stdClass Object ( [id] => 1125692 [title] => Mislav Čalo detaljno pojašnjava kako loviti na velikim dubinama i upozorava na brojne opasnosti: Podvodnu sambu bolje je ne zaplesati... [alias] => podvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom niza godina Otvoreno more doticalo se svih mogućih tema vezanih uz podvodni ribolov, od opisivanja raznih tehnika lova, predstavljanja i testiranja nove opreme do izvještavanja s najvećih domaćih i svjetskih natjecanja.

Ukratko, pokušali smo predstaviti sve segmente ovog sporta nastojeći otkriti i približiti njegove tajne većini pasioniranih podvodnjaka, bilo da se radi o početnicima ili nešto naprednijim lovcima.

U tom slučaju možda smo i namjerno preskakali temu lova na većim dubinama, prvenstveno imajući na umu faktor sigurnosti kako početnike ne bismo eventualno naveli na lov kojem objektivno nisu dorasli. Upravo glede demistifikacije tog tipa lova ovdje ćemo govoriti prvenstveno o opremi i pripremi lovaca za duboki lov kako bi vam ukazali na osnovne sigurnosne postulate.

Vidno polje

Kada govorimo o opremi pravilni odabir uvelike pomaže lovcu pri savladavanju dubina, uostalom kao i kod svake tehnike lova tajna je u detaljima. Maska kao osnovni dio opreme u pravilu mora biti sa što većim vidnim poljem i što manjim unutrašnjim volumenom. Doduše, pretjerivanje s minimalnim volumenom vam smanjuje onu malu količinu zraka u maski koju pri izronu koristite udišući kroz nos što zna biti prilično bitno s aspekta psihičke stabilnosti, a daje i onu malu, ali bitnu rezervu zraka.

Disalica također nije neka velika filozofija, ne smije biti previše fleksibilna jer bi u tom slučaju previše vibrirala pri izronu, što može rezultirati pomicanjem maske s lica lovca.

Odijela za duboki lov su u pravilu glatka odnosno liscio/spaccato kako ga nazivaju Talijani, a naziv je uvriježen po cijelom Mediteranu. Osim što pospješuju brzinu kretanja ronioca imaju i bolji toplinski kapacitet, a s tim i zaštitu tjelesne temperature lovca tijekom višesatnog ronjenja. Debljine odijela variraju od 3 do 5 mm, ovisno roni li se na područjima s više ili manje izraženom termoklinom.

---

image
---

S obzirom na veću dubinu ronjenja i efekt nestajanja spektra, boja odijela u smislu dodatne mimikrije i nije baš presudna, ali maskirni dizajn pomaže na površini jer ljetno sunce dijelom se odbija od maskirnog uzorka posebice na leđima, dok crno odijelo dodatno akumulira toplinu i zna biti prilično neugodno tijekom ljetne žege.

Pri odabiru odijela za duboki lov trebamo obratiti pažnju na tip materijala koji se koristi u izradi pa se u podvodnom ribolovu preferira uporaba Heiwa ili Daiwabo materijala jer pruža optimalan balans pri komprimiranju na većim dubinama, dok je Yamamoto bolji kod izrade odijela za freedivere.

Peraje u ovom slučaju su iznimno bitan dio opreme, jer se uporabom pomno odabranih peraja, odnosno njihove tvrdoće u odnosu na tjelesnu težinu lovca te dužinu peraje, može bitno utjecati na dubinu urona, ali i njegovo trajanje. Mora se uzeti u obzir kako su nožni mišići veliki potrošači kisika te ukoliko pravilno odaberemo peraje ušteda može ići i do 30 posto, što se direktno odražava na dubinu i vremensko razdoblje urona.

U pravilu odabiremo karbonske listove, dok o odabiru dužine istih igra stupanj fizičke spreme, znanja i iskustva lovca. Klasični listovi imaju dužinu od 780 mm, modeli koje koriste duboki lovci i daju dodatnu reakciju vrha lista dugi su 870 mm, dok za ekstremno duboke zarone, odnosno freediving karbonski listovi su dugi 1000 milimetara i rade takozvani drugi val.

S obzirom na težinu tijela lovca, list ne smije biti pretvrd, a pokreti moraju ići iz kuka, nikako iz koljena, jer je u tom slučaju to jasan pokazatelj kako ste odabrali pretvrde listove i trošite više kisika bez razloga.

Gumeni pojas

Mali, često zapostavljeni dio opreme, pojas za olova u ovom slučaju je iznimno bitan! S obzirom na veću dubinu urona kada pritisak djeluje na naše tijelo, a tako i na ronilačko odijelo, klasični najlonski pojas nije više fiksiran na mjestu gdje smo ga postavili na površini i doslovce klizi po odijelu, što izaziva priličnu nelagodu pri ronjenju.

---

image
---

Zbog navedenog lovci danas u pravilu koriste gumene pojaseve za olova, bez obzira na to roni li se plitko ili duboko, ali u slučaju dubokog lova uporaba gumenog pojasa je imperativ. Ovakav pojas omogućuje lovcu postavljanje olova nisko na bokovima, kako bi trbušne mišiće oslobodio pritiska i bolje pripremio zaron. Tijekom posljednjih par godina na tržištu su se pojavili silikonski pojasevi koji su bitno trajniji od gumenih, a imaju ista elastična svojstva.

Tijekom višesatnog, vrlo dubokog ronjenja preporučuje se upotrebljavati olovo za odbacivanje, popularnu štrucu vezanu za signalnu bovu, koja lovcu omogućuje brži uron bez prekomjernog utroška kisika, te se dolaskom na željenu poziciju odbacuje i omogućuje brz i lagan izron.

Štruce su teške između 3 i 6 kilograma, ovisno o lovcu i dubinama na kojima lovi, a na pojasu ima maksimalno do dva kilograma olova, jer bi s većom količinom sve izgubilo smisao i opet bi šlepali 4 – 5 kilograma do površine.

Omraženi, ali zakonski obvezni dio opreme, signalna bova u ovom slučaju i nije tako odvratna, jer vam pomaže dizati odbačena olova, ili štrucu s dna, a u isto vrijeme signalizira vašu poziciju budući da ronjenje na dubokim pozicijama podrazumijeva priličnu udaljenost od kopna.

Također, kod ultra dubokih pozicija, ili pri uvjetima smanjene vidljivosti, koristi se i dodatna bova za označavanje pozicije, manjih dimenzija i opremljena konopom bijele, odnosno fluorescentne boje po kojem lovac vozi dok ne ugleda poziciju na dnu. Ovdje je bitno napomenuti važnost barkarijola, kao iznimno bitne karike za uspješan i siguran lov!

Jake puške

Barkarijol u prvom redu pazi i osigurava poziciju lova glede neodgovornih vlasnika plovila kojima signalna bova ne znači ništa. Kao podrška lovcu na površini, barkarijol pomaže pri izvlačenju odbačenih olova, izvlačenju ulovljene velike ribe, dodavanju dodatne opreme u lovu, ali ono što je najvažnije pruža psihičku stabilnost lovcu pri dubokim uronima, jer zna da na površini ima nekog koji mu može uskočiti u pomoć ako je to potrebno. Iz navedenog mislim kako nije potrebno naglašavati kako uloga barkarijola nije ispijanje piva i sunčanje, već velika odgovornost kao bitnog sudionika u podvodnom ribolovu.

---

image
---

O puškama smo nabrojeno puta pisali, pa ih ne trebamo ponovo secirati. U pravilu se koristi teška artiljerija duža od 100 cm s mulinelima kapaciteta minimalno 40-tak metara konopa, ili 75 do 82 cm dugi modeli za lov po rupama. Mulineli obvezni!

Kada govorimo o dubokom lovu, govorimo u potpunosti individualno, jer duboki lov za svakog lovca podrazumijeva različite vrijednosti, pa se tako za ne pretjerano utrenirane lovce dubokim lovom smatraju dubine od 15 do 20 metara, bolje utrenirani lovci postižu dubine do 30 metara, dok je za lov preko 30 metara dubine potrebna ozbiljna fizička i psihička pripremljenost.

Podvodni ribolovci se, uostalom, kao i svi lovci vole razbacivati s metrima, ne shvaćajući kako u podvodnom ribolovu nije važna maksimalna dubina gdje ćete taknuti dno i ispaliti se prema površini, već maksimalna radna, odnosno lovna dubina. U praksi to znači zaroniti na određenu dubinu, pregledati rupu ili stati na čeku, upucati ribu i izvaditi je iz rupe i sigurno izroniti.

Također je bitan i broj urona na maksimalnoj dubini tijekom dnevnog lova, a koji bi trebao iznositi minimalno desetak do petnaest urona. I to sigurno odrađenih, bez rizičnih situacija.

Priprema zarona temelji se na pravilnom abdominalnom disanju u pravilnom ritmu tijekom tri do četiri minute relaksirajući tijelo, te nekoliko dubokih udisaja i izdisaja, s tim da pri zadnjem udisaju pakirate dodatnu količinu zraka pomicanjem ramena prema naprijed.

Iskustvo i psihička stabilnost lovca tu pogotovo dolazi do izražaja, jer lov kao takav nije statična disciplina, već lovac u svakom trenutku pazi na ribu koja se kreće, kontrolira jesu li ga val ili struja makli s pozicije, približava li mu se kakav brod i slično.

Opasna samba

Kada se sve te sitnice uzmu u obzir, jasno je koliko je važnost psihičke stabilnosti i autosugestije kako bi se optimalno pripremio i odabrao najbolji trenutak za zaron. U svakom slučaju apsolutni imperativ je izbjegavanje hiperventilacije kao najvećeg neprijatelja ronioca na dah, pogotovo kada se roni do maksimuma.

---

image
---

Pojam hiperventiliranja, kao i što sam naziv govori, podrazumijeva pojačano i ubrzano disanje, što rezultira smanjivanjem razine ugljičnog dioksida u krvi čija povišena razina u krvi šalje tijelu signal za udah kada razina kisika u krvi pada ispod normale.

Pomicanjem granice, odnosno smanjivanjem CO2 u krvi pretjeranim oksigeniranjem krvi hiperventilacijom, organizam gubi onaj fini balans odnosa plinova i točnost alarma pri smanjenoj razini kisika koji se troši tijekom zarona. Hiperventilacija rezultira kašnjenjem ili potpunim izostankom podražaja za disanjem i lažnim osjećajem sigurnosti.

Posljedica takvog stanja ako ste više sretni, nego teški rezultira sambom, odnosno nekontroliranim tremorom organizma netom pri izronu, što je doslovce korak do nesvijesti. Samba je iznimno opasna gdje ugroženi ronilac, ukoliko nema drugog ronioca ili iskusnog barkarijola u blizini, može zbog nekontroliranih kretnji udahnuti more, što u konačnici zna tragično završiti bez obzira na to što se dočepao površine.

Psihološka spremnost

Druga, još veća opasnost je tzv. blackout, a javlja se pri zadnjim metrima izrona kada parcijalni tlak kisika naglo pada rezultirajući gubitkom svijesti doslovce metar ili dva prije površine, čak i na samoj površini. Ako nemate nikog blizu sebe ili iskusnog čovjeka u brodu, utapanje je neizbježno.

Još jednom treba naglasiti kako duboki lov nije determiniran nekakvom striktnom dubinom, već je ona strogo individualna i ovisi o spremnosti svakog pojedinog lovca, u prvom redu njegove psihološke stabilnosti. Mora se imati na umu kako je podvodni ribolov ekstremna psihofizička sportska disciplina gdje na faktor glave otpada 70 posto, dok je fizička sprema 30 posto.

Ako igdje vrijedi ona narodna da snaga klade valja, a um caruje, to posebno dolazi do izražaja u podvodnom ribolovu s malom izmjenom, gdje um glavu spašava!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaron u modro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zaron u modro 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-29 10:52:42 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 21:22:00 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-09-09 05:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 111 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/29\/13961976.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/29\/13728576.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/29\/6190802.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/29\/6190781.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/29\/6190777.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Arhiv\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13961976_1920.jpg":"1920x1080","k_13961976_1280.jpg":"1280x1280","k_13961976_1024.jpg":"1024x1024","k_13961976_640.jpg":"640x640","k_13961976_480.jpg":"480x480","k_13961976_340.jpg":"340x340","k_13961976_220.jpg":"220x220","o_13961976_1280.jpg":"1280x853","o_13961976_1024.jpg":"1024x682","o_13961976_640.jpg":"640x426","o_13961976_480.jpg":"480x320","o_13961976_340.jpg":"340x226","o_13961976_220.jpg":"220x146","h_13961976_1280.jpg":"1280x854","h_13961976_1024.jpg":"1024x683","h_13961976_640.jpg":"640x427","h_13961976_480.jpg":"480x320","h_13961976_340.jpg":"340x227","h_13961976_220.jpg":"220x147","pp_13961976_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961976_1024.jpg":"805x1024","pp_13961976_640.jpg":"503x640","pp_13961976_480.jpg":"377x480","pp_13961976_340.jpg":"267x340","pp_13961976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2976","hd_13728576_1920.jpg":"1920x1080","k_13728576_1280.jpg":"1280x1280","k_13728576_1024.jpg":"1024x1024","k_13728576_640.jpg":"640x640","k_13728576_480.jpg":"480x480","k_13728576_340.jpg":"340x340","k_13728576_220.jpg":"220x220","o_13728576_1280.jpg":"1280x1984","o_13728576_1024.jpg":"1024x1587","o_13728576_640.jpg":"640x992","o_13728576_480.jpg":"480x744","o_13728576_340.jpg":"340x527","o_13728576_220.jpg":"220x341","h_13728576_1280.jpg":"1280x854","h_13728576_1024.jpg":"1024x683","h_13728576_640.jpg":"640x427","h_13728576_480.jpg":"480x320","h_13728576_340.jpg":"340x227","h_13728576_220.jpg":"220x147","pp_13728576_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728576_1024.jpg":"805x1024","pp_13728576_640.jpg":"503x640","pp_13728576_480.jpg":"377x480","pp_13728576_340.jpg":"267x340","pp_13728576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_6190802_1920.jpg":"1920x1080","k_6190802_1280.jpg":"1280x1280","k_6190802_1024.jpg":"1024x1024","k_6190802_640.jpg":"640x640","k_6190802_480.jpg":"480x480","k_6190802_340.jpg":"340x340","k_6190802_220.jpg":"220x220","o_6190802_1280.jpg":"1280x1918","o_6190802_1024.jpg":"1024x1534","o_6190802_640.jpg":"640x959","o_6190802_480.jpg":"480x719","o_6190802_340.jpg":"340x509","o_6190802_220.jpg":"220x329","h_6190802_1280.jpg":"1280x854","h_6190802_1024.jpg":"1024x683","h_6190802_640.jpg":"640x427","h_6190802_480.jpg":"480x320","h_6190802_340.jpg":"340x227","h_6190802_220.jpg":"220x147","pp_6190802_1280.jpg":"1006x1280","pp_6190802_1024.jpg":"805x1024","pp_6190802_640.jpg":"503x640","pp_6190802_480.jpg":"377x480","pp_6190802_340.jpg":"267x340","pp_6190802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_6190781_1920.jpg":"1920x1080","k_6190781_1280.jpg":"1280x1280","k_6190781_1024.jpg":"1024x1024","k_6190781_640.jpg":"640x640","k_6190781_480.jpg":"480x480","k_6190781_340.jpg":"340x340","k_6190781_220.jpg":"220x220","o_6190781_1280.jpg":"1280x1920","o_6190781_1024.jpg":"1024x1536","o_6190781_640.jpg":"640x960","o_6190781_480.jpg":"480x720","o_6190781_340.jpg":"340x510","o_6190781_220.jpg":"220x330","h_6190781_1280.jpg":"1280x854","h_6190781_1024.jpg":"1024x683","h_6190781_640.jpg":"640x427","h_6190781_480.jpg":"480x320","h_6190781_340.jpg":"340x227","h_6190781_220.jpg":"220x147","pp_6190781_1280.jpg":"1006x1280","pp_6190781_1024.jpg":"805x1024","pp_6190781_640.jpg":"503x640","pp_6190781_480.jpg":"377x480","pp_6190781_340.jpg":"267x340","pp_6190781_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_6190777_1920.jpg":"1920x1080","k_6190777_1280.jpg":"1280x1280","k_6190777_1024.jpg":"1024x1024","k_6190777_640.jpg":"640x640","k_6190777_480.jpg":"480x480","k_6190777_340.jpg":"340x340","k_6190777_220.jpg":"220x220","o_6190777_1280.jpg":"1280x1920","o_6190777_1024.jpg":"1024x1536","o_6190777_640.jpg":"640x960","o_6190777_480.jpg":"480x720","o_6190777_340.jpg":"340x510","o_6190777_220.jpg":"220x330","h_6190777_1280.jpg":"1280x854","h_6190777_1024.jpg":"1024x683","h_6190777_640.jpg":"640x427","h_6190777_480.jpg":"480x320","h_6190777_340.jpg":"340x227","h_6190777_220.jpg":"220x147","pp_6190777_1280.jpg":"1006x1280","pp_6190777_1024.jpg":"805x1024","pp_6190777_640.jpg":"503x640","pp_6190777_480.jpg":"377x480","pp_6190777_340.jpg":"267x340","pp_6190777_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7809251 Threads: 3 Questions: 1638420904 Slow queries: 4869326 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111460731 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/podvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama-1125692 [printLink] => /om/ribolov/podvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama-1125692?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650594 [name] => ribolov puškom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:22:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-puskom [link] => /tag/ribolov-puskom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650595 [name] => kako loviti na velikim dubinama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:22:21 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-na-velikim-dubinama [link] => /tag/kako-loviti-na-velikim-dubinama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650596 [name] => ribolov puškom na dah [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:22:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-puskom-na-dah [link] => /tag/ribolov-puskom-na-dah ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaron u modro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mislav Čalo detaljno pojašnjava kako loviti na velikim dubinama i upozorava na brojne opasnosti: Podvodnu sambu bolje je ne zaplesati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/13961976.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/13961976.jpg [title] => Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/13728576.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/6190802.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/6190781.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/29/6190777.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom niza godina Otvoreno more doticalo se svih mogućih tema vezanih uz podvodni ribolov, od opisivanja raznih tehnika lova, predstavljanja i testiranja nove opreme do izvještavanja s najvećih domaćih i svjetskih natjecanja.

Ukratko, pokušali smo predstaviti sve segmente ovog sporta nastojeći otkriti i približiti njegove tajne većini pasioniranih podvodnjaka, bilo da se radi o početnicima ili nešto naprednijim lovcima.

U tom slučaju možda smo i namjerno preskakali temu lova na većim dubinama, prvenstveno imajući na umu faktor sigurnosti kako početnike ne bismo eventualno naveli na lov kojem objektivno nisu dorasli. Upravo glede demistifikacije tog tipa lova ovdje ćemo govoriti prvenstveno o opremi i pripremi lovaca za duboki lov kako bi vam ukazali na osnovne sigurnosne postulate.

Vidno polje

Kada govorimo o opremi pravilni odabir uvelike pomaže lovcu pri savladavanju dubina, uostalom kao i kod svake tehnike lova tajna je u detaljima. Maska kao osnovni dio opreme u pravilu mora biti sa što većim vidnim poljem i što manjim unutrašnjim volumenom. Doduše, pretjerivanje s minimalnim volumenom vam smanjuje onu malu količinu zraka u maski koju pri izronu koristite udišući kroz nos što zna biti prilično bitno s aspekta psihičke stabilnosti, a daje i onu malu, ali bitnu rezervu zraka.

Disalica također nije neka velika filozofija, ne smije biti previše fleksibilna jer bi u tom slučaju previše vibrirala pri izronu, što može rezultirati pomicanjem maske s lica lovca.

Odijela za duboki lov su u pravilu glatka odnosno liscio/spaccato kako ga nazivaju Talijani, a naziv je uvriježen po cijelom Mediteranu. Osim što pospješuju brzinu kretanja ronioca imaju i bolji toplinski kapacitet, a s tim i zaštitu tjelesne temperature lovca tijekom višesatnog ronjenja. Debljine odijela variraju od 3 do 5 mm, ovisno roni li se na područjima s više ili manje izraženom termoklinom.

---

image
---

S obzirom na veću dubinu ronjenja i efekt nestajanja spektra, boja odijela u smislu dodatne mimikrije i nije baš presudna, ali maskirni dizajn pomaže na površini jer ljetno sunce dijelom se odbija od maskirnog uzorka posebice na leđima, dok crno odijelo dodatno akumulira toplinu i zna biti prilično neugodno tijekom ljetne žege.

Pri odabiru odijela za duboki lov trebamo obratiti pažnju na tip materijala koji se koristi u izradi pa se u podvodnom ribolovu preferira uporaba Heiwa ili Daiwabo materijala jer pruža optimalan balans pri komprimiranju na većim dubinama, dok je Yamamoto bolji kod izrade odijela za freedivere.

Peraje u ovom slučaju su iznimno bitan dio opreme, jer se uporabom pomno odabranih peraja, odnosno njihove tvrdoće u odnosu na tjelesnu težinu lovca te dužinu peraje, može bitno utjecati na dubinu urona, ali i njegovo trajanje. Mora se uzeti u obzir kako su nožni mišići veliki potrošači kisika te ukoliko pravilno odaberemo peraje ušteda može ići i do 30 posto, što se direktno odražava na dubinu i vremensko razdoblje urona.

U pravilu odabiremo karbonske listove, dok o odabiru dužine istih igra stupanj fizičke spreme, znanja i iskustva lovca. Klasični listovi imaju dužinu od 780 mm, modeli koje koriste duboki lovci i daju dodatnu reakciju vrha lista dugi su 870 mm, dok za ekstremno duboke zarone, odnosno freediving karbonski listovi su dugi 1000 milimetara i rade takozvani drugi val.

S obzirom na težinu tijela lovca, list ne smije biti pretvrd, a pokreti moraju ići iz kuka, nikako iz koljena, jer je u tom slučaju to jasan pokazatelj kako ste odabrali pretvrde listove i trošite više kisika bez razloga.

Gumeni pojas

Mali, često zapostavljeni dio opreme, pojas za olova u ovom slučaju je iznimno bitan! S obzirom na veću dubinu urona kada pritisak djeluje na naše tijelo, a tako i na ronilačko odijelo, klasični najlonski pojas nije više fiksiran na mjestu gdje smo ga postavili na površini i doslovce klizi po odijelu, što izaziva priličnu nelagodu pri ronjenju.

---

image
---

Zbog navedenog lovci danas u pravilu koriste gumene pojaseve za olova, bez obzira na to roni li se plitko ili duboko, ali u slučaju dubokog lova uporaba gumenog pojasa je imperativ. Ovakav pojas omogućuje lovcu postavljanje olova nisko na bokovima, kako bi trbušne mišiće oslobodio pritiska i bolje pripremio zaron. Tijekom posljednjih par godina na tržištu su se pojavili silikonski pojasevi koji su bitno trajniji od gumenih, a imaju ista elastična svojstva.

Tijekom višesatnog, vrlo dubokog ronjenja preporučuje se upotrebljavati olovo za odbacivanje, popularnu štrucu vezanu za signalnu bovu, koja lovcu omogućuje brži uron bez prekomjernog utroška kisika, te se dolaskom na željenu poziciju odbacuje i omogućuje brz i lagan izron.

Štruce su teške između 3 i 6 kilograma, ovisno o lovcu i dubinama na kojima lovi, a na pojasu ima maksimalno do dva kilograma olova, jer bi s većom količinom sve izgubilo smisao i opet bi šlepali 4 – 5 kilograma do površine.

Omraženi, ali zakonski obvezni dio opreme, signalna bova u ovom slučaju i nije tako odvratna, jer vam pomaže dizati odbačena olova, ili štrucu s dna, a u isto vrijeme signalizira vašu poziciju budući da ronjenje na dubokim pozicijama podrazumijeva priličnu udaljenost od kopna.

Također, kod ultra dubokih pozicija, ili pri uvjetima smanjene vidljivosti, koristi se i dodatna bova za označavanje pozicije, manjih dimenzija i opremljena konopom bijele, odnosno fluorescentne boje po kojem lovac vozi dok ne ugleda poziciju na dnu. Ovdje je bitno napomenuti važnost barkarijola, kao iznimno bitne karike za uspješan i siguran lov!

Jake puške

Barkarijol u prvom redu pazi i osigurava poziciju lova glede neodgovornih vlasnika plovila kojima signalna bova ne znači ništa. Kao podrška lovcu na površini, barkarijol pomaže pri izvlačenju odbačenih olova, izvlačenju ulovljene velike ribe, dodavanju dodatne opreme u lovu, ali ono što je najvažnije pruža psihičku stabilnost lovcu pri dubokim uronima, jer zna da na površini ima nekog koji mu može uskočiti u pomoć ako je to potrebno. Iz navedenog mislim kako nije potrebno naglašavati kako uloga barkarijola nije ispijanje piva i sunčanje, već velika odgovornost kao bitnog sudionika u podvodnom ribolovu.

---

image
---

O puškama smo nabrojeno puta pisali, pa ih ne trebamo ponovo secirati. U pravilu se koristi teška artiljerija duža od 100 cm s mulinelima kapaciteta minimalno 40-tak metara konopa, ili 75 do 82 cm dugi modeli za lov po rupama. Mulineli obvezni!

Kada govorimo o dubokom lovu, govorimo u potpunosti individualno, jer duboki lov za svakog lovca podrazumijeva različite vrijednosti, pa se tako za ne pretjerano utrenirane lovce dubokim lovom smatraju dubine od 15 do 20 metara, bolje utrenirani lovci postižu dubine do 30 metara, dok je za lov preko 30 metara dubine potrebna ozbiljna fizička i psihička pripremljenost.

Podvodni ribolovci se, uostalom, kao i svi lovci vole razbacivati s metrima, ne shvaćajući kako u podvodnom ribolovu nije važna maksimalna dubina gdje ćete taknuti dno i ispaliti se prema površini, već maksimalna radna, odnosno lovna dubina. U praksi to znači zaroniti na određenu dubinu, pregledati rupu ili stati na čeku, upucati ribu i izvaditi je iz rupe i sigurno izroniti.

Također je bitan i broj urona na maksimalnoj dubini tijekom dnevnog lova, a koji bi trebao iznositi minimalno desetak do petnaest urona. I to sigurno odrađenih, bez rizičnih situacija.

Priprema zarona temelji se na pravilnom abdominalnom disanju u pravilnom ritmu tijekom tri do četiri minute relaksirajući tijelo, te nekoliko dubokih udisaja i izdisaja, s tim da pri zadnjem udisaju pakirate dodatnu količinu zraka pomicanjem ramena prema naprijed.

Iskustvo i psihička stabilnost lovca tu pogotovo dolazi do izražaja, jer lov kao takav nije statična disciplina, već lovac u svakom trenutku pazi na ribu koja se kreće, kontrolira jesu li ga val ili struja makli s pozicije, približava li mu se kakav brod i slično.

Opasna samba

Kada se sve te sitnice uzmu u obzir, jasno je koliko je važnost psihičke stabilnosti i autosugestije kako bi se optimalno pripremio i odabrao najbolji trenutak za zaron. U svakom slučaju apsolutni imperativ je izbjegavanje hiperventilacije kao najvećeg neprijatelja ronioca na dah, pogotovo kada se roni do maksimuma.

---

image
---

Pojam hiperventiliranja, kao i što sam naziv govori, podrazumijeva pojačano i ubrzano disanje, što rezultira smanjivanjem razine ugljičnog dioksida u krvi čija povišena razina u krvi šalje tijelu signal za udah kada razina kisika u krvi pada ispod normale.

Pomicanjem granice, odnosno smanjivanjem CO2 u krvi pretjeranim oksigeniranjem krvi hiperventilacijom, organizam gubi onaj fini balans odnosa plinova i točnost alarma pri smanjenoj razini kisika koji se troši tijekom zarona. Hiperventilacija rezultira kašnjenjem ili potpunim izostankom podražaja za disanjem i lažnim osjećajem sigurnosti.

Posljedica takvog stanja ako ste više sretni, nego teški rezultira sambom, odnosno nekontroliranim tremorom organizma netom pri izronu, što je doslovce korak do nesvijesti. Samba je iznimno opasna gdje ugroženi ronilac, ukoliko nema drugog ronioca ili iskusnog barkarijola u blizini, može zbog nekontroliranih kretnji udahnuti more, što u konačnici zna tragično završiti bez obzira na to što se dočepao površine.

Psihološka spremnost

Druga, još veća opasnost je tzv. blackout, a javlja se pri zadnjim metrima izrona kada parcijalni tlak kisika naglo pada rezultirajući gubitkom svijesti doslovce metar ili dva prije površine, čak i na samoj površini. Ako nemate nikog blizu sebe ili iskusnog čovjeka u brodu, utapanje je neizbježno.

Još jednom treba naglasiti kako duboki lov nije determiniran nekakvom striktnom dubinom, već je ona strogo individualna i ovisi o spremnosti svakog pojedinog lovca, u prvom redu njegove psihološke stabilnosti. Mora se imati na umu kako je podvodni ribolov ekstremna psihofizička sportska disciplina gdje na faktor glave otpada 70 posto, dok je fizička sprema 30 posto.

Ako igdje vrijedi ona narodna da snaga klade valja, a um caruje, to posebno dolazi do izražaja u podvodnom ribolovu s malom izmjenom, gdje um glavu spašava!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/podvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama-1125692 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e31a58587a8da36892f3aef54edb93025d3a61a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mislav+%C4%8Calo+detaljno+poja%C5%A1njava+kako+loviti+na+velikim+dubinama+i+upozorava+na+brojne+opasnosti%3A+Podvodnu+sambu+bolje+je+ne+zaplesati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpodvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama-1125692 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpodvodnu-sambu-bolje-je-ne-zaplesati-mislav-calo-detaljno-pojasnjava-kako-loviti-na-velikim-dubinama-1125692 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaron u modro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zaron u modroMislav Čalo detaljno pojašnjava kako loviti na velikim dubinama i upozorava na brojne opasnosti: Podvodnu sambu bolje je ne zaplesati...

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
9. rujna 2021. - 07:51

Tijekom niza godina Otvoreno more doticalo se svih mogućih tema vezanih uz podvodni ribolov, od opisivanja raznih tehnika lova, predstavljanja i testiranja nove opreme do izvještavanja s najvećih domaćih i svjetskih natjecanja.

Ukratko, pokušali smo predstaviti sve segmente ovog sporta nastojeći otkriti i približiti njegove tajne većini pasioniranih podvodnjaka, bilo da se radi o početnicima ili nešto naprednijim lovcima.

U tom slučaju možda smo i namjerno preskakali temu lova na većim dubinama, prvenstveno imajući na umu faktor sigurnosti kako početnike ne bismo eventualno naveli na lov kojem objektivno nisu dorasli. Upravo glede demistifikacije tog tipa lova ovdje ćemo govoriti prvenstveno o opremi i pripremi lovaca za duboki lov kako bi vam ukazali na osnovne sigurnosne postu...

15. svibanj 2024 19:04