StoryEditorOCM

TORDEN MARINEKroz trup se montiraju, koroziju ne poznaju: ovo su kuglasti ventili Forespar Marelon

Piše Promo
21. kolovoza 2024. - 11:29

Kuglasti ventili koji se montiraju kroz trup broda, kolokvijalno zvani kingstoni, najčešće se izrađuju od bronce ili inoksa. Iako je riječ o materijalima vrlo otpornima na morsku vodu, oni nisu imuni na galvansku koroziju pa s vremenom mogu strukturno slabjeti i u nekom trenutku puknuti. To, naravno, nije nimalo poželjan scenarij na brodu, jer znači prodor mora u trup. Uz to znaju i zapeći kada se rjeđe koriste. Uglavnom, na njih treba paziti i stalno ih kontrolirati.

Kuglasti ventili ugledne američke tvrtke Forespar nemaju takvih problema, jer su izrađeni od posebnog najlonskog materijala ojačanog karbonskim vlaknima nazvanog Marelon, koji je iznimno jak i izdržljiv. Naravno, uz to je i puno laganiji od bronce i inoksa, te potpuno otporan na sve vrste korozije, uključujući i galvansku. Stoga instaliranje ovakvih ventila znači vrlo dug i miran san za vlasnike plovila.

Dodatna prednost kuglastih ventila Forespar Marelon jest mogućnost izbora okomitog spoja na crijevo unutar trupa ili pod kutom od 90 stupnjeva, i to bez dodavanja koljena koja su potrebna kod metalnih ventila. Time je spoj pouzdaniji i sigurniji od curenja. Uz to, unutarnji promjer kugle kod ovih ventila jednak je unutarnjem promjeru priključnog crijeva pa nema otpora prilikom prolaska mora.

Ove iznimno kvalitetne, sigurne i trajne kuglaste ventile za montažu kroz trup tvrtka Torden Marine iz Svete Nedelje prodaje po cijeni od ..... eura do ..... eura. Ovisno o veličini i vrsti. M. Š.

image
Cropix
20. rujan 2024 19:16