jedrili 18:19,58 sati.

Ostatak flote je u međuvremenu” zadio” u bonaci, pa je većina ovih dvojaca, „morskih vukova” na kraju jedrila više od 24 sata u – komadu.

Inače usporedbe radi, iako je ova regata, zahvaljujući maestralu čak i bila i "brza” regata, rekord nije pao – i daje ga drže Darko Prižmić i Igor Piacun u vremenu od 13 sati i 27 minuta jedrenja.

A proglašenje ovogodišnje 29. regate Sušac 100x2 zakazano je za večeras, subota, s početkom u 20 sati, u klupskim prostorijama organizatora JK "Mornara”, kada će biti uručene nagrade i pobjednicima po realnom te korigiranom vremenu.

23. lipanj 2024 23:44