stdClass Object ( [id] => 1189469 [title] => Škola podvodnog ribolova (1. dio): boj ne bije skupo oružje, već učenje i skupljanje iskustva [alias] => skola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada prosječnog zaljubljenika u podvodni ribolov upitate o korijenima toga sporta, veliki broj će vam kao iz topa vezati početke uz Italiju i Francusku, što i nije tako daleko od istine.

Međutim, začetak podvodnog ribolova seže nekoliko stoljeća unatrag u bistro more Polinezije, gdje se lokalno stanovništvo bavilo izlovom školjaka bisernica u potrazi za biserima. Korištena oprema opisana u povijesnim zapisima, a koju još i danas možemo naći u uporabi na izoliranim područjima, iznimno je primitivna.

Govorimo o naočalama izrađenim od kore kokosova oraha i umetnutog malog komada stakla zalijepljenih sirovim kaučukom, a o uporabi peraja i disalice nema tragova.

Prva laštikača

Lovna tehnika bila je vrlo jednostavna: bambusovo ili slično koplje s primitivnim harpunom na vrhu pomoću kojeg bi se neoprezna riba jednostavno nabola i na taj način osigurala prehrana obitelji. Tijekom vremena podvodni lovci počeli su upotrebljavati i elastične trake izrađene od sirovog kaučuka i time su postali efikasniji u ribolovu. Lovac bi zakačio elastične trake na bazu koplja, provukao ih oko zapešća i rastegnuo dužinom koplja prema harpunu držeći koplje u šaci. Naglim otpuštanjem koplja, ono bi velikom brzinom probolo lovinu, koja je inače u pravilu bježala, a time se drastično povećala učinkovitost lovca.

---

image

Prve ribe kopljima su nabadali lovci na bisere u Polineziji

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Polinezija je kolijevka podvodnog ribolova

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Koplje i harpun znali su biti efikasni

Arhiva/Otvoreno more
---

Ovaj sistem možemo slobodno smatrati prethodnicom danas sveprisutnih laštikača. S obzirom da su područja Polinezije najvećim dijelom bila pod kolonijalnom upravom Francuske, novi način ribolova postupno se počeo primjenjivati i širiti na području Mediterana početkom dvadesetog stoljeća, u prvom redu na Azurnoj obali, a zatim i na područje susjedne talijanske pokrajine Ligurije.

---

image

Ovako su karijeru započeli mnogi podvodni lovci

Tom Dubravec/Cropix
---

Prekretnica u industriji uopće, posebice u ronilačkom segmentu, bio je pronalazak procesa proizvodnje gume iz kaučukovca. U tome su najveću ulogu odigrali tvornica gumenih proizvoda Pirelli i grad Genova, tada jedna od glavnih uvoznih luka kaučuka, osnovne sirovine za dobivanje gume i njenih derivata.

Uz snažnu lučku aktivnost, Genova je imala i ogromnu industriju za preradu sirovina koje su stizale iz cijeloga svijeta. Kada se spoje svi uvjeti, bogomdana luka, snažna i inventivna industrija uz tisućljetnu povezanost s morem, nastajanje i razvoj tvrtki specijaliziranih za proizvodnju i razvoj ronilačke opreme, poput Maresa, Cressija i Technisuba, normalan su slijed događaja.

To potvrđuje i činjenica da dotične tvrtke i danas predstavljaju vrh svjetske ronilačke industrije. Za razvoj svjetskog ronjenja i ronilačke opreme, svijet također dosta duguje hrvatskom inovatoru i entuzijastu Josipu Meduru, jednom od osnivača krovne svjetske ronilačke asocijacije CMAS. Nažalost, Medur je bio i ostao puno poznatiji izvan naših granica nego kod kuće, ali to je klasična hrvatska priča, valjda nije imao dostatne moralno-političke kvalitete!?

Dok su talijanske tvrtke usporedno razvijale opremu za podvodni ribolov i autonomno ronjenje, francuski proizvođači su se u startu profilirali, pa tako Beuchat već 1934. počinje s proizvodnjom ribolovne opreme, dok se La Spirotehnique (današnji AQL) specijalizira u sektoru opreme za autonomno ronjenje pod vodstvom slavnog Cousteaua.

Dominacija Francuza

Upravo zbog stečenoga znanja iz svojih prekomorskih kolonija, francuski lovci dominirali su podvodnim ribolovom sve do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, uz povremene izlete talijanskih i španjolskih lovaca. No, općenito su francuski lovci u pogledu lovačkih tehnika bili apsolutno superiorni.

Koliku su važnost Francuzi pridavali ovom sportu, govori i činjenica da su više od trideset godina tehniku lova na čeku čuvali kao najstrožu vojnu tajnu. Ovom tehnikom su se služili čak i prije Drugog svjetskog rata nabijajući komplekse konkurentima. Lovili su trofejne primjerke gofova i zubataca dok su ostali mogli samo moliti Boga da se isti zabiju ispod kamena.

---

image

Autor teksta s laštikačama koje su zlatni standard

Božidar Vukičević/Cropix
---

Talijanima je trebalo više od tri desetljeća da provale tajnu čeke, ali tada su trebali riješiti problem proizvodnje adekvatnih pušaka koje bi bile dovoljno moćne za takvu tehniku i veličinu ribe. Francuzi su opet bili u prednosti jer su već imali razrađene modele laštikača, vrlo jednostavnih, ali i vrlo efikasnih pušaka namijenjenih lovu na čeku. Talijani su, pak, još uvijek ratovali s dugim i ne baš efikasnim puškama na oprugu uz poneke modele pušaka na komprimirani zrak koje su još bile u povojima.

Ozbiljna konkurencija laštikačama stiže početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada Mares predstavlja novu liniju zračnih pušaka pod nazivom Sten, koja i danas, uz minimalne izmjene, suvereno vlada tržištem zračnih podvodnih pušaka.

Iz današnje perspektive vrlo je zanimljivo promatrati smjernice razvoja pojedinih tvrtki i njihovih najpoznatijih proizvoda, a koje su se zadržale do današnjih dana.

Tako Mares i dalje ima najkvalitetnije zračne puške, Cressiju se još uvijek nitko nije približio u segmentu termoplastičnih peraja, dok je Technisub, danas u sklopu koncerna AQL, i dalje lider u proizvodnji maski, peraja i disalica.

Grassijev iskorak

Dominacija zračnih pušaka ipak nije dugo potrajala jer se na tržištu početkom osamdesetih pojavljuje nova zvijezda, talijanski inovator Valerio Grassi sa svojim Omerom, te ponovno vraća laštikače na pobjedničko postolje.

Upotrebljavajući nove materijale, posebno kompozitne segmente uz avangardni dizajn, Grassi je svijetu ponudio iznimno jake, pokretljive i praktički bešumne puške s ogromnom razlikom u efikasnosti spram zračnih pušaka. Omerovi modeli T16, pogotovo T20, Black Master, Master 16 i Excalibur, potpuno su izmijenili pogled na projektiranje i dizajniranje laštikača, osiguravajući im još uvijek golemu prednost na tržištu u odnosu na modele zračnih pušaka.

Suvremeni podvodni ribolov razlikuje se u mnogo čemu od onoga otprije 20-30 godina, a da o počecima i ne govorimo. Razloga za to ima nebrojeno, no ako bismo pokušali pojednostaviti – ribe ima manje, a lovaca sve više.

Lovačka tehnika napreduje, oprema se svakim danom unaprjeđuje, a i ribolovni napor općenito sve više raste. Uporaba svih mogućih ribolovnih alata nije proporcionalna stanju riblje populacije te se nameće jednostavan zaključak da u ovoj situaciji nema nevinih. Možemo samo govoriti o više ili manje selektivnim ribolovnim alatima.

Ipak, sreća u nesreći je da riba nije glupa beštija. Brzo uči i genetski prenosi informaciju o potencijalnim opasnostima, pa tako svaka nova ribolovna tehnika ima uspjeha u početku, ali ubrzo ipak sve dolazi u određeni prosjek.

Ponašanje ribe apsolutno ide ukorak s usavršavanjem ribolovnih tehnika, pa je danas određene riblje vrste gotovo nemoguće uloviti tehnikom kojom se lovila prije dvadesetak godina. Uzevši u obzir sve parametre, podvodni ribolov ipak je najselektivnija ribolovna tehnika, i to zbog nekoliko osnovnih razloga.

---

image

Podmorje je drugi svijet u kojem su ribe u prednosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Limiti lovca

Ribolovac je u startu ograničen vlastitim psihofizičkim predispozicijama, roni bez ikakvih tehničkih pomagala za produžetak boravka pod morem, već isključivo uporabom zraka iz pluća, pogonjen snagom vlastitih nogu, također bez tehničkih pomagala.

Kada govorimo o ribolovnoj tehnici, ona ovisi jedino o lovcu, njegovu znanju, upornosti i iskustvu, dok je po pitanju ribolovne etike upravo ribolovac taj koji odlučuje u što puca. Ukratko, podvodna puška je upravo zbog toga najselektivniji ribolovni alat, jer iza nje stoji lovac sa svojom savješću, koji izravno odlučuje da ne želi pucati u nedoraslu ribu ili onu u lovostaju!

Osim zakonske odredbe koja podvodni lov ograničava od izlaska do zalaska sunca, podvodni ribolovac je i fiziološki limitiran. Boravak u moru i sam lov variraju od dva-tri sata za početnike, pa do osam-devet sati za vrhunski utrenirane lovce.

Vremenski uvjeti, morske struje i vidljivost samo su manji dio faktora koji utječu na podvodni lov, što ovu lovnu disciplinu razlikuje od udice na odmetu ili na parangalu, koja može loviti po bilo kojem vremenu. Također, podvodni ribolov je sport tzv. dugog trajanja jer u njemu mogu uživati mladi lovci s navršenih 16 godina, ali i oni vremešni zaljubljenici koji su ušli i u osmo desetljeće života.

---

image

Treba početi na manjim dubinama i od lakših meta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pozitivni kodeks

Zasigurno najvrjedniji aspekt podvodnog ribolova leži u činjenici aktivnog upoznavanja podmorja i života u njemu te razvijanja pozitivnog lovačkog kodeksa. Svaki lovac tijekom svoga lovačkog staža s vremenom mijenja mišljenje o lovini, nastojeći uloviti ne što veći trofej što se tiče težine, nego i iz kuta složenosti ribolovne tehnike koju mora uporabiti kako bi nadmudrio određenu riblju vrstu.

Osobno sam ulovio doista veliki broj kapitalnih primjeraka različitih ribljih vrsta, međutim najjače emocije izazivaju pojedini primjerci koji nisu bili najteži u smislu kilograma, nego situacija, gdje sam morao dati 110 posto sebe u fizičkom smislu, ali i upotrijebiti kompletno znanje i iskustvo kako bi ih nadmudrio.

Zasigurno je ljepše fotografirati se s kirnjom od 20 i više kilograma nego s onom od 10 kg. Na, ako ste za ovu manju morali jako duboko zaroniti, prevariti je nakon nekoliko mjeseci bezuspješnih pokušaja s novom, samo vama znanom fintom, vjerujte da je ona puno vrjednija od dvostruko teže sestre.

Sve to podvodni ribolov čini iznimnom disciplinom gdje se lovac u prvom redu natječe sam sa sobom, sa svojim strahovima, te istražuje vlastite granice. Nažalost, neki ne uspiju spoznati vlastite psihofizičke limite i kao u svakom ekstremnom sportu, a podvodni ribolov u tome zauzima visoko mjesto, neznanje i nepažnju plaćaju najvišom cijenom – životom.

---

image

U početku ne treba roniti dublje od deset metara

Božidar Vukičević/Cropix
---

S namjerom da vam olakšamo prve lovačke zaveslaje, otkrijemo lovačke tajne i ukažemo na potencijalne pogreške, opisat ćemo pravilno odabiranje potrebne opreme, upoznati vas s ribljim vrstama koje se najčešće love, tehnikama lova, te posebice skrenuti pozornost na sigurne i ispravne tehnike ronjenja.

Izbor opreme

Uspješno bavljenje sportom, osobito podvodnim ribolovom, kompleksan je spoj znanja, psihofizičke kondicije i tehničke opremljenosti, gdje je pravilan izbor opreme u samom početku od iznimne važnosti.

U svom dosadašnjem ribolovnom stažu susretao sam mnogo razočaranih nesuđenih lovaca koji su odustali od podvodnog ribolova, što zbog vlastita neznanja, nekada i tvrde glave, ali i zbog bezobzirnog uvaljivanja neodgovarajuće opreme od strane trgovaca koji s ovom disciplinom nemaju većih dodirnih točaka. Rezultat takvog pristupa je potpuno razočarani čovjek koji se usput osjeća kao ovca poslije šišanja!

Kod kupnje svoje prve opreme, lovac mora u prvom redu biti svjestan svoga znanja, ili, bolje rečeno, neznanja, što uvelike određuje vrstu i kvalitativni rang opreme pri kupnji. Ni jedna puška od 10 i više tisuća kuna, skupo glatko odijelo i vrhunske karbonske peraje nisu jamstvo uspješnoga lova. Normalno, to ne znači da su početnici osuđeni na kupnju jeftine opreme sumnjive kvalitete. Dapače, poželjno je u startu imati što kvalitetniju opremu, ali prilagođenu znanju i sposobnostima lovca.

Osnovna oprema, ili, kako je veliki proizvođači zovu, ABC oprema, podrazumijeva masku, disalicu i peraje. Maska s punim pravom nosi u toj nomenklaturi A poziciju, jer bez konstantno dobrog i kvalitetnog prozora u podvodni svijet vaš lovački staž završit će prije nego je i počeo.

Današnji modeli maski plod su sada već stogodišnjeg promišljanja, dizajniranja i testiranja bazičnih modela, pa tako danas imamo maske namijenjene isključivo podvodnom ribolovu, freedivingu i autonomnom ronjenju. Mi ćemo se pozabaviti modelima za podvodni ribolov, a koji se od modela namijenjenih za autonomno ronjenje razlikuju veličinom, unutrašnjim volumenom, vidnim poljem i bojom silikonske obrazine.

Crna obrazina

Lovačka maska u prvom redu mora imati maksimalno vidno polje uz što manji unutrašnji volumen, kako bi lako izjednačavali pritisak i trošili pri tome što manje zraka. Iako danas na tržištu egzistira sva sila proizvođača, broj vrhunskih maski za podvodni ribolov i dalje možemo smjestiti na prste jedne ruke a da zadovoljavaju sve potrebne parametre.

Lovačku masku karakterizira crna silikonska obrazina, jer ako se radi o prozirnom silikonu koji srećemo kod modela namijenjenih autonomnim roniocima, imamo problem s prolaskom sunčevih zraka kroz transparentnu obrazinu i njihovom refleksijom na unutrašnjoj strani stakla.

Ova pojava negativno djeluje na lovca i ometa mu koncentraciju na praćenje situacije pod morem, pogotovo kada mora biti usredotočen na praćenje ribe, a nekada zna izazvati i vrtoglavicu. Maske s transparentnom silikonskom obrazinom koriste se najviše u sjevernim područjima gdje je manje sunčeve svjetlosti, ili pri ronjenju u jezerima kako bi se roniocima pružio što bolji dojam svjetlosti.

Kod odabira maske najvažnije je besprijekorno prianjanje na lice. Utvrđujemo ga na način da masku prislonimo na lice i isišemo zrak iz nje kroz nos istodobno zadržavajući dah. Ako maska stoji kao zalijepljena na licu bez pomoći remena, našli ste sebi idealnu masku. Teorija što skuplje, to kvalitetnije u slučaju odabira maske ne drži vodu, jer je vaš oblik lica glavni sudac, ne novčanik!

Disalica je nezaobilazni dio opreme u podvodnom ribolovu, a njezina priča istovjetna je kao i kod izbora maske. U prvom redu disalica mora biti što jednostavnija, bez suvišnih ventila za izbacivanje mora iz nje. Svakako treba izbjegavati modele s rebrastim fleksibilnim cijevima u čijim se utorima konstantno zadržava određena količina mora, ma koliko vi puhali.

U pravilu mora biti jednostavna cijev, dovoljnog promjera da lovcu osigura normalno disanje, a istodobno lovac mora u jednom izdahu izbaciti svu tekućine iz nje. Pažnju treba obratiti na usnik izrađen od hipoalergijskog silikona ili gume sa zaobljenim rubovima kako bi se spriječila iritacija sluznice usne šupljine nakon dugotrajnog boravka u moru.

Peraje i odijela

Modele peraja za početnike možemo podijeliti na kompaktne modele (izrađene iz jednog komada) i one kojima se stope i pale mogu mijenjati. Kompaktni modeli poželjniji su u slučajevima kada se radi o mladim lovcima čije stopalo još raste ili onima kojima dubina nije prioritet. Naprednije peraje s odvojivim stopama i palama zasigurno su bolji izbor. Omogućuju dublji i sigurniji uron i izron, brže plivanje, ali i zahtijevaju određeno znanje tehnike plivanja s perajama.

---

image

Suvremene peraje s izmjenjivim palama tjeraju lovca na pravilan zamah nogama

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovaj tip peraja mladoga lovca u samom startu tjera na ispravno plivanje gdje zamah mora ići iz kuka kako bi bio što efikasniji. U ovom slučaju bitno je naglasiti nužnost uporabe neoprenskih čarapa, ili barem pamučnih, kako bi spriječili neugodno žuljanje kože na gležnju.

Ronilačka odijela i njihov odabir posebna su tema, što zbog osobnog afiniteta lovca, ali i zbog cijene toga dijela opreme. Odabiru odijela moramo posvetiti posebnu pozornost jer o tome ovisi hoće li ribolov biti gušt ili teška robija!? Suvremena lovačka odijela lovcu pružaju maksimalnu udobnost zahvaljujući stalnom usavršavanju raznih tipova neoprena, superrastezljivih vanjskih lycra folija, ali i poboljšanjima u pogledu krojeva.

Početnici i oni neskloni pažljivom navlačenju u pravilu odabiru klasična bifoderato odijela, odnosno odijela koja imaju obostranu jersey foliju. Preporuka je koristiti odijela bez patent-zatvarača jer tim izborom eliminiramo moguću slabu točku, a takvo odijelo i bolje grije.

---

image

Odijelo treba vrlo pažljivo izabrati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tip odijela pod nazivom fudra – spaccato danas koristi sigurno 80 posto lovaca, a prednosti toga odijela su neosporne – bitno je udobnije od klasičnog bifoderato odijela, ima bolju termičku zaštitu i manje je olova potrebno koristiti u lovu. Jedini je, uvjetno rečeno, nedostatak, oblačenje odijela uz pomoć šampona jer je unutarnji sloj od sirovog neoprena. No, kada se naviknete, to je puno lakše i ugodnije od oblačenja klasičnih odijela.

Junačine u hulahopkama

Stariji lovci koji su svoje karijere odradili u bifoderato odijelima još uvijek nose ožiljke na unutrašnjim stranama koljena od pilanja neugodnih i grubih unutrašnjih folija, pa se tome pokušavalo doskočiti na svakakve načine, uključujući i ženske hulahopke.

One su tada bile jedini dostupni proizvod izrađen od lycre. Samo zamislite komentare lokalnoga stanovništva prije 35-40 godina u nekom zabačenom malom crnogorskom portu kada ujutro vide dvije junačine u hulahopkama!? Osobno proživio, ne ponovilo se!

Kao što je poznato, svako ronilačko odijelo ovisno o debljini ima pozitivan uzgon koji se regulira određenom težinom olova na pojasu. Optimalan odabir težine olova od velike je važnosti jer omogućava lakši uron. No, istodobno predstavlja i opasnost pri izronu ako smo pretjerali s kilažom.

---

image

Gornji dio spaccato odijela

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kraće puške

Kada govorimo o lovcima koji se tek počinju baviti podvodnim ribolovom i rone do desetak metara dubine, blagi pozitivan uzgon trebali bi osjetiti pri izronu već na pet do šest metara dubine, a to podrazumijeva uporabu šest do sedam kilograma olova na pojasu pri korištenju odijela od 5 mm.

Napredujući u dubinu, lovac mora smanjivati količinu olova na pojasu, pa pri zaronima dubljim od 20 metara ne bi trebalo koristiti više od 4 kg olova. Izbor puške za lovce koji to tek žele postati u principu nije problematičan jer se radi o jednostavnim puškama manjih dužina, između 55 i 75 cm.

---

image

Zračne puške najbolja su opcija za početnike

Božidar Vukičević/Cropix
---

U tu kategoriju spadaju kako zračne, tako i puške na laštik, poželjno sa strijelama na navoj kako bi se mogli montirati peterozubi, odnosno četverozubi kada govorimo o laštikačama. Pri kupnji zračne puške obratite pažnju na regulator snage koji je dobrodošao u lovu, jer njime regulirate snagu izbačaja strijele ovisno o veličini plijena, blizini ribe ili blizini kamena u koji bi mogle udariti osti i oštetiti se.

(NASTAVLJA SE)

---

image

Laštikače su nezamjenjive u čeki

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Za čeku se mora staviti više olova

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODABIR OPREME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ODABIR OPREME 2 0 17846 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-23 18:49:26 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-04 06:46:59 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-03 13:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728586.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728560.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728562.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728564.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728566.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728568.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728572.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728574.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728576.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728578.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728580.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728582.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728584.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13728588.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/23\/13730218.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Francuzi su vi\u0161e od trideset godina \u010duvali tajnu tehnike lova na \u010deku<\/p>","

Prve ribe kopljima su nabadali lovci na bisere u Polineziji<\/p>","

Polinezija je kolijevka podvodnog ribolova<\/p>","

Koplje i harpun znali su biti efikasni<\/p>","

Podmorje je drugi svijet u kojem su ribe u prednosti<\/p>","

Ovako su karijeru<\/em> <\/em>zapo\u010deli mnogi podvodni lovci<\/p>","

Treba po\u010deti na manjim dubinama i od lak\u0161ih meta<\/p>","

U po\u010detku ne treba roniti dublje od deset metara<\/p>","

Suvremene peraje s izmjenjivim palama tjeraju lovca na pravilan zamah nogama<\/p>","

Autor teksta s la\u0161tika\u010dama koje su zlatni standard<\/p>","

La\u0161tika\u010de su nezamjenjive u \u010deki<\/p>","

Odijelo treba vrlo pa\u017eljivo izabrati<\/p>","

Gornji dio spaccato <\/em>odijela<\/p>","

Zra\u010dne pu\u0161ke najbolja su opcija za po\u010detnike<\/p>","

Za \u010deku se mora staviti vi\u0161e olova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1152","hd_13728586_1920.jpg":"1920x1080","k_13728586_1280.jpg":"1280x1280","k_13728586_1024.jpg":"1024x1024","k_13728586_640.jpg":"640x640","k_13728586_480.jpg":"480x480","k_13728586_340.jpg":"340x340","k_13728586_220.jpg":"220x220","o_13728586_1280.jpg":"1280x768","o_13728586_1024.jpg":"1024x614","o_13728586_640.jpg":"640x384","o_13728586_480.jpg":"480x288","o_13728586_340.jpg":"340x204","o_13728586_220.jpg":"220x132","h_13728586_1280.jpg":"1280x854","h_13728586_1024.jpg":"1024x683","h_13728586_640.jpg":"640x427","h_13728586_480.jpg":"480x320","h_13728586_340.jpg":"340x227","h_13728586_220.jpg":"220x147","pp_13728586_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728586_1024.jpg":"805x1024","pp_13728586_640.jpg":"503x640","pp_13728586_480.jpg":"377x480","pp_13728586_340.jpg":"267x340","pp_13728586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"473x600","hd_13728560_1920.jpg":"1920x1080","k_13728560_1280.jpg":"1280x1280","k_13728560_1024.jpg":"1024x1024","k_13728560_640.jpg":"640x640","k_13728560_480.jpg":"480x480","k_13728560_340.jpg":"340x340","k_13728560_220.jpg":"220x220","o_13728560_1280.jpg":"1280x1623","o_13728560_1024.jpg":"1024x1298","o_13728560_640.jpg":"640x811","o_13728560_480.jpg":"480x608","o_13728560_340.jpg":"340x431","o_13728560_220.jpg":"220x279","h_13728560_1280.jpg":"1280x854","h_13728560_1024.jpg":"1024x683","h_13728560_640.jpg":"640x427","h_13728560_480.jpg":"480x320","h_13728560_340.jpg":"340x227","h_13728560_220.jpg":"220x147","pp_13728560_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728560_1024.jpg":"805x1024","pp_13728560_640.jpg":"503x640","pp_13728560_480.jpg":"377x480","pp_13728560_340.jpg":"267x340","pp_13728560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1351x973","hd_13728562_1920.jpg":"1920x1080","k_13728562_1280.jpg":"1280x1280","k_13728562_1024.jpg":"1024x1024","k_13728562_640.jpg":"640x640","k_13728562_480.jpg":"480x480","k_13728562_340.jpg":"340x340","k_13728562_220.jpg":"220x220","o_13728562_1280.jpg":"1280x921","o_13728562_1024.jpg":"1024x737","o_13728562_640.jpg":"640x460","o_13728562_480.jpg":"480x345","o_13728562_340.jpg":"340x244","o_13728562_220.jpg":"220x158","h_13728562_1280.jpg":"1280x854","h_13728562_1024.jpg":"1024x683","h_13728562_640.jpg":"640x427","h_13728562_480.jpg":"480x320","h_13728562_340.jpg":"340x227","h_13728562_220.jpg":"220x147","pp_13728562_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728562_1024.jpg":"805x1024","pp_13728562_640.jpg":"503x640","pp_13728562_480.jpg":"377x480","pp_13728562_340.jpg":"267x340","pp_13728562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"864x1143","hd_13728564_1920.jpg":"1920x1080","k_13728564_1280.jpg":"1280x1280","k_13728564_1024.jpg":"1024x1024","k_13728564_640.jpg":"640x640","k_13728564_480.jpg":"480x480","k_13728564_340.jpg":"340x340","k_13728564_220.jpg":"220x220","o_13728564_1280.jpg":"1280x1693","o_13728564_1024.jpg":"1024x1354","o_13728564_640.jpg":"640x846","o_13728564_480.jpg":"480x635","o_13728564_340.jpg":"340x449","o_13728564_220.jpg":"220x291","h_13728564_1280.jpg":"1280x854","h_13728564_1024.jpg":"1024x683","h_13728564_640.jpg":"640x427","h_13728564_480.jpg":"480x320","h_13728564_340.jpg":"340x227","h_13728564_220.jpg":"220x147","pp_13728564_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728564_1024.jpg":"805x1024","pp_13728564_640.jpg":"503x640","pp_13728564_480.jpg":"377x480","pp_13728564_340.jpg":"267x340","pp_13728564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13728566_1920.jpg":"1920x1080","k_13728566_1280.jpg":"1280x1280","k_13728566_1024.jpg":"1024x1024","k_13728566_640.jpg":"640x640","k_13728566_480.jpg":"480x480","k_13728566_340.jpg":"340x340","k_13728566_220.jpg":"220x220","o_13728566_1280.jpg":"1280x1920","o_13728566_1024.jpg":"1024x1536","o_13728566_640.jpg":"640x960","o_13728566_480.jpg":"480x720","o_13728566_340.jpg":"340x510","o_13728566_220.jpg":"220x330","h_13728566_1280.jpg":"1280x854","h_13728566_1024.jpg":"1024x683","h_13728566_640.jpg":"640x427","h_13728566_480.jpg":"480x320","h_13728566_340.jpg":"340x227","h_13728566_220.jpg":"220x147","pp_13728566_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728566_1024.jpg":"805x1024","pp_13728566_640.jpg":"503x640","pp_13728566_480.jpg":"377x480","pp_13728566_340.jpg":"267x340","pp_13728566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1426","hd_13728568_1920.jpg":"1920x1080","k_13728568_1280.jpg":"1280x1280","k_13728568_1024.jpg":"1024x1024","k_13728568_640.jpg":"640x640","k_13728568_480.jpg":"480x480","k_13728568_340.jpg":"340x340","k_13728568_220.jpg":"220x220","o_13728568_1280.jpg":"1280x950","o_13728568_1024.jpg":"1024x760","o_13728568_640.jpg":"640x475","o_13728568_480.jpg":"480x356","o_13728568_340.jpg":"340x252","o_13728568_220.jpg":"220x163","h_13728568_1280.jpg":"1280x854","h_13728568_1024.jpg":"1024x683","h_13728568_640.jpg":"640x427","h_13728568_480.jpg":"480x320","h_13728568_340.jpg":"340x227","h_13728568_220.jpg":"220x147","pp_13728568_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728568_1024.jpg":"805x1024","pp_13728568_640.jpg":"503x640","pp_13728568_480.jpg":"377x480","pp_13728568_340.jpg":"267x340","pp_13728568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1215","hd_13728572_1920.jpg":"1920x1080","k_13728572_1280.jpg":"1280x1280","k_13728572_1024.jpg":"1024x1024","k_13728572_640.jpg":"640x640","k_13728572_480.jpg":"480x480","k_13728572_340.jpg":"340x340","k_13728572_220.jpg":"220x220","o_13728572_1280.jpg":"1280x810","o_13728572_1024.jpg":"1024x648","o_13728572_640.jpg":"640x405","o_13728572_480.jpg":"480x303","o_13728572_340.jpg":"340x215","o_13728572_220.jpg":"220x139","h_13728572_1280.jpg":"1280x854","h_13728572_1024.jpg":"1024x683","h_13728572_640.jpg":"640x427","h_13728572_480.jpg":"480x320","h_13728572_340.jpg":"340x227","h_13728572_220.jpg":"220x147","pp_13728572_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728572_1024.jpg":"805x1024","pp_13728572_640.jpg":"503x640","pp_13728572_480.jpg":"377x480","pp_13728572_340.jpg":"267x340","pp_13728572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13728574_1920.jpg":"1920x1080","k_13728574_1280.jpg":"1280x1280","k_13728574_1024.jpg":"1024x1024","k_13728574_640.jpg":"640x640","k_13728574_480.jpg":"480x480","k_13728574_340.jpg":"340x340","k_13728574_220.jpg":"220x220","o_13728574_1280.jpg":"1280x1920","o_13728574_1024.jpg":"1024x1536","o_13728574_640.jpg":"640x960","o_13728574_480.jpg":"480x720","o_13728574_340.jpg":"340x510","o_13728574_220.jpg":"220x330","h_13728574_1280.jpg":"1280x854","h_13728574_1024.jpg":"1024x683","h_13728574_640.jpg":"640x427","h_13728574_480.jpg":"480x320","h_13728574_340.jpg":"340x227","h_13728574_220.jpg":"220x147","pp_13728574_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728574_1024.jpg":"805x1024","pp_13728574_640.jpg":"503x640","pp_13728574_480.jpg":"377x480","pp_13728574_340.jpg":"267x340","pp_13728574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2976","hd_13728576_1920.jpg":"1920x1080","k_13728576_1280.jpg":"1280x1280","k_13728576_1024.jpg":"1024x1024","k_13728576_640.jpg":"640x640","k_13728576_480.jpg":"480x480","k_13728576_340.jpg":"340x340","k_13728576_220.jpg":"220x220","o_13728576_1280.jpg":"1280x1984","o_13728576_1024.jpg":"1024x1587","o_13728576_640.jpg":"640x992","o_13728576_480.jpg":"480x744","o_13728576_340.jpg":"340x527","o_13728576_220.jpg":"220x341","h_13728576_1280.jpg":"1280x854","h_13728576_1024.jpg":"1024x683","h_13728576_640.jpg":"640x427","h_13728576_480.jpg":"480x320","h_13728576_340.jpg":"340x227","h_13728576_220.jpg":"220x147","pp_13728576_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728576_1024.jpg":"805x1024","pp_13728576_640.jpg":"503x640","pp_13728576_480.jpg":"377x480","pp_13728576_340.jpg":"267x340","pp_13728576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1079","hd_13728578_1920.jpg":"1920x1080","k_13728578_1280.jpg":"1280x1280","k_13728578_1024.jpg":"1024x1024","k_13728578_640.jpg":"640x640","k_13728578_480.jpg":"480x480","k_13728578_340.jpg":"340x340","k_13728578_220.jpg":"220x220","o_13728578_1280.jpg":"1280x719","o_13728578_1024.jpg":"1024x575","o_13728578_640.jpg":"640x359","o_13728578_480.jpg":"480x269","o_13728578_340.jpg":"340x191","o_13728578_220.jpg":"220x123","h_13728578_1280.jpg":"1280x854","h_13728578_1024.jpg":"1024x683","h_13728578_640.jpg":"640x427","h_13728578_480.jpg":"480x320","h_13728578_340.jpg":"340x227","h_13728578_220.jpg":"220x147","pp_13728578_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728578_1024.jpg":"805x1024","pp_13728578_640.jpg":"503x640","pp_13728578_480.jpg":"377x480","pp_13728578_340.jpg":"267x340","pp_13728578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x518","hd_13728580_1920.jpg":"1920x1080","k_13728580_1280.jpg":"1280x1280","k_13728580_1024.jpg":"1024x1024","k_13728580_640.jpg":"640x640","k_13728580_480.jpg":"480x480","k_13728580_340.jpg":"340x340","k_13728580_220.jpg":"220x220","o_13728580_1280.jpg":"1280x345","o_13728580_1024.jpg":"1024x276","o_13728580_640.jpg":"640x172","o_13728580_480.jpg":"480x129","o_13728580_340.jpg":"340x91","o_13728580_220.jpg":"220x59","h_13728580_1280.jpg":"1280x854","h_13728580_1024.jpg":"1024x683","h_13728580_640.jpg":"640x427","h_13728580_480.jpg":"480x320","h_13728580_340.jpg":"340x227","h_13728580_220.jpg":"220x147","pp_13728580_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728580_1024.jpg":"805x1024","pp_13728580_640.jpg":"503x640","pp_13728580_480.jpg":"377x480","pp_13728580_340.jpg":"267x340","pp_13728580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2791","hd_13728582_1920.jpg":"1920x1080","k_13728582_1280.jpg":"1280x1280","k_13728582_1024.jpg":"1024x1024","k_13728582_640.jpg":"640x640","k_13728582_480.jpg":"480x480","k_13728582_340.jpg":"340x340","k_13728582_220.jpg":"220x220","o_13728582_1280.jpg":"1280x1860","o_13728582_1024.jpg":"1024x1488","o_13728582_640.jpg":"640x930","o_13728582_480.jpg":"480x697","o_13728582_340.jpg":"340x494","o_13728582_220.jpg":"220x319","h_13728582_1280.jpg":"1280x854","h_13728582_1024.jpg":"1024x683","h_13728582_640.jpg":"640x427","h_13728582_480.jpg":"480x320","h_13728582_340.jpg":"340x227","h_13728582_220.jpg":"220x147","pp_13728582_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728582_1024.jpg":"805x1024","pp_13728582_640.jpg":"503x640","pp_13728582_480.jpg":"377x480","pp_13728582_340.jpg":"267x340","pp_13728582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2741","hd_13728584_1920.jpg":"1920x1080","k_13728584_1280.jpg":"1280x1280","k_13728584_1024.jpg":"1024x1024","k_13728584_640.jpg":"640x640","k_13728584_480.jpg":"480x480","k_13728584_340.jpg":"340x340","k_13728584_220.jpg":"220x220","o_13728584_1280.jpg":"1280x1827","o_13728584_1024.jpg":"1024x1461","o_13728584_640.jpg":"640x913","o_13728584_480.jpg":"480x685","o_13728584_340.jpg":"340x485","o_13728584_220.jpg":"220x314","h_13728584_1280.jpg":"1280x854","h_13728584_1024.jpg":"1024x683","h_13728584_640.jpg":"640x427","h_13728584_480.jpg":"480x320","h_13728584_340.jpg":"340x227","h_13728584_220.jpg":"220x147","pp_13728584_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728584_1024.jpg":"805x1024","pp_13728584_640.jpg":"503x640","pp_13728584_480.jpg":"377x480","pp_13728584_340.jpg":"267x340","pp_13728584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_13728588_1920.jpg":"1920x1080","k_13728588_1280.jpg":"1280x1280","k_13728588_1024.jpg":"1024x1024","k_13728588_640.jpg":"640x640","k_13728588_480.jpg":"480x480","k_13728588_340.jpg":"340x340","k_13728588_220.jpg":"220x220","o_13728588_1280.jpg":"1280x854","o_13728588_1024.jpg":"1024x683","o_13728588_640.jpg":"640x427","o_13728588_480.jpg":"480x320","o_13728588_340.jpg":"340x226","o_13728588_220.jpg":"220x146","h_13728588_1280.jpg":"1280x854","h_13728588_1024.jpg":"1024x683","h_13728588_640.jpg":"640x427","h_13728588_480.jpg":"480x320","h_13728588_340.jpg":"340x227","h_13728588_220.jpg":"220x147","pp_13728588_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728588_1024.jpg":"805x1024","pp_13728588_640.jpg":"503x640","pp_13728588_480.jpg":"377x480","pp_13728588_340.jpg":"267x340","pp_13728588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13730218_1920.jpg":"1920x1080","k_13730218_1280.jpg":"1280x1280","k_13730218_1024.jpg":"1024x1024","k_13730218_640.jpg":"640x640","k_13730218_480.jpg":"480x480","k_13730218_340.jpg":"340x340","k_13730218_220.jpg":"220x220","o_13730218_1280.jpg":"1280x1920","o_13730218_1024.jpg":"1024x1536","o_13730218_640.jpg":"640x960","o_13730218_480.jpg":"480x720","o_13730218_340.jpg":"340x510","o_13730218_220.jpg":"220x330","h_13730218_1280.jpg":"1280x854","h_13730218_1024.jpg":"1024x683","h_13730218_640.jpg":"640x427","h_13730218_480.jpg":"480x320","h_13730218_340.jpg":"340x227","h_13730218_220.jpg":"220x147","pp_13730218_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730218_1024.jpg":"805x1024","pp_13730218_640.jpg":"503x640","pp_13730218_480.jpg":"377x480","pp_13730218_340.jpg":"267x340","pp_13730218_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15232316 Threads: 3 Questions: 3173254098 Slow queries: 7109727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235425724 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva-1189469 [printLink] => /om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva-1189469?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676286 [name] => Škola podvodnog ribolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 15:23:53 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-podvodnog-ribolova [link] => /tag/skola-podvodnog-ribolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659081 [name] => mislav čalo otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:17:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-otvoreno-more [link] => /tag/mislav-calo-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODABIR OPREME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škola podvodnog ribolova (1. dio): boj ne bije skupo oružje, već učenje i skupljanje iskustva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728586.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Francuzi su više od trideset godina čuvali tajnu tehnike lova na čeku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728586.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Francuzi su više od trideset godina čuvali tajnu tehnike lova na čeku

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728560.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Prve ribe kopljima su nabadali lovci na bisere u Polineziji

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728562.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Polinezija je kolijevka podvodnog ribolova

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728564.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Koplje i harpun znali su biti efikasni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728566.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Podmorje je drugi svijet u kojem su ribe u prednosti

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728568.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Ovako su karijeru započeli mnogi podvodni lovci

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728572.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Treba početi na manjim dubinama i od lakših meta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728574.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

U početku ne treba roniti dublje od deset metara

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728576.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Suvremene peraje s izmjenjivim palama tjeraju lovca na pravilan zamah nogama

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728578.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Autor teksta s laštikačama koje su zlatni standard

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728580.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Laštikače su nezamjenjive u čeki

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728582.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Odijelo treba vrlo pažljivo izabrati

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728584.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Gornji dio spaccato odijela

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13728588.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Zračne puške najbolja su opcija za početnike

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/23/13730218.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Za čeku se mora staviti više olova

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada prosječnog zaljubljenika u podvodni ribolov upitate o korijenima toga sporta, veliki broj će vam kao iz topa vezati početke uz Italiju i Francusku, što i nije tako daleko od istine.

Međutim, začetak podvodnog ribolova seže nekoliko stoljeća unatrag u bistro more Polinezije, gdje se lokalno stanovništvo bavilo izlovom školjaka bisernica u potrazi za biserima. Korištena oprema opisana u povijesnim zapisima, a koju još i danas možemo naći u uporabi na izoliranim područjima, iznimno je primitivna.

Govorimo o naočalama izrađenim od kore kokosova oraha i umetnutog malog komada stakla zalijepljenih sirovim kaučukom, a o uporabi peraja i disalice nema tragova.

Prva laštikača

Lovna tehnika bila je vrlo jednostavna: bambusovo ili slično koplje s primitivnim harpunom na vrhu pomoću kojeg bi se neoprezna riba jednostavno nabola i na taj način osigurala prehrana obitelji. Tijekom vremena podvodni lovci počeli su upotrebljavati i elastične trake izrađene od sirovog kaučuka i time su postali efikasniji u ribolovu. Lovac bi zakačio elastične trake na bazu koplja, provukao ih oko zapešća i rastegnuo dužinom koplja prema harpunu držeći koplje u šaci. Naglim otpuštanjem koplja, ono bi velikom brzinom probolo lovinu, koja je inače u pravilu bježala, a time se drastično povećala učinkovitost lovca.

---

image

Prve ribe kopljima su nabadali lovci na bisere u Polineziji

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Polinezija je kolijevka podvodnog ribolova

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Koplje i harpun znali su biti efikasni

Arhiva/Otvoreno more
---

Ovaj sistem možemo slobodno smatrati prethodnicom danas sveprisutnih laštikača. S obzirom da su područja Polinezije najvećim dijelom bila pod kolonijalnom upravom Francuske, novi način ribolova postupno se počeo primjenjivati i širiti na području Mediterana početkom dvadesetog stoljeća, u prvom redu na Azurnoj obali, a zatim i na područje susjedne talijanske pokrajine Ligurije.

---

image

Ovako su karijeru započeli mnogi podvodni lovci

Tom Dubravec/Cropix
---

Prekretnica u industriji uopće, posebice u ronilačkom segmentu, bio je pronalazak procesa proizvodnje gume iz kaučukovca. U tome su najveću ulogu odigrali tvornica gumenih proizvoda Pirelli i grad Genova, tada jedna od glavnih uvoznih luka kaučuka, osnovne sirovine za dobivanje gume i njenih derivata.

Uz snažnu lučku aktivnost, Genova je imala i ogromnu industriju za preradu sirovina koje su stizale iz cijeloga svijeta. Kada se spoje svi uvjeti, bogomdana luka, snažna i inventivna industrija uz tisućljetnu povezanost s morem, nastajanje i razvoj tvrtki specijaliziranih za proizvodnju i razvoj ronilačke opreme, poput Maresa, Cressija i Technisuba, normalan su slijed događaja.

To potvrđuje i činjenica da dotične tvrtke i danas predstavljaju vrh svjetske ronilačke industrije. Za razvoj svjetskog ronjenja i ronilačke opreme, svijet također dosta duguje hrvatskom inovatoru i entuzijastu Josipu Meduru, jednom od osnivača krovne svjetske ronilačke asocijacije CMAS. Nažalost, Medur je bio i ostao puno poznatiji izvan naših granica nego kod kuće, ali to je klasična hrvatska priča, valjda nije imao dostatne moralno-političke kvalitete!?

Dok su talijanske tvrtke usporedno razvijale opremu za podvodni ribolov i autonomno ronjenje, francuski proizvođači su se u startu profilirali, pa tako Beuchat već 1934. počinje s proizvodnjom ribolovne opreme, dok se La Spirotehnique (današnji AQL) specijalizira u sektoru opreme za autonomno ronjenje pod vodstvom slavnog Cousteaua.

Dominacija Francuza

Upravo zbog stečenoga znanja iz svojih prekomorskih kolonija, francuski lovci dominirali su podvodnim ribolovom sve do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, uz povremene izlete talijanskih i španjolskih lovaca. No, općenito su francuski lovci u pogledu lovačkih tehnika bili apsolutno superiorni.

Koliku su važnost Francuzi pridavali ovom sportu, govori i činjenica da su više od trideset godina tehniku lova na čeku čuvali kao najstrožu vojnu tajnu. Ovom tehnikom su se služili čak i prije Drugog svjetskog rata nabijajući komplekse konkurentima. Lovili su trofejne primjerke gofova i zubataca dok su ostali mogli samo moliti Boga da se isti zabiju ispod kamena.

---

image

Autor teksta s laštikačama koje su zlatni standard

Božidar Vukičević/Cropix
---

Talijanima je trebalo više od tri desetljeća da provale tajnu čeke, ali tada su trebali riješiti problem proizvodnje adekvatnih pušaka koje bi bile dovoljno moćne za takvu tehniku i veličinu ribe. Francuzi su opet bili u prednosti jer su već imali razrađene modele laštikača, vrlo jednostavnih, ali i vrlo efikasnih pušaka namijenjenih lovu na čeku. Talijani su, pak, još uvijek ratovali s dugim i ne baš efikasnim puškama na oprugu uz poneke modele pušaka na komprimirani zrak koje su još bile u povojima.

Ozbiljna konkurencija laštikačama stiže početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada Mares predstavlja novu liniju zračnih pušaka pod nazivom Sten, koja i danas, uz minimalne izmjene, suvereno vlada tržištem zračnih podvodnih pušaka.

Iz današnje perspektive vrlo je zanimljivo promatrati smjernice razvoja pojedinih tvrtki i njihovih najpoznatijih proizvoda, a koje su se zadržale do današnjih dana.

Tako Mares i dalje ima najkvalitetnije zračne puške, Cressiju se još uvijek nitko nije približio u segmentu termoplastičnih peraja, dok je Technisub, danas u sklopu koncerna AQL, i dalje lider u proizvodnji maski, peraja i disalica.

Grassijev iskorak

Dominacija zračnih pušaka ipak nije dugo potrajala jer se na tržištu početkom osamdesetih pojavljuje nova zvijezda, talijanski inovator Valerio Grassi sa svojim Omerom, te ponovno vraća laštikače na pobjedničko postolje.

Upotrebljavajući nove materijale, posebno kompozitne segmente uz avangardni dizajn, Grassi je svijetu ponudio iznimno jake, pokretljive i praktički bešumne puške s ogromnom razlikom u efikasnosti spram zračnih pušaka. Omerovi modeli T16, pogotovo T20, Black Master, Master 16 i Excalibur, potpuno su izmijenili pogled na projektiranje i dizajniranje laštikača, osiguravajući im još uvijek golemu prednost na tržištu u odnosu na modele zračnih pušaka.

Suvremeni podvodni ribolov razlikuje se u mnogo čemu od onoga otprije 20-30 godina, a da o počecima i ne govorimo. Razloga za to ima nebrojeno, no ako bismo pokušali pojednostaviti – ribe ima manje, a lovaca sve više.

Lovačka tehnika napreduje, oprema se svakim danom unaprjeđuje, a i ribolovni napor općenito sve više raste. Uporaba svih mogućih ribolovnih alata nije proporcionalna stanju riblje populacije te se nameće jednostavan zaključak da u ovoj situaciji nema nevinih. Možemo samo govoriti o više ili manje selektivnim ribolovnim alatima.

Ipak, sreća u nesreći je da riba nije glupa beštija. Brzo uči i genetski prenosi informaciju o potencijalnim opasnostima, pa tako svaka nova ribolovna tehnika ima uspjeha u početku, ali ubrzo ipak sve dolazi u određeni prosjek.

Ponašanje ribe apsolutno ide ukorak s usavršavanjem ribolovnih tehnika, pa je danas određene riblje vrste gotovo nemoguće uloviti tehnikom kojom se lovila prije dvadesetak godina. Uzevši u obzir sve parametre, podvodni ribolov ipak je najselektivnija ribolovna tehnika, i to zbog nekoliko osnovnih razloga.

---

image

Podmorje je drugi svijet u kojem su ribe u prednosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Limiti lovca

Ribolovac je u startu ograničen vlastitim psihofizičkim predispozicijama, roni bez ikakvih tehničkih pomagala za produžetak boravka pod morem, već isključivo uporabom zraka iz pluća, pogonjen snagom vlastitih nogu, također bez tehničkih pomagala.

Kada govorimo o ribolovnoj tehnici, ona ovisi jedino o lovcu, njegovu znanju, upornosti i iskustvu, dok je po pitanju ribolovne etike upravo ribolovac taj koji odlučuje u što puca. Ukratko, podvodna puška je upravo zbog toga najselektivniji ribolovni alat, jer iza nje stoji lovac sa svojom savješću, koji izravno odlučuje da ne želi pucati u nedoraslu ribu ili onu u lovostaju!

Osim zakonske odredbe koja podvodni lov ograničava od izlaska do zalaska sunca, podvodni ribolovac je i fiziološki limitiran. Boravak u moru i sam lov variraju od dva-tri sata za početnike, pa do osam-devet sati za vrhunski utrenirane lovce.

Vremenski uvjeti, morske struje i vidljivost samo su manji dio faktora koji utječu na podvodni lov, što ovu lovnu disciplinu razlikuje od udice na odmetu ili na parangalu, koja može loviti po bilo kojem vremenu. Također, podvodni ribolov je sport tzv. dugog trajanja jer u njemu mogu uživati mladi lovci s navršenih 16 godina, ali i oni vremešni zaljubljenici koji su ušli i u osmo desetljeće života.

---

image

Treba početi na manjim dubinama i od lakših meta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pozitivni kodeks

Zasigurno najvrjedniji aspekt podvodnog ribolova leži u činjenici aktivnog upoznavanja podmorja i života u njemu te razvijanja pozitivnog lovačkog kodeksa. Svaki lovac tijekom svoga lovačkog staža s vremenom mijenja mišljenje o lovini, nastojeći uloviti ne što veći trofej što se tiče težine, nego i iz kuta složenosti ribolovne tehnike koju mora uporabiti kako bi nadmudrio određenu riblju vrstu.

Osobno sam ulovio doista veliki broj kapitalnih primjeraka različitih ribljih vrsta, međutim najjače emocije izazivaju pojedini primjerci koji nisu bili najteži u smislu kilograma, nego situacija, gdje sam morao dati 110 posto sebe u fizičkom smislu, ali i upotrijebiti kompletno znanje i iskustvo kako bi ih nadmudrio.

Zasigurno je ljepše fotografirati se s kirnjom od 20 i više kilograma nego s onom od 10 kg. Na, ako ste za ovu manju morali jako duboko zaroniti, prevariti je nakon nekoliko mjeseci bezuspješnih pokušaja s novom, samo vama znanom fintom, vjerujte da je ona puno vrjednija od dvostruko teže sestre.

Sve to podvodni ribolov čini iznimnom disciplinom gdje se lovac u prvom redu natječe sam sa sobom, sa svojim strahovima, te istražuje vlastite granice. Nažalost, neki ne uspiju spoznati vlastite psihofizičke limite i kao u svakom ekstremnom sportu, a podvodni ribolov u tome zauzima visoko mjesto, neznanje i nepažnju plaćaju najvišom cijenom – životom.

---

image

U početku ne treba roniti dublje od deset metara

Božidar Vukičević/Cropix
---

S namjerom da vam olakšamo prve lovačke zaveslaje, otkrijemo lovačke tajne i ukažemo na potencijalne pogreške, opisat ćemo pravilno odabiranje potrebne opreme, upoznati vas s ribljim vrstama koje se najčešće love, tehnikama lova, te posebice skrenuti pozornost na sigurne i ispravne tehnike ronjenja.

Izbor opreme

Uspješno bavljenje sportom, osobito podvodnim ribolovom, kompleksan je spoj znanja, psihofizičke kondicije i tehničke opremljenosti, gdje je pravilan izbor opreme u samom početku od iznimne važnosti.

U svom dosadašnjem ribolovnom stažu susretao sam mnogo razočaranih nesuđenih lovaca koji su odustali od podvodnog ribolova, što zbog vlastita neznanja, nekada i tvrde glave, ali i zbog bezobzirnog uvaljivanja neodgovarajuće opreme od strane trgovaca koji s ovom disciplinom nemaju većih dodirnih točaka. Rezultat takvog pristupa je potpuno razočarani čovjek koji se usput osjeća kao ovca poslije šišanja!

Kod kupnje svoje prve opreme, lovac mora u prvom redu biti svjestan svoga znanja, ili, bolje rečeno, neznanja, što uvelike određuje vrstu i kvalitativni rang opreme pri kupnji. Ni jedna puška od 10 i više tisuća kuna, skupo glatko odijelo i vrhunske karbonske peraje nisu jamstvo uspješnoga lova. Normalno, to ne znači da su početnici osuđeni na kupnju jeftine opreme sumnjive kvalitete. Dapače, poželjno je u startu imati što kvalitetniju opremu, ali prilagođenu znanju i sposobnostima lovca.

Osnovna oprema, ili, kako je veliki proizvođači zovu, ABC oprema, podrazumijeva masku, disalicu i peraje. Maska s punim pravom nosi u toj nomenklaturi A poziciju, jer bez konstantno dobrog i kvalitetnog prozora u podvodni svijet vaš lovački staž završit će prije nego je i počeo.

Današnji modeli maski plod su sada već stogodišnjeg promišljanja, dizajniranja i testiranja bazičnih modela, pa tako danas imamo maske namijenjene isključivo podvodnom ribolovu, freedivingu i autonomnom ronjenju. Mi ćemo se pozabaviti modelima za podvodni ribolov, a koji se od modela namijenjenih za autonomno ronjenje razlikuju veličinom, unutrašnjim volumenom, vidnim poljem i bojom silikonske obrazine.

Crna obrazina

Lovačka maska u prvom redu mora imati maksimalno vidno polje uz što manji unutrašnji volumen, kako bi lako izjednačavali pritisak i trošili pri tome što manje zraka. Iako danas na tržištu egzistira sva sila proizvođača, broj vrhunskih maski za podvodni ribolov i dalje možemo smjestiti na prste jedne ruke a da zadovoljavaju sve potrebne parametre.

Lovačku masku karakterizira crna silikonska obrazina, jer ako se radi o prozirnom silikonu koji srećemo kod modela namijenjenih autonomnim roniocima, imamo problem s prolaskom sunčevih zraka kroz transparentnu obrazinu i njihovom refleksijom na unutrašnjoj strani stakla.

Ova pojava negativno djeluje na lovca i ometa mu koncentraciju na praćenje situacije pod morem, pogotovo kada mora biti usredotočen na praćenje ribe, a nekada zna izazvati i vrtoglavicu. Maske s transparentnom silikonskom obrazinom koriste se najviše u sjevernim područjima gdje je manje sunčeve svjetlosti, ili pri ronjenju u jezerima kako bi se roniocima pružio što bolji dojam svjetlosti.

Kod odabira maske najvažnije je besprijekorno prianjanje na lice. Utvrđujemo ga na način da masku prislonimo na lice i isišemo zrak iz nje kroz nos istodobno zadržavajući dah. Ako maska stoji kao zalijepljena na licu bez pomoći remena, našli ste sebi idealnu masku. Teorija što skuplje, to kvalitetnije u slučaju odabira maske ne drži vodu, jer je vaš oblik lica glavni sudac, ne novčanik!

Disalica je nezaobilazni dio opreme u podvodnom ribolovu, a njezina priča istovjetna je kao i kod izbora maske. U prvom redu disalica mora biti što jednostavnija, bez suvišnih ventila za izbacivanje mora iz nje. Svakako treba izbjegavati modele s rebrastim fleksibilnim cijevima u čijim se utorima konstantno zadržava određena količina mora, ma koliko vi puhali.

U pravilu mora biti jednostavna cijev, dovoljnog promjera da lovcu osigura normalno disanje, a istodobno lovac mora u jednom izdahu izbaciti svu tekućine iz nje. Pažnju treba obratiti na usnik izrađen od hipoalergijskog silikona ili gume sa zaobljenim rubovima kako bi se spriječila iritacija sluznice usne šupljine nakon dugotrajnog boravka u moru.

Peraje i odijela

Modele peraja za početnike možemo podijeliti na kompaktne modele (izrađene iz jednog komada) i one kojima se stope i pale mogu mijenjati. Kompaktni modeli poželjniji su u slučajevima kada se radi o mladim lovcima čije stopalo još raste ili onima kojima dubina nije prioritet. Naprednije peraje s odvojivim stopama i palama zasigurno su bolji izbor. Omogućuju dublji i sigurniji uron i izron, brže plivanje, ali i zahtijevaju određeno znanje tehnike plivanja s perajama.

---

image

Suvremene peraje s izmjenjivim palama tjeraju lovca na pravilan zamah nogama

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovaj tip peraja mladoga lovca u samom startu tjera na ispravno plivanje gdje zamah mora ići iz kuka kako bi bio što efikasniji. U ovom slučaju bitno je naglasiti nužnost uporabe neoprenskih čarapa, ili barem pamučnih, kako bi spriječili neugodno žuljanje kože na gležnju.

Ronilačka odijela i njihov odabir posebna su tema, što zbog osobnog afiniteta lovca, ali i zbog cijene toga dijela opreme. Odabiru odijela moramo posvetiti posebnu pozornost jer o tome ovisi hoće li ribolov biti gušt ili teška robija!? Suvremena lovačka odijela lovcu pružaju maksimalnu udobnost zahvaljujući stalnom usavršavanju raznih tipova neoprena, superrastezljivih vanjskih lycra folija, ali i poboljšanjima u pogledu krojeva.

Početnici i oni neskloni pažljivom navlačenju u pravilu odabiru klasična bifoderato odijela, odnosno odijela koja imaju obostranu jersey foliju. Preporuka je koristiti odijela bez patent-zatvarača jer tim izborom eliminiramo moguću slabu točku, a takvo odijelo i bolje grije.

---

image

Odijelo treba vrlo pažljivo izabrati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tip odijela pod nazivom fudra – spaccato danas koristi sigurno 80 posto lovaca, a prednosti toga odijela su neosporne – bitno je udobnije od klasičnog bifoderato odijela, ima bolju termičku zaštitu i manje je olova potrebno koristiti u lovu. Jedini je, uvjetno rečeno, nedostatak, oblačenje odijela uz pomoć šampona jer je unutarnji sloj od sirovog neoprena. No, kada se naviknete, to je puno lakše i ugodnije od oblačenja klasičnih odijela.

Junačine u hulahopkama

Stariji lovci koji su svoje karijere odradili u bifoderato odijelima još uvijek nose ožiljke na unutrašnjim stranama koljena od pilanja neugodnih i grubih unutrašnjih folija, pa se tome pokušavalo doskočiti na svakakve načine, uključujući i ženske hulahopke.

One su tada bile jedini dostupni proizvod izrađen od lycre. Samo zamislite komentare lokalnoga stanovništva prije 35-40 godina u nekom zabačenom malom crnogorskom portu kada ujutro vide dvije junačine u hulahopkama!? Osobno proživio, ne ponovilo se!

Kao što je poznato, svako ronilačko odijelo ovisno o debljini ima pozitivan uzgon koji se regulira određenom težinom olova na pojasu. Optimalan odabir težine olova od velike je važnosti jer omogućava lakši uron. No, istodobno predstavlja i opasnost pri izronu ako smo pretjerali s kilažom.

---

image

Gornji dio spaccato odijela

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kraće puške

Kada govorimo o lovcima koji se tek počinju baviti podvodnim ribolovom i rone do desetak metara dubine, blagi pozitivan uzgon trebali bi osjetiti pri izronu već na pet do šest metara dubine, a to podrazumijeva uporabu šest do sedam kilograma olova na pojasu pri korištenju odijela od 5 mm.

Napredujući u dubinu, lovac mora smanjivati količinu olova na pojasu, pa pri zaronima dubljim od 20 metara ne bi trebalo koristiti više od 4 kg olova. Izbor puške za lovce koji to tek žele postati u principu nije problematičan jer se radi o jednostavnim puškama manjih dužina, između 55 i 75 cm.

---

image

Zračne puške najbolja su opcija za početnike

Božidar Vukičević/Cropix
---

U tu kategoriju spadaju kako zračne, tako i puške na laštik, poželjno sa strijelama na navoj kako bi se mogli montirati peterozubi, odnosno četverozubi kada govorimo o laštikačama. Pri kupnji zračne puške obratite pažnju na regulator snage koji je dobrodošao u lovu, jer njime regulirate snagu izbačaja strijele ovisno o veličini plijena, blizini ribe ili blizini kamena u koji bi mogle udariti osti i oštetiti se.

(NASTAVLJA SE)

---

image

Laštikače su nezamjenjive u čeki

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Za čeku se mora staviti više olova

Božidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Božidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Francuzi su više od trideset godina čuvali tajnu tehnike lova na čeku

Arhiva/Otvoreno more

Prve ribe kopljima su nabadali lovci na bisere u Polineziji

Arhiva/Otvoreno more

Polinezija je kolijevka podvodnog ribolova

Arhiva/Otvoreno more

Koplje i harpun znali su biti efikasni

Božidar Vukičević/Cropix

Podmorje je drugi svijet u kojem su ribe u prednosti

Tom Dubravec/Cropix

Ovako su karijeru započeli mnogi podvodni lovci

Božidar Vukičević/Cropix

Treba početi na manjim dubinama i od lakših meta

Božidar Vukičević/Cropix

U početku ne treba roniti dublje od deset metara

Božidar Vukičević/Cropix

Suvremene peraje s izmjenjivim palama tjeraju lovca na pravilan zamah nogama

Božidar Vukičević/Cropix

Autor teksta s laštikačama koje su zlatni standard

Božidar Vukičević/Cropix

Laštikače su nezamjenjive u čeki

Božidar Vukičević/Cropix

Odijelo treba vrlo pažljivo izabrati

Božidar Vukičević/Cropix

Gornji dio spaccato odijela

Božidar Vukičević/Cropix

Zračne puške najbolja su opcija za početnike

Božidar Vukičević/Cropix

Za čeku se mora staviti više olova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva-1189469 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40c2e814dec439688f7de0a9e248008278daaffd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kola+podvodnog+ribolova+%281.+dio%29%3A+boj+ne+bije+skupo+oru%C5%BEje%2C+ve%C4%87+u%C4%8Denje+i+skupljanje+iskustva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva-1189469 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskola-podvodnog-ribolova-1-dio-boj-ne-bije-skupo-oruzje-vec-ucenje-i-skupljanje-iskustva-1189469 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODABIR OPREME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ODABIR OPREMEŠkola podvodnog ribolova (1. dio): boj ne bije skupo oružje, već učenje i skupljanje iskustva

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
3. svibnja 2022. - 15:23

Kada prosječnog zaljubljenika u podvodni ribolov upitate o korijenima toga sporta, veliki broj će vam kao iz topa vezati početke uz Italiju i Francusku, što i nije tako daleko od istine.

Međutim, začetak podvodnog ribolova seže nekoliko stoljeća unatrag u bistro more Polinezije, gdje se lokalno stanovništvo bavilo izlovom školjaka bisernica u potrazi za biserima. Korištena oprema opisana u povijesnim zapisima, a koju još i danas možemo naći u uporabi na izoliranim područjima, iznimno je primitivna.

Govorimo o naočalama izrađenim od kore kokosova oraha i umetnutog malog komada stakla zalijepljenih sirovim kaučukom, a o uporabi peraja i disalice nema tragova.

Prva laštikača

Lovna tehnika bila je vrlo jednostavna: bambusovo ili slično koplje s primitivnim harpunom na vrhu...

15. svibanj 2024 18:22