Overlay
baš to nam treba

Teški hedonizam: torta od borovnica - za doručak! Instagramom se širi novi trend, ima li mu smisla pokušati odoljeti...?

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
14. srpnja 2020. - 07:58

U maniri Marije Antoanete koja je vikala neka jedu kolače (zapravo, kasnije se pokazalo da nije, ali to je druga priča), mnogi su se po pitanju doručka odali teškom hedonizmu. Veliki hit je 'breakfast cake', odnosno torta za doručak. Ovih dana s borovnicama.

Huffpost je prenio objavu popularne bloggerice koja se krije iza romantičnog nicka Hummingbird (Kolibrić), a koja je svoj recept za Tortu od borovnica za doručak posudila pa adaptirala iz kuharice zdrave hrane Gaby Dalkin, ohrabrujućeg naslova: Eat What You Want. Jedi što želiš, kaže Gaby, a mi kažemo: Želimo tortu s borovnicama. Pa evo Kolibričine interpretacije recepta.

Torta se sastoji od dva sloja, hrskavog gornjeg, koji podsjeća na izdrobljeno tijesto za pitu i sočnog donjeg, s borovnicama. Hrskavi se može pripremiti u većoj količini i spremiti u hladnjak pa koristiti po potrebi, a ispravno pohranjen ostat će svjež i do tjedan dana. Borovnice se, napominje, mogu koristiti svježe ili zamrznute, samo ako se koriste svježe treba malo skratiti vrijeme pečenja.

Torta od borovnica - za doručak

Za hrskavi sloj : 128 grama brašna

100 grama šećera

52 grama smeđeg šećera

¼ žličice soli

113 grama otopljenog maslaca

Za sloj s borovnicama:

255 grama brašna

2 žličice cimeta 

1 ½ žličica praška za pecivo

1 žličica soli

113 grama mlaćenice (u nedostatku, razrijedite malo mlijeka i kapnite u to malo limunovog soka)

1 žlica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera

113 grama maslaca sobne temperature

265 grama šećera

2 veća jaja sobne temperature

1 žumanjak

365 grama borovnica

Za preljev:

57 grama šećera u prahu

2-3 žličice mlijeka

Najprije pomiješajte sastojke za hrskavi sloj. Stavite ih u zdjelu i miješajte žlicom dok ne dobijete zrnatu masu. Spremite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Za sočni sloj s borovnicama, pomiješajte suhe sastojke i dodajte im mlaćenicu. Odvojeno miksajte šećer i maslac pa im jedno po jedno dodajte jaja i žumanjak. Zatim ručlno umiješajte suhe sastojke i na kraju borovnice.

Izlijte u nauljeni kalup za tortu ili u veliku tavu s metalnom ručkom. Po vrhu stavite mrvičasti sloj i zapecite. Sat vremena ako su borovnice zamrznute, 50 minuta ako su svježe. Nakon 40-ak minuta pečenja provjerite nije li gornji sloj uhvatio previše boje. Ako je, prekrijte ga folijom. 

Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa prelijte preljevom koji ćete dobiti dobro promiješavši sastojke. Pitate li nas, dodajte mu i koricu limuna. U slast!

26. travanj 2024 18:05