StoryEditorOCM

SUŠAC 100x2‘Dubrovniku‘ još jedna pobjeda: donosimo kompletne rezultate čuvene regate dvojaca

Piše Sandra Barčot
10. lipnja 2024. - 09:03

- Eto nas i dogodine na Sušcu, još je jubilarna regata 30. po redu, ne možemo je zaobići. Mi od gušta skupljamo pobjede i pokala, a koja je ovo po redu, treba pitati Denisa (op.a. Vukasa) no sada vam on spava, uplovili smo u Dubrovnik iz Splita, ima pola sata. Malo smo i umorni nakon ovog pustog jedrenja – kroz osmijeh nam govori Ivo Kvestić kojeg smo u nedjeljno rano popodne prekinuli u pripremi za zasluženi odmor.

On je član, drugi dio dua uz Denisa Vukasa čije se ime nanovo piše kao pobjedničko navigacijske regate krstaša „Sušac 100x2”, odnosno jedrenje dvoje članova posade iz Splita do pučinskog otoka Sušca pa se tu na kraju „skupi” i više od 100 milja.

A dvojac iskusnih „morskih vukova” iz dubrovačkog kluba „Orsan” ove godine je kao drugi projedrio ciljnu liniju podno splitskog Sustipana, no na kraju imaju epitet najboljih u korigiranom vremenu među flotom od 46 krstaša.

image

Denis Vukas i ivo Kvestić, pobjednici 29. izdanja "Sušac 100x2"

- Uvijek se nekako nadmudrujemo sa Matom Arapovim i Elkom Mrduljašem i njihovom „Fatamorganom 2”, pa smo lani mi bili brži u jedrenom vremenu, te ukupni pobjednici a oni ove godine najbrži u jedrenom. No mi smo ukupni pobjednici regate – zadovoljan je i uspjehom ali i cijelim događajem u organizaciji splitskog kluba JK „Mornar” Kvestić, pa dodaje:

- Mi vam odjedrimo dva Sušca, jer od Dubrovnika do Splita je 105 milja, a Sušac oko 100. Srećom ovog puta nam je brod bio u Splitu, nakon jedrenja na Komiškoj regati u organizaciji JK „Labuda”, pa smo jedrili samo do Sušca, sa startom točno u podne u petak, ušli u cilj u subotu u dva sata ujutro odnosno nakon 14 sati, 12 minuta i 39 sekundi jedrenja, dok su Mate i Elko bili brži od nas nekih 12 minuta. Uvijek je napeto kada njih imate kao protivnike na regatnom polju, nema opuštanja, non-stop si u akciji. Puhali smo jedni drugima za vratom! No po korigiranom vremenu mi smo najbolji i u OPEN i THC premjeru. Nakon proglašenja pobjednika u subotu navečer, odmah smo zajedrili put Dubrovnika, jer je prognoza bilo jugo koje smo htjeli „prestići”.

Doznajemo još od Kvestića kako ih sada čeka nastup i na Cavtatskoj regati krstaša, a onda brušenje za svima omiljeno jedrenja na Južnodalmatinskoj regati.

- Sada smo u dogovorima koja će ruta biti ove godine, opet od Orebića do Mljeta pa Dubrovnika ili možda od Korčule put Dubrovnika. Vidjet ćemo – najavljuje još jednu svima zanimljivu manifestaciju od „vitra, mora i idra” Kvestić, uz ono obećanje kako dolaze i na 30-ti jubilarni Sušac 2025. godine!

Rekli bi kako su krenuli – po još jednu nagradu u nizu!

A što se samih nagrada tiče, organizator izazovne regate oko Sušca, splitski „Mornar” s ponosom ističu kako su im nagrade osigurali brojni sponzori, dok su im plakete, pokale za prva tri mjesta po premjeru "Sušac OPEN", "THC" kao i nagradu za najbrži brod po realnom vremenu, izradili štićenici splitskog Centar za djecu s posebnim potrebama "Juraj Bonači".

Ukupni pobjednici regate su znači Denis Vukas i Ivo Kvestić na brodu „Dubrovnik”, JK „Orsan”, a najbrži brod po jedrenom vremenu je „Fatamorgana 2” s posadom Mate Arapov i Elko Mrduljaš iz „Mornara”.

image

Krstaš "Fatamorgana 2"

REZULTATI – OPEN:

1. Dubrovnik (JK Orsan, Denis Vukas-Ivo Kvestić)

2. Fatamorgana2 (Mornar, Mate Arapov-Elko Mrduljaš)

3. Universitas Nova (Split, Ivan Kljaković Gašpić-Marin Golem)

4. Jena Q (Labud, Anita Martinović-Goran Martinović)

5. Mataran 32 (Mornar, Tonči Stipanović-Marko Matić)

6. MR. J (Val, Damir Desabota-Ivan Holjar)

7. Yunnac (Mornar, Lovre Perhat-Marko De Micheli Vitturi)

8. Panjić (Briva, Duje Fržop-Šime Markić)

9. Paula (Sveti Nikola, Kolja Dumanić-Lamjana Jurčec)

10. Outsider (Orsan, Eugen Miljan-Igor Šimunović).

THC premjer:

1. Dubrovnik (Orsan, Denis Vukas-Ivo Kvestić)

2. Yunnac (Mornar, Lovre Perhat-Marko De Micheli Vitturi)

3. Mataran 32 (Mornar, Tonči Stipanović-Marko Matić)

4. Jena Q (Labud, Goran Martinović-Anita Martinović)

5. Universitas Nova (Split, Ivan Kljaković Gašpić-Marin Golem)

6. Adio Pameti (Split, Ivo Hajduk-Aldo Barčot)

7. Fugu (Labud, Damir Kraljević-Ernest Stipanović)

8. Kallista (Split, Tonko Puljiz-Vedrana Polić)

9. Makakada (Split, Davor Bumbak-Teo Flis)

10. Diablo (Spinut, Darko Orlandini-Siniša Bizjak).

I za kraj par kurioziteta vezanih za ovogodišnju 29. izdanje „Sušca 100x2”!

Jedrila su dva naraštaja Stipanovića – otac Ernest i tri sina: Nikša, Tonči naš proslavljeni olimpijac te Toma.

Bilo je i mješovitih posada, odnosno bračnih parova, ali rijetku kombinaciju u svijetu „double handed” jedrenja – mama i sin na brodu. Posada „Kalliste” u sastavu mamu Vedrana Polić i sin Tonko Puljiz, koji nasljeđuje svog lani, rano preminulog oca Tonća Puljiza za kormilom jedrilice.

image

Proglašenje pobjednika u JK Mornara

21. lipanj 2024 12:52