StoryEditorOCM

TORDEN MARINETijelo malo, napon slab, a hladi ko velika: ovo je inovativna klima Blue-AircoSDC8V12

Piše Promo
4. kolovoza 2024. - 17:00

Klimatske promjene uz ostalo su donijele i ekstremne toplinske valove koji sve češće i boravak na plovilu, nekada ugodan uz svjež dah maestrala, pretvaraju u znojno iskustvo slično onome u vrelim stanovima. Stoga su brodski klima-uređaji postali tražena roba, a na suvremenim boljim rekreativnim plovilima standardni dio opreme.

No klime su mahom prilično glomazne i energetski zahtjevne, pa su bile rezervirane za veća plovila. Kažemo bile, jer lani je na METS-u poznata talijanska tvrtka Blue-Airco predstavila prvi kompaktni klimatizacijski uređaj na 12 volti, čiju su tehnologiju patentirali, pogodan i za manje brodice. Odmah je zamijećen i nominiran za DAME nagradu, a tvrtka Torden Marine iz Svete Nedelje već ga je počela prodavati i u Hrvatskoj.

Uređaj Blue-AircoSDC8V12 radi na niskonaponskoj istosmjernoj struji koja se pretvara u trofaznu izmjeničnu, uvijek na niskom naponu, s promjenjivom frekvencijom, što je i bit njihove patentirane tehnologije. Na tržištu, naime, postoje niskonaponski klima-uređaji s promjenjivom brzinom, no oni prvo pretvaraju 12-voltnu brodsku istosmjernu struju u visokonaponsku izmjeničnu, a zatim koriste ispravljač za njezino pretvaranje u visokonaponsku istosmjernu. U tom procesu DC/AC pretvarač i ispravljač uzrokuju značajne gubitke energije, te slabiju efikasnost i manju pouzdanost u radu.

Blue-AircoSDC8V12 radi, pak, tiho i učinkovito zahvaljujući ugrađenom patentu. On ujedno omogućava kontroliranu i promjenjivu brzinu rada ventilatora i kompresora bez gubitaka. Kada se temperatura zraka približi željenoj vrijednosti, oni će usporiti kako bi održali temperaturu blizu zadane vrijednosti. Istodobno će elektronički upravljani ekspanzijski ventil fino regulirati protok rashladnog sredstva.

Klima ima i ECO funkciju koja smanjuje potrošnju baterije uz ulaznu snagu od 160 W (12 V), osiguravajući izuzetno tihi rad. Uz kompaktan dizajn (dimenzije su mu 40x30x30 cm) i težina ovog uređaja je mala - samo 22 kg. Inovativni klima-uređaj Blue-AircoSDC8V12 tvrtka Torden Marine prodaje po cijeni od 5304 eura + PDV pa naviše, zavisno od instalacije. M.Š.

19. rujan 2024 08:24